Annonce
Kultur

Roman: Krigens sprog

Anthony Marras lovpriste debutroman lægger op til mange diskussioner om krig, og om hvilket sprog man kan bruge til at tale om krig - blandt andet.

Anthony Marras meget anerkendte debutroman, som på dansk er kommet til at hedde "Definitionen på liv", er blevet udgivet af det nye, ambitiøse, danske forlag Hoff & Poulsen - i øvrigt i en meget ferm oversættelse ved den ene af mændene bag forlaget, Lasse Rask Hoff.

"Definitionen på liv" er en fortættet, voldsom, men også intim og raffineret fortælling, der udspiller sig i det borgerkrigshærgede Tjetjenien fra 1994-2004. Det er en bog, som, med krigens rædsler som bagtæppe og i et billedrigt sprog, udfolder en kompleks historie, der synes at kredse om de grundlæggende menneskelige træk, der aldrig kan bombes i stykker. Det er en grum beretning om krig og om krigens årsager og eftervirkninger, beskrevet med udgangspunkt i en række indgående skildringer af enkelte, forbundne skæbner.

Desværre er "Definitionen på liv" også en bog, der konstant peger sig selv ud som bog. Hvis man fra begyndelsen bliver grebet af karaktererne, og det vil sikkert ske for mange, så gør det nok ikke så meget, men ellers kan man godt have en fornemmelse af at stå midt i et poleret litterært maskinrum, snarere end på eksempelvis et tjetjensk krigshospital.

Det til tider højtidelige, nærmest eksotiske sprog fylder meget. Nogle vil synes, at det passer til bogen, imens andre, som denne anmelder, ville have foretrukket en mere tilbagetrukket stil, hvor karaktererne og handlingen kunne få lov til at tale mere end den "virtuose" forfatter. Det er en svær bog at anmelde og på mange måder en svær tekst at læse. Det er en knudret, men også storslået fortælling om krig og håb. Dog er det også en lidt for storslået fortalt fortælling.

Både indholdsmæssigt og stilistisk lægger "Definitionen til liv" op til mange diskussioner, og den vil uden tvivl være et godt valg til den lokale læsekreds i december.

Roman: Anthony Marra: "Definitionen på liv"

Oversat af Lasse Rask Hoff, 460 sider, Hoff & Poulsen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce