Annonce
Kultur

Roman sætter gang i mundvandet

Stephanie Danler: Sødbitter

Man bliver mere sulten end mæt af at læse Stephanie Danlers bestsellerroman "Sødbitter".

Hvordan er det at arbejde på en eksklusiv restaurant i New York? Det ved den amerikanske forfatter Stephanie Danler alt om. Hun har arbejdet på flere restauranter i the Big Apple, og med udgangspunkt i de erfaringer har hun skrevet bestselleren "Sødbitter" om den unge Tess, der flygter fra et middelmådigt liv på landet til storbyen New York, hvor hun håber at kunne realisere sig selv. Men som hvad, ved hun ikke.

Tess får job som tjener på en mondæn og populær restaurant på Manhattan. Hun har ingen erfaring og begynder derfor som bagtjener, men den erfarne tjener Simone tager Tess under sine vinger og indfører hende i smagens og tjenergerningens forunderlige verden. Restauranten har en stram rangorden, og med hjælp fra den lunefulde Simone, begynder Tess at gøre sig bemærket længere oppe i hierarkiet.

Tess forelsker sig i bartenderen Jake, som Simone har en forhistorie med og tydeligvis kender indgående. Dette underspillede trekantsdrama udspiller sig uden rigtigt at blive forløst alt imens Tess arbejder hårdt og fester endnu hårdere, når arbejdsdagen er ovre.

Bogen oser af sprogligt overskud. Hovedpersonens deroute, det vilde liv med druk, sex og stoffer, er skåret skarpt som en bane kokain, og beskrivelserne af maden og vinen sætter gang i mundvandet. Efter endt læsning sidder jeg alligevel tilbage med samme fornemmelse, som når man har spist en Big Mac: Mens det står på, er alt godt, men bagefter savner man noget at fordøje.


Roman Stephanie Danler: "Sødbitter Oversat af Ulla Oxvig, 400 sider, Lindhardt og Ringhof.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce