Annonce
Kultur

Roman: I sine drifters vold

Tine Høeg. Foto: Lærke Posselt/Rosinante

Bøger: Den stemme, man hører i Tine Høegs debutroman, "Nye rejsende", tilhører en ung gymnasielærer. Hun pendler mellem København og gymnasiet i Næstved og falder på vej til sin første skoledag i snak med en 10 år ældre grafisk designer, der er gift og har en lille pige. Mødet udløser en erotisk besættelse hos hende, allerede på deres anden tur befinder de sig på togtoilettet, og det fortsætter.

Nogle gange står de af undervejs for at dyrke deres lidenskab, til sidst ender det i hendes lejlighed. Syvende gang de ses i hendes hjem, konstaterer hun: "en pik en kage en hjerne et hjerte/har du haft med/og efterlader kagen". En optakt til en snigende jalousi.

På gymnasiet befinder hun sig som lærer i krydsfeltet mellem elever, kolleger og ledelse. En vanskelig position, når hun samtidig er i sine drifters vold, og hun i fantasi og drømme gør sig tanker om den familie, hun nu gennem ham er blevet en del af.

Tine Høeg skriver om den unge kvindes liv i yderst knap form. Tekstbilledet minder om et prosadigt, men gennem det får hun løftet det hverdagsrealistiske til noget større og mere interessant. Det er gjort originalt og med sproglig præcision. Forløbet mellem hun og han slutter på Vestre Kirkegård, hvor han siger: "vi skal være voksne mennesker". Forholdets død eller en ny begyndelse?Tine Høeg: "Nye rejsende", 224 sider, 199,95 kroner, Rosinante.

Annonce
Tine Høeg: "Nye rejsende". Foto: Rosinante
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce