Annonce
Kultur

Roman: Med fortiden i hælene

Spionromanens grand old man, John le Carré, er blevet 85 år og aktuel med "Spionernes arv", der bygger videre på koldkrigsklassikere som "Spionen, der kom ind fra kulden" og "Dame konge es spion".

John le Carré tager ikke chancer med "Spionernes arv". Han følger en gennemprøvet genreskabelon. Fransk/engelske Peter Guillam har trukket sig tilbage som aktiv agent for den britiske efterretningstjeneste. Han nyder sin pensionisttilværelse i landlige omgivelser i Bretagne, i øvrigt sammen med en noget yngre kvinde og hendes datter. Lige indtil den dag, hvor fortiden indhenter ham, og han beordres til afhøring hos Tjenesten, kaldet Circus, i London. En hemmelig sag - "Windfall" - har pludselig fået Tjenestens opmærksomhed, og de vil da meget gerne have Peter til at fortælle dem om fordums spionaktiviteter. Systematisk borer de unge efterforskere sig ned i historien, mens Peter lægger dem hindringer i vejen og selv forsøger at forstå, hvorfor han bliver afhørt.

John le Carré-fans vil kunne nikke genkendende til en lang række navne fra forfatterens produktion inklusiv bogens fortæller Guillam. Selv den legendariske spionchef George Smiley spiller en lille, men vigtig rolle. "Spionernes arv" er en roman, der kaster lys over de øvrige le Carré-romaner. Præcis som i danske Svend Åge Madsens forfatterskab har le Carré opbygget sit eget selvrefererende fortælleunivers.

Forfatteren kæmper med at finde sin fortællestemme i de første par kapitler. Vi skal gennem halsbrækkende sætninger, inden forfatteren finder ind i rytmen. Så bliver vi læsere ellers sat på skolebænken af Guillam, som sætter os ind i afhøringsteknikker og efterretningsprocedurer. Det handler om røgslør, bedrag og benægtelser. Om hele og halve sandheder. Efterhånden som Guillam presses, kommer vi (ikke efterforskerne) side for side ind på livet af Guillam og hans hemmeligheder.

"Spionernes arv" tager ikke førstepræmien for stil, men er pengene værd for sin smukke kærlighedshistorie i en kompliceret og hjerteknusende spionverden, hvor man er sig selv nærmest.

Roman: John le Carré: "Spionernes arv"

Oversat af Lotte Jansen, 294 sider, Rosinante

Annonce
Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Navne

Begravelser og bisættelser lørdag den 4. december

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Assens For abonnenter

Pia får helt nye opgaver i Byrådet: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget jeg ikke skal lave

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce