Annonce
Erhverv

Robotter skal redde pattegrise: Prisvindere i europæisk iværksætterprogram

Porcovision er i fuld gang med at teste og udvikle systemet med overvågning og brug af kunstig intelligens på to besætninger på Fyn og i Jylland. Foto: Porcovision
Det koster både livet for mange grise og penge for svineproducenten, hvis det går galt når en so farer op til 18 pattegrise. Tre fynske iværksættere står bag teknologi, som skal reddet livet for de udsatte pattegrise. Sidste uge vandt de lokal pris - nu er de på vej i europæisk iværksætterprogram.

I sidste uge vandt de den såkaldte Moonshot-pris i Odin Award i Odeon, hvor de bedste fynske iværksættere havde sat hinanden stævne, og nu udmærker iværksættertrioen bag firmaet Porcovision sig igen.

Potentialet i Porcovision er så stort, at trioen bag kan blive den næste virksomhed til at vinde awardens hovedpris Odinprisen, som i år gik til Robot Nordic - derfor fik de Moonshot-prisen, men virksomheden er også blandt de syv danske virksomheder, som er i spil til en plads i et stort europæisk acceleratorprogram under Robotunion.

- Det har været en ret vild uge, siger medstifter Christian Rasmussen fra Porcovision.

Annonce
Christian Rasmussen er medstifter af Porcovision, som venter at have systemet klar til salg i løbet af efteråret. Foto: Porcovision

En dør i et kuld

Sammen med Christine Lundby og Christian Moeslund, der ligeledes er uddannet fra SDU, stiftede han for blot et år siden virksomheden. Porcovision står bag teknologi, der bogstavelig talt sætter fokus på et stort problem for svineproducenter. Ved hjælp af kameraovervågning og kunstig intelligens har de to ingeniører og datalogen udviklet et system, som kan nedsætte dødeligheden blandt nyfødte pattegrise.

- I dag dør én ud af et gennemsnitligt kuld pattegrise på 18, når en so farer, men ved vores system kan man lettere overvåge søerne og opdage, hvis der går for lang tid mellem hver pattegris kommer ud, siger Christian Rasmussen.

Normalt går der mellem en halv til en hel time mellem at soen farer, og går der længere tid kan det være tegn på, at en gris sidder fast. Gør den det, bliver den kvalt og dør. Det samme gør resten af de grise, som soen skal fare.

- Derfor er det meget vigtigt, at man får hevet den gris ud, men hvis man har en svineproduktion med 2000 søer, så kan der sagtens være 60 faringer i gang samtidigt. Så det er meget svært at overvåge det hele for de ansatte, som også har andre opgaver. Med vores system og med brug af billederne i et neuralt netværk, som er en form af kunstig intelligens, så kan systemet alarmere mandskabet i produktionen, så snart en faring går i gang, siger Christian Rasmussen.

Økonomien på plads

Porcovision er allerede i fuld gang med test hos to forskellige svineproducenter, som gerne vil investere i det færdige system. Det sammen vil en række andre producenter, som blot venter på, at Porcovision har færdigudviklet og testet systemet.

Der skal dog finansiering til at løbe virksomheden i gang. I øjeblikket bor de tidligere studerende med deres iværksætterfirma i Videnbyen hos SDU, midlerne fra Innovationsfonden løber ud på et tidspunkt. Derfor har trioen bag Porcovision også fuld fokus på at finde ny finansiering. Her hjælper Robotunion ikke det store, for i næste runde er der blot 30.000 kroner til deltagerne.

- De penge skal bruges til at afsøge markedet. Det har vi gjort, men det er klart, at pengene ikke rækker så langt ellers, men for os handler det også meget mere om den rådgivning, vi kan få adgang til, siger Christian Rasmussen.

Går Porcovision videre fra den næste runde også, kan der der blive tilført midler på 900.000 kroner eller mere, hvilket vil være en stor hjælp, siger han. Det er dog langt fra sikkert, så derfor er Porcovision også på banen, når der næste uge er stor investor-træf og adgang til både business angels og store investeringsfonde i Odense, når Investor Summit løber af stablen tirsdag.

- Der skal vi selvfølgelig også med og vi går efter at finde en investor, når vi er med på speeddating, siger Christian Rasmussen.

Investorerne kan til gengæld se frem til at blive del af en virksomhed, hvor stifterne for længst har lagt hånden på kogepladen, hvis der ikke lige dukker en investor op med det samme. Samtidigt er der udsigt til, at systemet kan begynde at sælge allerede i år, siger han.

- Vi har en forventning om, at vi kan begynde at sælge systemet fra efteråret, siger Christian Rasmussen.

Christine Lundby og Christian Moeslund på scenen i Odeon i sidste uge, hvor Porcovision vandt Moonshot-prisen som den nye iværksætter, som har mest potentiale. Arkivfoto: Jonas Legarth
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ingrid modtog sin diabetes-diagnose over telefonen: - Jeg fik at vide, at der lå en recept på serveren

Odense

Stjålet motorcykel brændt af i skov

Kerteminde For abonnenter

Dybt ubehageligt, grinagtigt og 25 idioter: Var det dig, der lækkede salget af Nordre Havnekaj?

Fyn

Voldstiltalt ishockeyspiller i retten: - Jeg var frustreret og havde en maks puls

Annonce