Annonce
Danmark

Rolig nu - der er sprøjtegift i drikkevandet

Peter Rasmussen

Nej, nej, bevares. Man skal da ikke gå i panik over hvad som helst. Men sprøjtegift i drikkevandet kunne måske godt være en de sager, som man kunne forvente, at der blev reageret hurtigt på. Sådan er det bare ikke.

Avisen Danmark kunne i denne uge fortælle historien om, at de fleste drikkevandsboringer i landet er forurenet med giftrester.

Det viser en opgørelse, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget med baggrund i udtræk fra GEUS-databasen Jupiter, hvor vandværkerne løbende indberetter deres målinger af det grundvand, der bruges til drikkevand.

Annonce

Helt præcis er der pesticid-rester i 63 procent af landets aktive drikkevandsboringer. Det er den højst målte koncentration nogensinde.

En del af forklaringen er måske nok, at der bliver testet for flere stoffer end tidligere, men det beviser så bare, at problemet med giftstoffer i drikkevandet er større end, man regnede med.

I Danmark har vi ellers altid været stolte af vores rene drikkevand, som oven i købet er renere end det vand, man kan købe på flaske. Vi er mistroisk gået udenom vandhanerne på sydlige rejsemål som Grækenland og Italien for ikke at ende med turistmave eller en underlig smag af klor i munden. Men nu er det så vores eget drikkevand, der er truet.

Der er måske vigtigere ting at tage sig af i miljøministeriet end at sikre vores drikkevand.

Nogle steder - hos Vandcenter Syd for eksempel – har man løst problemet ved at blande det forgiftede vand op med rent drikkevand, inden det bliver ledt ud i hanerne. På den måde har man kunnet holde sig under grænseværdierne for, hvor mange pesticider, der må være i det vand vi drikker. Men det har også været nødvendigt at tage kulfiltre i brug for at rense drikkevandet. Vores grundvand har ellers altid været så rent, at man kunne drikke det direkte fra hanen uden rensning.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at vi er ved at miste en unik ressource i form af rent drikkevand, der i modsætning til mange andre europæiske lande ikke behøver rensning, før det når til hanerne.

Miljøminister Lea Wermelin er da også behørigt bekymret over den ny opgørelse og siger til Avisen Danmark: ”Jeg finder det bekymrende, at vi finder nye stoffer og rester af sprøjtemidler i vores grundvand”.

Men hun er ikke så bekymret, at hun har en plan klar for, hvad hun vil gøre ved det. Da regeringen blev dannet i 2019, skrev den ellers ind i det såkaldte forståelsespapir, at man ville have en plan for at sikre drikkevandet. Men bevares; der er måske vigtigere ting at tage sig af i miljøministeriet end at sikre vores drikkevand.

Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce