Annonce
Odense

Rockerborge lukket midlertidigt: I flere tilfælde er de kriminelle vendt tilbage

Samlingsstedsforbuddet er endnu ikke blevet benyttet på Fyn. Flere kommuner på Sjælland og Lolland-Falster har brugt værktøjet for at presse rockergrupperne Satudarah og Bandidos. Arkivfoto: Bjarke Bo Olsen/Scanpix
I andre dele af landet er samlingsstedsforbuddet blevet brugt en del gange, men der har også været tilfælde, hvor de kriminelle grupperinger er vendt tilbage, efter at det tre måneder lange forbud er udløbet.

Kommunerne fik med den tredje bandepakke mulighed for at udstede et midlertidigt forbud mod, at en bestemt ejendom bliver brugt som samlingssted for bander eller rockere, hvis det medfører ”væsentlig ulempe og utryghed for de omkringboende”. Forbuddet gælder i tre måneder og kan som udgangspunkt kun forlænges, hvis det ikke er blevet overholdt.

Her kan du læse om fire steder, hvor det er blevet brugt med mere eller mindre succes og et enkelt sted, hvor reglerne - til stor frustration for de lokale politikere - ikke kunne bruges.

1 Rockerborg i Maribo

En af de første kommuner til at gøre brug af muligheden for at udstede et samlingsstedsforbud var Lolland Kommune.

Det skete, da kommunen i slutningen af oktober 2017 smed rockergruppen Satudarah ud af et lejemål midt i Maribo, som tidligere havde fungeret som sundhedshus. Satudarah var på det tidspunkt i konflikt med rockergruppen Mongols.

2 Rockerborg i Stenlille

I midten af november 2017 var det så Sorø Kommunes tur til at udnytte muligheden for at udstede et samlingsstedsforbud. Det skete da byrådet valgte at smide rockergruppen Gremium ud af deres klubhus i den lille by Lårup nord for Sorø.

I juni 2018 kunne de lokale medier dog skrive, at rockergruppen igen var flyttet tilbage i samme landsbyhus, efter at de tre måneders tvungen fraflytning var overstået.

3 Rockerborg i Egebjerg

Efter at være blevet forvist fra Maribo slog rockergruppen Satudarah sig i foråret 2018 ned på en adresse i Egebjerg på Falster. Her var de dog heller ikke velkommen, så i maj 2018 valgte Guldborgsund Kommune at udstede et samlingsstedsforbud på ejendommen.

Da ejeren af ejendommen ikke var blevet hørt i forbindelse med afgørelsen, valgte Planklagenævnet dog efterfølgende at ophæve forbuddet, så rockergruppen igen kunne vende tilbage til ejendommen. Senere flyttede de igen fra ejendommen.

4 Rockerborg i Ganløse

Egedal Kommune udstedte i starten af november 2018 et samlingsstedsforbud mod et Satudarah-klubhus på Ringbakken i Ganløse nord for København. Da det midlertidige forbud var udløbet, vendte rockergruppen dog for en stund tilbage til samme ejendom.

Senere valgte udlejeren at smide rockergruppen ud, men i foråret 2020 steg bekymringen igen i lokalsamfundet, da det forløb, at Satudarah var på vej til at købe ejendommen.

5 Rockerborg i Hillerød

I Hillerød Kommune ville man i starten af 2018 også meget gerne have lukket en rockerborg for Bandidos. Det lykkedes dog ikke, fordi at der ikke var kommet nogle klager fra nogle naboer til rockerborgen, der lå i et industrikvarter i byen.

- Problemet er, at for at kommunen kan lukke et samlingssted, skal der være ”væsentlig ulempe og utryghed” i området. Men hvad betyder det? Hvor mange skal være utrygge og hvor utrygge skal de være?, lød det i den forbindelse fra Jamil Cheheibar (S), der var formand for de særlige udvalg, som byrådet i Hillerød havde nedsat for at bekæmpe banderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce