Annonce
Kultur

Roman: Kærlighedens gåde

Madame Nielsen. Foto: Sofie Amalie Klougart/Gyldendal

Stor roman med urovækkende skønhed fra Madame Nielsen

Bøger: Man kan sige meget om Madame Nielsen, men et er sikkert: Hun er ikke for fastholdere. Man kan aldrig være helt sikker på kønnet eller navnet, der skjuler sig bag figuren. Nu er madammen på banen igen med romanen "Det højeste væsen".

Madame Nielsen har det med at overraske. Som læser er man altid på vagt, og den nye roman er da også en udfordring. Den starter med en mystifikation, nemlig med slutningen, og læseren må i første omgang affinde sig med at være i vildrede om, hvem der tales om, og hvem der er hvem.

Men langsomt rulles en intens kærlighedshistorie op. Jeg-fortælleren beretter om sit møde med ballerinaen fra den rumænske statsballet, som på næsten eventyrlig vis er havnet i Danmark. Det bliver et møde med en intens kærlighed, ja, et møde med det højeste væsen. Men kærligheden forbliver en gåde for fortælleren, lige som så meget andet i romanen.

På 25 års afstand ser fortælleren tilbage på forholdet. I forbindelse med beretningen får læseren kvindens forhistorie. Opvæksten i Rumænien med "den store fader", Ceausescus´ halvgudelige status, faderens mystiske død, den jernhårde disciplin på balletskolen. Parallelt med kærlighedshistorien løber de politiske begivenheder, som ender med henrettelsen eller nedskydningen af det rumænske præsidentpar. De to historier fletter sig ind i hinanden. Den lille historie afspejler den store eller omvendt.

Der er to stemmer i romanen. Undertiden blander Madame Nielsen sig med spørgsmål, tit ubehagelige, til fortælleren. Der prikkes til en skyld, men fortælleren afviser nærmere forklaringer med ordene: "Jeg ved ingenting. Jeg fortæller." Og: "Lad mig være fri". Det er en stor roman, Madame Nielsen har skrevet, ikke af omfang, men af sproglig og dermed indre skønhed. Men det er en urovækkende skønhed, men nok så paradoksalt kan sådan en være opløftende. Som her.Madame Nielsen: "Det højeste væsen", 176 sider, 249,95 kroner, Gyldendal

Annonce
Madame Nielsen: "Det højeste væsen". Foto: Gyldendal
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce