Annonce
Kultur

Roman: Mere end en skamstøtte

Mich Vraa. Foto: Simon Nørlev Nyberg/Lindhardt og Ringhof)

Mich Vraa skildrer Peter von Scholten mesterligt

Sidste år søsatte Mich Vraa med romanen "Håbet" en trilogi, der nu med midterstykket "Peters kærlighed" tegner til at blive en skamstøtte over Dansk Vestindisk kolonipolitik. Men til alt held mere end det.

Vraa vil også give et nuanceret billede af, hvordan slaveriet og al dets uvæsen blev oplevet af datidens mennesker. Det er der et oplagt pointe i, for hånden på hjertet: Der er ingen grund til at tro, at den måde vi i nutiden opfører os på ikke i en eftertid vil give anledning til en del hovedrysten.

Romanens Peter er den generalguvernør Peter von Scholten der i 1848, i en situation hvor en slaveopstand truede med at udvikle sig fatalt, gav de ufri deres frihed. Mich Vraa rejser spørgsmålet, om von Scholten alene handlede under situationens pres, eller om der lå en bevidst plan bag.

Svaret er ikke entydigt, men skal finde sit udgangspunkt tilbage i 1814. Efter at Danmark har holdt på Napoleon i krigen mod England og tabt, er kong Frederik den Sjette på vej hjem fra en ydmygende fredsslutning i Kiel. På vej over Storebælt volder ismasserne så store problemer, at man må tilbringe flere dage på Sprogø. Under opholdet indgår von Scholten en aftale med kongen. Landet ligger økonomisk set i ruiner, og kongen har brug for penge til at pleje sine udenomsægteskabelige forhold. Hvad nu hvis von Scholten bliver såkaldt "vejer" på Sankt Thomas og i løbet af nogle år får endnu flere stillinger for så at sørge for at lægge penge til side til kongen?

Med denne udokumenterbare kernebegivenhed skildrer forfatteren, hvordan livet udfoldede sig på øerne frem til 1848, og hvordan von Scholtens skæbne forløb frem til hans død i 1854, og det er gjort mesterligt. Man kan kun være imponeret over Vraas evne til at leve sig ind i de forskellige personers tidsbundne måde at tænke på, og hans brug af dagbøger, breve og dokumenter er elegant og får på en livlig og psykologisk troværdig måde forløbet til at fremstå klart.

Roman. Mich Vraa: "Peters kærlighed"

512 sider, Lindhardt og Ringhof

Mich Vraa: "Peters kærlighed". Foto: Lindhardt og Ringhof
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce