Annonce
Erhverv

Robotter skal give arkitekter frie hænder

Odicos første gennembrud kom med en ordre til vindmøllebranchen, hvor robotterne lavede støbeforme til vindmøllevinger. Men det markante byggeri i på Vejle Havn endnu en milepæl i den unge virksomheds historie.
  • Iværksætterfirmaet Odico vil automatisere de rutineprægede arbejdsgange i byggeriet

Slip stregerne løs. Så kort man den store ambition for virksomheden Odico beskrives. Med ny robotteknologi vil folkene bag virksomheden ikke bare gøre det lettere at renovere eksisterende bygninger. De vil også gøre det lettere at tegne og konstruere nye bygninger. Det fortæller Anders Bundsgaard Petersen, der er administrerende direktør og en af de tre stiftere i Odico, der holder til på Peder Skrams Vej i den sydøstlige del af Odense.

- Man kan sige, at vi gerne vil sætte robotter ind i selve arkitekturen. Vi lave metoder til at bruge robotter i byggerier og konstruktionsarbejdet som kan føre til mere interessante bygninger, der kan bygges billigere. Det skal blandt andet ske ved at automatisere nogle af de arbejdsgange, der er i byggeriet, siger han.

Samtidig kan løsningerne spare på mængden af beton, der bruges i hele sektoren.

- Ved at mindske brugen af beton kan man dels spare mange penge i byggeriet, og dels står beton for en væsentlig del af verdens udledning af CO2, siger direktøren og fortsætter:

- Det er langt fra al den forbrugte beton, der bruges hensigtsmæssigt. I mange tilfælde bruges det bare til at fylde hulrum ud. Årsagen er ganske enkelt, at det er for dyrt at lave forme, så i stedet hælder man bare beton ned i det hele. Med vores løsning vil man kunne reducere mængden af beton med op til 70 procent med brugen af avancerede støbeforme.

Firmaet har for nylig sat et solidt aftryk på et stort byggeri på havnen i Vejle. Her har Odicos robotter skåret støbeforme til Kirk Kapitals nye domicil. I alt er der leveret 4500 kvadratmeter krumme støbeforme, som har været med til at give bygningen sit helt eget præg.

Annonce
Odico-robotterne på Peder Skrams Vej er hurtige at programmere. Foto: Louise Koustrup

Lette at programmere

- Normalt er robotter gode til at lave gentagende ensidigt arbejde. Men det har vi ikke meget af i byggeriet, hvor brugen af håndarbejder er ekstremt udbredt. Det er branchens store dilemma, men vi har lavet et stykke software, der er i stand til at lære robotten, hvad den skal lave 'lige om lidt'.

- Det kan vi gøre på en ny, mere fleksibel og langt hurtigere måde. Så vi er i stand til at programmere en robot på måske 30 sekunder, hvor det traditionelt vil tage tre eller fire timer, siger Anders Bundsgaard Petersen, der tidligere har solgt robotter for ABB.

Odico er et softwarehus. Men på en og samme tid er det også et robotfirma, et teknologihus og en produktionsvirksomhed. For hidtil har virksomheden, der blev stiftet i foråret 2012, selv stået for produktionen af forme og byggeelementer. Men det blev der lavet om på, da virksomheden i sommer leverede en robot til Strøjer Tegl på Vestfyn.

Med robotterne bliver det fremover bliver det lettere for arkitekterne at lave buede udskæringer. Foto: Louise Koustrup

En ny milepæl

Dermed er teglværket i Assens det første sted, hvor Odico har leveret en komplet robotløsning. Og med det salg, er der nået en ny milepæl i den godt fire år gamle virksomhed.

- Vi har været tvunget til at vende det hele om. I stedet for bare at sælge teknologien, har vi først været nødt til at vise industrien, at den virker. Og her har den pragmatiske løsning været, at vi selv har stået for at producere alle de emner, der er solgt, siger direktøren, der ikke har nogen sælgere ansat.

- Faktisk lever vi i øjeblikket af, at telefonen ringer. For målet er netop, at Odico ikke skal have 10 robotter stående for producere byggeelementer. Vi vil meget hellere være teknologileverandør, og dermed er vores salg til Strøjer ikke en enlig svale. Fremover er det ledetråden for alt, hvad vi kommer til at lave.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Profiler forlænger i Odense Håndbold

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce