Annonce
Kultur

Roman: Robert Langdon jagter menneskets oprindelse

Nå, Robert Langdon. Så mødes vi igen. Sidst, jeg stiftede bekendtskab med dig, holdt du mig i et tre dage langt jerngreb. Jeg turde knap nok trække vejret af frygt for at misse handlingen i "Da Vinci Mysteriet", og selvom det er unfair at sammenligne tidligere bedrifter, er det svært at lade være, for din nye bog "Oprindelse" er femte bog med den amerikanske professor og ekspert i religiøse symboler i hovedrollen.

Bogens handling foregår denne gang i Spanien med Guggenhiem-museet i Bilbao som kulisse. Robert Langdon er blevet inviteret af en gammel elev, Edmond Kirsch, som vil afsløre revolutionerende forskningsresultater om, hvor vi mennesker kommer fra, og ikke mindst hvor vi er på vej hen. Edmond myrdes dog sekunder før, han skal afsløre sine banebrydende resultater, og det mord bliver bogens omdrejningspunkt. Robert Langdon sætter sig for at opklare mordet. Det gør han, ikke overraskende, i selskab med Edmond Kirsch' smukke assistent Ambra Vidal og en computer med kunstig intelligens kaldet Winston.

Et veldrejet plot, som desværre mangler den personlige nerve, som var med til at drive historien i "Da Vinci Mysteriet". Robert Langdon er nok venner med sin tidligere elev Edmond Kirch, men historien bærer tydeligt præg af, at de ikke sidder lårene af hinanden. End ikke Ambra Vidal er personligt knyttet til Kirsch. Derfor bliver deres engagement noget halvhjertet. De interesserer sig næsten mere for Kirsch' uafslørerede forskningsresultater end for mordopklaringen.

Edmond Kirsch vil afsløre nyt om, hvor vi mennesker kommer fra, og hvor vi er på vej hen. Teser, som afgjort egner sig bedst i science fiction-film. Her fremstår forskningen som tør og bestemt ikke særlig banebrydende.

Et af bogens få opløftende momenter er computerrobotten Winston, som leverer kække observationer, og som mere end én gang redder bogens hovedpersoner ud af fedtefadet ved at handle selvstændigt. Alt i alt et gennemsnitligt og ufokuseret gensyn med Robert Langdon, som på trods af et kedeligt plot formår at holde tempoet.

Roman:

Dan Brown: "Oprindelse"

Oversat af Jacob Levinsen, 556 sider, Forlaget Hr. Ferdinand

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce