Annonce
Kultur

Roman: Brandgod bog om frihedstrang

Maren Uthaug. Foto: Peter Nørby/Lindhardt og Ringhof

Maren Uthaug fortæller flot om kvinders vilkår i et lille samfund.

Bøger: Maren Uthaugs nye roman "Hvor der er fugle" handler om menneskeskæbner i et lille samfund i Ørlandet, et sted i Norge, hvor man kun kommer ved et tilfælde. Her bor en præst med datteren Marie, en enke med sønnen Johan, der aldrig levede op til farens forventninger, og så bor den rige, kvindeglade gårdmand, Fede, der. Hannah, en smuk, flirtende pige, bor der også, og da hun forfører Johan, tager "skæbnespillet" sin begyndelse.

Romanen fokuserer på kvindernes vilkår i det lille afsondrede samfund engang i slutningen af 1930'erne, på deres udlængsel og meget begrænsede fremtidsudsigter, men også på deres eneste effektive middel til at frigøre sig fra de patriarkalske normer, der omklamrer dem: seksualiteten. "Eksperterne" på dette område er Hannah og senere Maries datter, Darling.

Maren Uthaugs karakteristik af disse to unge kvinder er så suverænt kompleks, at man næsten sidder og klapper i hænderne over deres manipulation med svage, liderlige mænd. Johan er som nævnt en af disse, og han søger tilflugt i byens vartegn, fyret på Kjelungskjær. Romanen er en barsk, realistisk skildring af en tid, hvor incest og kvindevold var uden konsekvenser for mændene, hvor det socialt skævvredne og fordomsfulde lilleputsamfunds sladdermaskine ødelagde medmennesker. Det er en roman om indavls invalidering af afkom, og om pengenes forførende magt, om en burlesk, violinspillende Fede, hvis kunstneriske tilbud til kvinderne er "Liebesleid", som de i mangel af bedre falder for.

Det er en bog om overvældende frihedstrang, for hvor der er fugle, får friheden sit symbol. Det er simpelthen en brandgod bog.

Maren Uthaug: "Hvor der er fugle".

308 sider, 249 kroner, Lindhardt og Ringhof

Maren Uthaug: "Hvor der er fugle". Foto: Lindhardt og Ringhof
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce