Annonce
Kultur

Roman: Med volden som omdrejningspunkt

Pablo Llambías. Foto: Per Morten Abrahamsen/Gyldendal

Når kærlighed gør uhyggeligt ondt

Annonce

Volden er omdrejningspunkt i Pablo Llambías nyeste roman "Natteskær", som skildrer en mand og hans forhold til en yngre kvinde, der både slår og slår op, men som samtidig tryllebinder ham og til tider gør ham lykkelig.

"Natteskær" er en fortælling om kompliceret kærlighed - om en kærlighed så voldsom, at den gør uhyggelig ondt. Det ene øjeblik bevæger parret sig hånd i hånd mod kirkealteret med en fast beslutning om, at børn vil pryde de fremtidige familiebilleder. Det næste øjeblik er stemningen frossen og uhyggeligt ubehagelig.

Bogens mandlige hovedkarakter følger sin komplicerede partner i medgang og modgang. Også selv om det gør ondt på alle måder.

Dialogen fylder en hel del i fortællingen, og det samme gør korte, nøgterne sætninger, som minder om digtformen. Netop i den slags passager kan man mærke alt det, som smerter: "Hun slår ud efter mig. Jeg værger for mig med armene. Hun rammer armene. Hun sigter efter hovedet. Jeg løber hen mod udgangen. Jeg griber min taske. Jeg forlader lejligheden". Det fungerer ofte rigtig godt, men har det nu også med at fortabe sig for meget i egne evner.

Mandens kvindelige partner er både fysisk og verbalt voldelig. I takt med at hendes truende natur bliver mere og mere dominerende, bliver han mere og mere i tvivl om, hvorvidt han selv er skyld i det, han udsættes for. Endda i så høj grad, at man som læser også bliver i tvivl. Men det til trods fornemmer man alligevel også hans indre kamp og afmagt: "To dage efter min kone har suspenderet forholdet og er taget væk for at få foretaget en abort, tre dage efter vi har opdaget, hun er gravid, skal jeg undervise på et nyt sted. Jeg forstår ikke, hvordan jeg kan holde mig gående".

Med "Natteskær" får Pablo Llambías sat fokus på vold i partnerskabet - og han får tvistet vores forudindtagede syn på rollefordelingen i et forhold, hvor vold finder sted. Med volden som omdrejningspunkt lykkes det forfatteren at skrive en hårdtslående roman, som er både eftertænksom og i få øjeblikke frygtelig god. Pablo Llambías: "Natteskær"

344 sider, 249,95 kroner, Gyldendal.

Pablo Llambías: "Natteskær". Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Kerteminde For abonnenter

Flemming har skabt et millionoverskud i sin smedevirksomhed, men nu står det stille: - Jeg kan godt frygte for fremtiden

Annonce