Annonce
Fyn

Nuttede robotter skal hjælpe farmor: - Vi havde en gammel dame, der ikke havde snakket i to år, som begyndte at tale

På tre plejehjem i Aalborg Kommune har man testet den sociale robot Lovot, der hjælper demente med at åbne for kommunikationen. Foto. Aalborg Kommune
Hvis teknologien bruges rigtigt, kan den hjælpe både borgere, der har brug for hjælp og pleje, og de ansatte i plejesektoren, mener tre eksperter i velfærdsteknologi.

Om 10 år vil der være dobbelt så mange over 80 år, og samtidig vil der mangle folk til at passe og pleje dem. Ifølge tal fra FOA vil der alene på Fyn mangle 3690 sosu'er. Velfærdsteknologi er en del af løsningen på den udfordring, og her kommer tre eksperter med bud på, hvordan velfærdsteknologi kan gøre en positiv forskel, så vi kan blive ved med at passe godt på farmor.

1 Hjælp til personalet

Velfærdsteknologi kan være med til at forbedre det fysiske arbejdsmiljø for de ansatte i plejesektoren, der har et meget opslidende job, fortæller Birthe Dinesen, der er professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

- Vi bliver i plejesektoren nødt til at tænke i, hvordan vi beskytter medarbejderne i forhold til deres arbejdsmiljø, så de kan holde længere på arbejdsmarkedet.

- Derfor skal vi gerne derhen, hvor teknologien kan være et løft for det og kan gøre, at hvor der nu skal være to til opgaven, skal der fremover kun være én, fordi teknologien kan hjælpe. Det må være et ønskescenarie, siger hun.

Birgitte Østergård Sørensen, forretningsleder ved Teknologisk Institut, nævner som eksempel en lille maskine, der sørger for, at sengeliggende personer blidt og roligt bliver rokeret i løbet af natten. På den måde kan man undgå og forebygge liggesår, ligesom den også giver borgeren en bedre søvn, fordi vedkommende ikke skal vækkes og flyttes i løbet af natten.

- Den sparer også plejepersonalet for en opgave, der både tager tid og er fuld af de tunge bevægelser, der er, når man skal bevæge rundt med en sengeliggende borger eller patient, siger hun.

2 Robotter

Mikkel - i det brune tøj - og Hanne - i det hvide - er søde og bløde robotter, der reagerer, når man taler med dem og rører ved dem. Foto: Aalborg Kommune

Robotterne kommer ind i plejesektoren. En af dem kan blive Lovot, der er en lille, sød og blød robot, som blinker med øjnene og siger små lyde, når man taler med den eller krammer den.

Og jo mere man interagerer med den, jo mere giver den tilbage.

Den er udviklet i Japan og er blevet testet blevet testet blandt demente på tre plejehjem i Nordjylland med lovende resultater, fortæller Birthe Dinesen, der står bag forskningsforsøget.

- Robotten kan bruges som et kommunikationsredskab til personer med demens, fordi den kan åbne op og styrke kommunikationen. Vi havde en gammel dame, der ikke havde snakket i to år, men som begyndte at tale.

- Men der er selvfølgelig etiske aspekter, vi skal overveje, og der var også nogle beboere, som ikke ville være sammen med robotten. Vi så også en ældre dame, der havde mistet sit barn, og hun blev overstimuleret af at være sammen med Lovot. Derfor skal vi forske mere i, hvor meget robotter kan gøre af gode ting, og hvornår det ikke er så godt.

Ifølge Birthe Dinesen vil der fremover også komme vaskerobotter, spiserobotter og robotter, der kan hjælpe med træning, stimulere kognitive funktioner eller skabe trivsel gennem underholdning.

Lovot er endnu ikke godkendt til brug på det danske marked.

3 Data

Ifølge Uffe Kock Wiil, professor i sundhedsteknologi ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU, skal vi udnytte, at Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden ved at arbejde målrettet med det, han kaldet datadrevet sundhedsteknologi.

- Vi har en masse data om borgere og patienter, og dem skal vi gøre mere brug af og blive klogere på, så vi kan opspore tidligere, lave bedre diagnoser og bedre prognoser. Eller til at lave individuelle forløb, så alle ikke får den samme behandling.

Han har i samarbejde med Geriatrisk Afdeling på OUH og Svendborg Kommune lavet et computersystem, der gør opmærksom på, hvis en ældre borger over en periode får brug for mere og mere hjælp og pleje i hjemmet. Forskning viser nemlig, at ældre borgere op til en akutindlæggelse på et sygehus har en stigning i antallet og omfanget af kommunale ydelser.

- Hvis først den ældre borger kommer på sygehuset, vil vedkommende miste noget funktion. Det betyder, at når borgeren kommer hjem, er vedkommende dårligere stillet, har dårligere livskvalitet og er mere plejekrævende.

- Så det er både win for borgeren og win for kommunen, hvis akutindlæggelser kan forebygges, siger Uffe Kock Wiil.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Annonce