Annonce
Kultur

Roman: A-bomben og døden

Steffen Jacobsen. Foto: Thomas A./Lindhardt og Ringhof

Selv de mest indflydelsesrige kan være brikker i et større spil.

Steffen Jacobsens "Da blev jeg døden" er en roman, der vil overraske hans mange læsere, for modsat hans foregående er det ikke det handlingsmættede, der interesserer forfatteren i denne omgang.

Når Steffen Jacobsen har sat sig for at skildre den hektiske periode, der gik forud for prøvesprængningen af en nuklear bombe 16. juni 1945 i New Mexico, ved læseren naturligvis, at det lykkedes. I det første lange stræk læses romanen derfor først og fremmest som en interessant undersøgelse af de tekniske vanskeligheder, bombens konstruktion var forbundet med, dernæst af hvad opfindelsen gjorde ved sine skabere, her først og fremmest J. Robert Oppenheimer og Niels Bohr.

Steffen Jacobsens evne til at formidle disse komplicerede sager er ikke så lidt imponerende, men heldigvis skrues der halvvejs inde i romanen op for perspektivet.

Udsagnet "Da blev jeg døden" angiver, at man med bomben overskred en tærskel i menneskets historie. Bombens ufattelige destruktive kraft burde - mente Bohr - udløse en utopi om Den Åbne Verden, hvor hemmeligheden bag blev kontrolleret af en international organisation. Alternativt burde USSR i det mindste få del i den viden, der lå bag, så man undgik en stormagtsrivalisering.

Godt halvvejs i romanen går det op for læseren, at romanens centrale, og i øvrigt helt fiktive, figur, Niels Bohrs assistent, David Adler, ikke spiller med åbne kort. Hermed introduceres en dynamik, som klæder romanen, for der må også blandt de engelske og amerikanske beslutningstagere ligge skjulte motiver bag accepten af Adler som betroet medarbejder.

Steffen Jacobsen får på en yderst elegant og nuanceret måde vist, hvordan historiens aktører nok kan præge den, men at selv de mest indflydelsesrige også er brikker i et større spil.

Roman: Steffen Jacobsen: "Da blev jeg døden".

464 sider, Lindhardt og Ringhof

Annonce
Steffen Jacobsen: ?Da jeg blev døden?. Foto: Lindhardt og Ringhof
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce