Annonce
Sport

Roliganbevægelsen opdateres

ILLUSTRATION: GERT EJTON

Ud med klovnedragter, klaphatte og kæmpebranderter - ind med tifos, fællessang og simpel beklædning

Annonce

FODBOLD: "Vi er stive, men i live", har der i mange år stået på De Danske Roligans' halstørklæder, men det skal nu være slut.

- I dag går en fodboldfan med fodboldtrøje og kasket, og sådan vil vi også gerne fremstå, så vi ikke har karrikaturtegningen tilbage fra firserne, hvor det hele handlede om øl, fisse og hornmusik. Vi vil gerne vise, at vi er fodboldinteresserede fans, forklarer den nyvalgte formand for De Danske Roligans, Kenn Rønning, som sammen med bestyrelsen i bevægelsen har besluttet at kassere de stribede badedragter, de druksignalerende halstørklæder og den velkendte klaphat, som i mange år har været synonym med landsholdets fans.

Roligans som vi kender dem: spækket med øl, klaphatte og jubelmentalitet. Det er det billede, som landsholdet fangrubbe nu vil til livs. -
Annonce

Useriøst signal

Især afskaffelsen af den karakteristiske kasket med de påmonterede hænder vakte i går stor interesse i medierne, hvor hovedbeklædningen blev omtalt som et klenodie. Men ifølge Kenn Rønning har hatten en uheldig signalværdi, og afskaffelsen er led i en opdatering af bevægelsen.

- I bund og grund er det ikke så stor en sensation. Som med så meget andet er den gået ud af sig selv, vurderer han.

- Hatten har været forbundet med fordrukne mennesker, som ikke interesserer sig for fodbold, men blot ser det som en anledning til at drikke en masse øl. Tiden har ændret sig siden firserne, og vi må også følge med. Selvfølgelig vil der stadig være merchandise, men det vil ikke være de klovnedragter, man har set tidligere. Og selvfølgelig bliver der stadig drukket øl til fodboldkampene, men det skal jo ikke være sådan, at folk kommer væltende pattestive, påpeger Kenn Rønning.

Med klaphatten begravet i nostalgien og historiebøgerne er De Danske Roligans klar til at tage kampen op med svenskerne om lydkulissen i Parken ved lørdagens landskamp.

Annonce

Organiseret støtte

Og der er noget at revanchere sig for. Stemningen ved de seneste kvalifikationskampe har ifølge Kenn Rønning været under al kritik og har været en af de udslagsgivende årsager til, at De Danske Roligans nu lægger stilen om.

- Stemningen har topprioritet, og ved kampen mod Nordirland i Parken sidste år var den forfærdelig dårlig. Nordirerne var 3500-4000 tilskuere og kunne faktisk overdøve os, og det kan jo ikke være meningen. Når vi er til landskamp, skal vi støtte vores hold mest muligt, fastslår formanden, som har hentet hjælp udefra til kampen i morgen.

- Klubfodboldens fankultur har overhalet landsholdets - især i Brøndby og FCK - og her lægger man meget vægt på tifos (bannere eller happenings som bredder sig over hele tribuneafsnit, red.). Derfor har vi indledt et samarbejde med Danske Fodboldfanklubber, som hjælper os med at lave tifos lørdag og ved resten af kvalifikationskampene i 2007, siger Ken Rønning, som lover bannere, flag og sanghæfter i lange baner ved Sverigeskampen.

Og man skal forvente sig lidt af hvert fra de danske struber.

- Selvfølgelig vil der være nogle klassikere, som bare skal synges, men der vil også komme nye sange. Specielt lørdag, hvor vi vil synge om, at vi blev europamestre i Sverige i '92, varsler formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Der var ratslør hos HC Odense

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Sydfyn For abonnenter

Nyt signalsystem: Transportminister afviser at prioritere Svendborgbanen

Annonce