Annonce
Erhverv

Robotter skal trække flere til Fyn

FREMTID: Videnskabsministeriet skyder millioner i fynsk robotforskning

Annonce

Verdens mest avancerede griberobot skal udvikles i Odense. Det er målsætningen for projektet MoveBots, som netop har fået tildelt 12,8 mio. kroner af Forsknings- og Innovationsstyrelsen under Videnskabsministeriet.

- Vi skal udvikle en demonstrationsrobot, hvis vigtigste egenskab skal være, at den kan kende forskellige objekter fra hinanden og flytte rundt på dem, forklarer Rune Larsen, som er centerleder i forskningsvirksomheden RoboCluster, som står bag MoveBots.

Annonce

Støtte fra erhvervslivet

Projektet støttes også af erhvervslivet, i form af 14 virksomheder, der tilsammen bidrager med 18,2 mio. kroner, så det samlede budget er på 31 mio. kroner. Men virksomhederne nøjes ikke med at poste penge i projektet, de kommer til at spille en aktiv rolle i forskningen.

- Virksomhederne skal ved hjælp af samarbejde og videndeling blive i stand til at udvikle deres egne produkter og i fællesskab videreudvikle teknologien. Den klare målsætning er, at virksomhederne får et konkret udbytte i form af mere viden og bedre teknologi. Men for os er det bestemt også vigtigt, at virksomhederne lærer at samarbejde og udnytte hinandens kompetencer, forklarer Rune Larsen.

Fakta

RoboCluster samarbejder med følgende firmaer i udviklingen af griberobotten:

AMROSE Robotics

BILA

Grundfos

Ideal-line

Mærsk Instituttet, Syddansk Universitet

RoboTool

SCAPE

Teknologisk Institut

Tender Trolleys

TriVision

T&O Stelectric

Unisensor

Universal Robots

Annonce

Fremtidens produktion

Et andet centralt mål for projektet er, at den nyskabende teknologi kan gøre det attraktivt for virksomheder, at vende blikket mod Fyns land.

- Forhåbentlig er der nogle virksomheder, som, når de erfarer, hvor fremskreden forskningen er på Fyn, finder det attraktivt, at åbne en afdeling herovre, lyder det fra centerlederen.

Robotternes konkrete anvendelse i fremtiden er ifølge Rune Larsen mangfoldig.

- Man kan allerede inden for de fire år, som projektet varer, forestille sig, at der udvikles robotter, som kan bruges ved samlebåndene i den almindelige produktion. Og om godt og vel ti år kan man forestille sig robotter i servicefagene, der eksempelvis kan løfte og flytte gangbesværede ældre, forudser han og afviser samtidig, at de ansatte i virksomhedsproduktionen skal se robotterne som en trussel.

- De folk, som robotterne kan tage arbejde fra, vil alligevel blive fyret, når virksomheden på et tidspunkt flytter produktionen udenlands. Det handler derfor om at skabe noget teknologi, som gør det attraktivt at beholde produktionen i Danmark, og det er det, vi forsøger på med det her projekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce