Annonce
Kultur

Roman: Robotdyr i luksusghetto

Kaspar Colling Nielsen. Foto: Jes Larsen/Gyldendal

Teknologien sætter dagsordenen i fremtidsroman

En bavian, der har været udsat for eksperimenter med "hybrid intelligence", sidder en aften på sin altan med et glas vin og betragter sine almindelige artsfæller, hvilket sammen med inspiration fra Kafka får ham til at skrive en roman, "Tale til et akademi". I bogen beretter han om sin egen udvikling fra almindelig bavian til begavet menneskebavian, men pointerer særligt problemet med ikke at passe ind, hverken i samfundet eller sin egen krop. Det er også et af "Det europæiske forårs" centrale temaer.

Som man kan forstå, er vi i en tid et stykke ude i fremtiden, hvor det er teknologien, der sætter dagsordenen i samfundet. På Lolland har man skilt sig af med flokken af bistandsmodtagere og skabt et anakronistisk samfund (biler er forbudt adgang, man rider eller kører i kærre), et naturmæssigt Utopia for millionærer. Her ligger også et forskningscenter, hvor der arbejdes med hybrid intelligens og udvikles robotter, som skal gør livet let og behageligt for de privilegerede, der bor her. Eksperimenterne med at skabe superbegavede dyr sættes dog på vågeblus, da disse "bliver for selvstændige og dermed illoyale og potentielt farlige".

Kaspar Colling Nielsen: ?Det europæiske forår?. Foto: Gyldendal

Humorens tryllestøv

Årsagen til denne luksusghettos opståen er, at København er blevet ramt af terror, og at hele bydele er centre for vold og andre forbrydelser, hvilket desuden resulterer i, at man deporterer muslimske flygtninge til en containerby i Mozambique. Spørgsmålet er, om der overhovedet findes fællesskaber, der fungerer. Det er et af de mange spørgsmål, Kaspar Colling Nielsen stiller i sin roman. Heldigvis har han ingen forkromede svar, men lader i stedet sine fire hovedpersoner tale gennem deres adfærd.

Den holdningsløse galleriejer Stig lever af at have den talentfulde, sexfikserede Christian i sin stald, men er kun interesseret i sit personlige udkomme af forbindelsen. Han forstår ikke sin kone, lægen Elisabeth, der vil søge naturen og et interessant forskningsmiljø på Lolland, og slet ikke sin anorektiske datter, Emma, hvis ambition er at træde ud af sin egen krop for at hjælpe flygtningene i Mozambique. Hvordan det går de fire, må læseren selv erfare, men det kan dog afsløres, at de alle ændrer sig.

Kaspar Colling Nielsens romans mange implicitte spørgsmål opfordrer til debat: Kunst og kunstner i et teknologistyret samfund? Storby eller økosamfund? Hvad med seksualiteten som sublimering og Gud? Kan flygtninge- og integrationsproblematikken løses? Mest vigtigt, forekommer det mig, er imidlertid spørgsmålet om, hvordan man skal forholde sig til begrebet "humanisme" i en fremtid, der i mangt og meget ikke er sammenlignelig med fortiden.

Bogens karakterer antyder vel, at nok bør man søge at hjælpe medmennesker (hvis de er interesserede), men uden at overvurdere interessen for sit eget jeg skal dette også gives næring og skabe sig selv seriøse mål. Meget kan robotdyr gøre, men de mangler sansen for det, der gør social tryghed og samvær muligt, nemlig humorens og ironiens tryllestøv. Det gør Colling Nielsen ikke.Roman

Kaspar Colling Nielsen: "Det europæiske forår".

352 sider, Gyldendal

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Odense

Stor kloakregning på vej til borgere i Lumby og Seden: Nyt kloaksystem skal forhindre oversvømmede kældre og rotter

Odense

Byens butikker slipper for skilteregning, men får løftet pegefinger fra rådmand: - Der skal strammes lidt op

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Annonce