Annonce
Kultur

Roman: Med volden som omdrejningspunkt

Pablo Llambías. Foto: Per Morten Abrahamsen/Gyldendal

Når kærlighed gør uhyggeligt ondt

Volden er omdrejningspunkt i Pablo Llambías nyeste roman "Natteskær", som skildrer en mand og hans forhold til en yngre kvinde, der både slår og slår op, men som samtidig tryllebinder ham og til tider gør ham lykkelig.

"Natteskær" er en fortælling om kompliceret kærlighed - om en kærlighed så voldsom, at den gør uhyggelig ondt. Det ene øjeblik bevæger parret sig hånd i hånd mod kirkealteret med en fast beslutning om, at børn vil pryde de fremtidige familiebilleder. Det næste øjeblik er stemningen frossen og uhyggeligt ubehagelig.

Bogens mandlige hovedkarakter følger sin komplicerede partner i medgang og modgang. Også selv om det gør ondt på alle måder.

Dialogen fylder en hel del i fortællingen, og det samme gør korte, nøgterne sætninger, som minder om digtformen. Netop i den slags passager kan man mærke alt det, som smerter: "Hun slår ud efter mig. Jeg værger for mig med armene. Hun rammer armene. Hun sigter efter hovedet. Jeg løber hen mod udgangen. Jeg griber min taske. Jeg forlader lejligheden". Det fungerer ofte rigtig godt, men har det nu også med at fortabe sig for meget i egne evner.

Mandens kvindelige partner er både fysisk og verbalt voldelig. I takt med at hendes truende natur bliver mere og mere dominerende, bliver han mere og mere i tvivl om, hvorvidt han selv er skyld i det, han udsættes for. Endda i så høj grad, at man som læser også bliver i tvivl. Men det til trods fornemmer man alligevel også hans indre kamp og afmagt: "To dage efter min kone har suspenderet forholdet og er taget væk for at få foretaget en abort, tre dage efter vi har opdaget, hun er gravid, skal jeg undervise på et nyt sted. Jeg forstår ikke, hvordan jeg kan holde mig gående".

Med "Natteskær" får Pablo Llambías sat fokus på vold i partnerskabet - og han får tvistet vores forudindtagede syn på rollefordelingen i et forhold, hvor vold finder sted. Med volden som omdrejningspunkt lykkes det forfatteren at skrive en hårdtslående roman, som er både eftertænksom og i få øjeblikke frygtelig god. Pablo Llambías: "Natteskær"

344 sider, 249,95 kroner, Gyldendal.

Annonce
Pablo Llambías: "Natteskær". Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Fyn

Meteorologer: Ingen tegn på vinter - lavtryk med mere regn nærmer sig

Annonce