Annonce
Erhverv

Robotter skal give arkitekter frie hænder

Odicos første gennembrud kom med en ordre til vindmøllebranchen, hvor robotterne lavede støbeforme til vindmøllevinger. Men det markante byggeri i på Vejle Havn endnu en milepæl i den unge virksomheds historie.
  • Iværksætterfirmaet Odico vil automatisere de rutineprægede arbejdsgange i byggeriet

Slip stregerne løs. Så kort man den store ambition for virksomheden Odico beskrives. Med ny robotteknologi vil folkene bag virksomheden ikke bare gøre det lettere at renovere eksisterende bygninger. De vil også gøre det lettere at tegne og konstruere nye bygninger. Det fortæller Anders Bundsgaard Petersen, der er administrerende direktør og en af de tre stiftere i Odico, der holder til på Peder Skrams Vej i den sydøstlige del af Odense.

- Man kan sige, at vi gerne vil sætte robotter ind i selve arkitekturen. Vi lave metoder til at bruge robotter i byggerier og konstruktionsarbejdet som kan føre til mere interessante bygninger, der kan bygges billigere. Det skal blandt andet ske ved at automatisere nogle af de arbejdsgange, der er i byggeriet, siger han.

Samtidig kan løsningerne spare på mængden af beton, der bruges i hele sektoren.

- Ved at mindske brugen af beton kan man dels spare mange penge i byggeriet, og dels står beton for en væsentlig del af verdens udledning af CO2, siger direktøren og fortsætter:

- Det er langt fra al den forbrugte beton, der bruges hensigtsmæssigt. I mange tilfælde bruges det bare til at fylde hulrum ud. Årsagen er ganske enkelt, at det er for dyrt at lave forme, så i stedet hælder man bare beton ned i det hele. Med vores løsning vil man kunne reducere mængden af beton med op til 70 procent med brugen af avancerede støbeforme.

Firmaet har for nylig sat et solidt aftryk på et stort byggeri på havnen i Vejle. Her har Odicos robotter skåret støbeforme til Kirk Kapitals nye domicil. I alt er der leveret 4500 kvadratmeter krumme støbeforme, som har været med til at give bygningen sit helt eget præg.

Odico-robotterne på Peder Skrams Vej er hurtige at programmere. Foto: Louise Koustrup

Lette at programmere

- Normalt er robotter gode til at lave gentagende ensidigt arbejde. Men det har vi ikke meget af i byggeriet, hvor brugen af håndarbejder er ekstremt udbredt. Det er branchens store dilemma, men vi har lavet et stykke software, der er i stand til at lære robotten, hvad den skal lave 'lige om lidt'.

- Det kan vi gøre på en ny, mere fleksibel og langt hurtigere måde. Så vi er i stand til at programmere en robot på måske 30 sekunder, hvor det traditionelt vil tage tre eller fire timer, siger Anders Bundsgaard Petersen, der tidligere har solgt robotter for ABB.

Odico er et softwarehus. Men på en og samme tid er det også et robotfirma, et teknologihus og en produktionsvirksomhed. For hidtil har virksomheden, der blev stiftet i foråret 2012, selv stået for produktionen af forme og byggeelementer. Men det blev der lavet om på, da virksomheden i sommer leverede en robot til Strøjer Tegl på Vestfyn.

Med robotterne bliver det fremover bliver det lettere for arkitekterne at lave buede udskæringer. Foto: Louise Koustrup
Annonce

En ny milepæl

Dermed er teglværket i Assens det første sted, hvor Odico har leveret en komplet robotløsning. Og med det salg, er der nået en ny milepæl i den godt fire år gamle virksomhed.

- Vi har været tvunget til at vende det hele om. I stedet for bare at sælge teknologien, har vi først været nødt til at vise industrien, at den virker. Og her har den pragmatiske løsning været, at vi selv har stået for at producere alle de emner, der er solgt, siger direktøren, der ikke har nogen sælgere ansat.

- Faktisk lever vi i øjeblikket af, at telefonen ringer. For målet er netop, at Odico ikke skal have 10 robotter stående for producere byggeelementer. Vi vil meget hellere være teknologileverandør, og dermed er vores salg til Strøjer ikke en enlig svale. Fremover er det ledetråden for alt, hvad vi kommer til at lave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce