Annonce
Kultur

Roman: Global Solidaritet

Hanne-Vibeke Holst. Foto: Les Kaner/Gyldendal

Hanne-Vibeke Holsts "Som pesten" er en mammutroman, men det kan anbefales at fordybe sig i den.

Bøger: "Som pesten" er som "Pesten" af Albert Camus en bog om en fiktiv sygdomsepidemi og de meget forskellige reaktioner, den udvirker hos befolkningen og ikke mindst hos de mennesker, der har indflydelse på bekæmpelsen af den. I Camus' roman er det lægen Rieux, der er bekæmpelsens bannerfører, hos Hanne-Vibeke Holst er det den danske læge Karoline Branner, og Holst lægger ikke skjul på sin inspiration fra den kloge franske humanist og tvivler; således citeres "Pesten" ofte.

Karoline Branner er ansat hos WHO i Geneve, hun er fuld af energi og handlelyst, da konturerne af en verdensomspændende epidemi (en pandemi) tegner sig, men FN-systemet viser sig at være tungt at danse med: for mange kokke, for mange personlige interesser. Dertil skal lægges forekomsten af korruption og dyrkelsen af nationalistiske kæpheste, men hendes største, mest hensynsløse modstander er Big Pharma, som skal levere den forebyggende vaccine. Big Pharmas mål er nemlig ikke at redde nogen, men at skumme den økonomiske fløde.

Holst sætter problemer under debat i sin roman, mange problemer, og debatten kredser om hykleri, dumhed, ondt og godt, om etik, om dem og mig. Epidemien viser sig nemlig i særlig grad at ramme afrikanere, blandt andre de mange indvandrere og asylansøgere til Europa samt afroamerikanerne, og det rejser spørgsmålet, om disse underprivilegerede grupper skal opprioriteres med hensyn til vaccinering. Dette spørgsmål besvares i bogen klarest af etnocentriske racister. Det kniber for FN-folkene i Geneve, "verdenssamfundets humanistiske højborg", at leve op til FN-pagtens ord om "global solidaritet", men deres ansvar er stort, for som Karoline Branner siger: "En global sundhedskrise ganget med en global flygtningekrise vil uvægerligt føre til en global politisk krise".

Som nævnt er den omtalte epidemi fiktiv, men konteksten, det verdenssamfund, vi lever i netop nu, er virkelig nok, og det er: "Menneskets grådighed, industrialiseringen af husdyrhold, ødelæggelsen af den økologiske orden", der får vira til at mutere og dermed true menneskets overlevelse. Mennesket selv er altså katalysator for de ulykker, der forpester verden.

"Som pesten" forfalder ikke til gold patos, har ingen løftede pegefingre, men bringer læseren "ud af elfenbenstårnet og ned på gaden, hvor mennesker færdes, og hvor lidelsen trives", for nu også at citere Camus. Det er en modig bog, fordi den tør tale om noget så antikveret som ansvarsfølelse, tør understrege, "at selvom alt er tilladt, betyder det ikke, at intet er forbudt" (Camus).

Hanne-Vibeke Holst har læst sin Camus tæt og får derigennem mindet os om, at på trods af vores grænseløse selvforgudelse og asociale adfærd er der mere at beundre end at foragte ved mennesket, når det rammes af en selvpåført "epidemi". "Som pesten" er en mammutroman, men det kan anbefales at fordybe sig i den. Roman: Hanne-Vibeke Holst: "Som pesten".

686 sider. Gyldendal

Hanne-Vibeke Holst: ?Som pesten?. Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce