Annonce
Danmark

Roman: Sisyfos som trappevasker

Anders Vægter Nielsen: ?Trappevask?. Foto: Jensen & Dalgaard
Annonce

Mon ikke flere kender til den situation, at der til et lejemål er knyttet en forpligtelse til at vaske trappen? Man forblev alligevel en amatør på det felt. I Anders Vægter Nielsens første helt selvstændige roman "Trappevask" har vi med en professionel at gøre. En ren ekspert i trappevask. Men også tidens svar på Sisyfos.

Der er ikke tale om en roman i gængs forstand. Dels holder Vægter Nielsen fast på sit lille rengøringstema, dels bevæger teksten sig kun langsomt frem, i varierede gentagelser, mod større perspektiver. Det er en slags litterær minimalisme, vi har med at gøre. Og gentagelsen ligger også i selve arbejdets art.

Så kunne man tro, at det ville kede en læser, men denne anmelders oplevelse var en anden. Man kan fanges ind af den langsomme rytme og udvikling af temaet. Det ændrer sig noget i et afsnit med titlen "Ærteplukkerne".

Det fremgår klart, at jeg-fortælleren går til sit arbejde med en blanding af stolthed og apati. Man kan ifølge fortælleren ikke være ligeglad med et arbejde, man skal have længe. "Ingen kan vaske trapperne så godt, så samvittighedsfuldt som jeg", lyder det, og man må nok give ham ret. Han er en suveræn "vasker", og det er han i et perfekt samarbejde med "fejeren" Ali, der er lungesyg. Men apatien bliver en form for sikkerhed for hovedpersonen. Selv kalder han sig for både "selvudnævnt anfører" og "slave nr. et".

Der kommer et samfundsperspektiv ind i romanen på flere måder. Man bemærker, at den blok, som trappevasken foregår i, er en slags ghetto, og navnet Ali lyder også som en, der er kommet langvejs fra. "Kameldriveren fra Kuwait" bliver han kaldt. Fortælleren stiller det spørgsmål, om politikerne kender til realiteterne for "folk på gulvet", som det udtrykkes. Svaret ligger i spørgsmålet.

Der er en glæde ved at lade kroppen virke i bogen. "Husk glæden ved at blive fysisk træt," lyder det. Men også: "Gid mit liv var fiktivt". Der er noget, der tyder på, at det fiktive vil spille en rolle i Anders Vægter Nielsens liv. Det varsler denne lille, vellykkede roman.Roman

Anders Vægter Nielsen: "Trappevask".

126 sider, Jensen & Dalgaard

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce