Annonce
Erhverv

Robotter skal give arkitekter frie hænder

Odicos første gennembrud kom med en ordre til vindmøllebranchen, hvor robotterne lavede støbeforme til vindmøllevinger. Men det markante byggeri i på Vejle Havn endnu en milepæl i den unge virksomheds historie.
  • Iværksætterfirmaet Odico vil automatisere de rutineprægede arbejdsgange i byggeriet

Slip stregerne løs. Så kort man den store ambition for virksomheden Odico beskrives. Med ny robotteknologi vil folkene bag virksomheden ikke bare gøre det lettere at renovere eksisterende bygninger. De vil også gøre det lettere at tegne og konstruere nye bygninger. Det fortæller Anders Bundsgaard Petersen, der er administrerende direktør og en af de tre stiftere i Odico, der holder til på Peder Skrams Vej i den sydøstlige del af Odense.

- Man kan sige, at vi gerne vil sætte robotter ind i selve arkitekturen. Vi lave metoder til at bruge robotter i byggerier og konstruktionsarbejdet som kan føre til mere interessante bygninger, der kan bygges billigere. Det skal blandt andet ske ved at automatisere nogle af de arbejdsgange, der er i byggeriet, siger han.

Samtidig kan løsningerne spare på mængden af beton, der bruges i hele sektoren.

- Ved at mindske brugen af beton kan man dels spare mange penge i byggeriet, og dels står beton for en væsentlig del af verdens udledning af CO2, siger direktøren og fortsætter:

- Det er langt fra al den forbrugte beton, der bruges hensigtsmæssigt. I mange tilfælde bruges det bare til at fylde hulrum ud. Årsagen er ganske enkelt, at det er for dyrt at lave forme, så i stedet hælder man bare beton ned i det hele. Med vores løsning vil man kunne reducere mængden af beton med op til 70 procent med brugen af avancerede støbeforme.

Firmaet har for nylig sat et solidt aftryk på et stort byggeri på havnen i Vejle. Her har Odicos robotter skåret støbeforme til Kirk Kapitals nye domicil. I alt er der leveret 4500 kvadratmeter krumme støbeforme, som har været med til at give bygningen sit helt eget præg.

Annonce
Odico-robotterne på Peder Skrams Vej er hurtige at programmere. Foto: Louise Koustrup

Lette at programmere

- Normalt er robotter gode til at lave gentagende ensidigt arbejde. Men det har vi ikke meget af i byggeriet, hvor brugen af håndarbejder er ekstremt udbredt. Det er branchens store dilemma, men vi har lavet et stykke software, der er i stand til at lære robotten, hvad den skal lave 'lige om lidt'.

- Det kan vi gøre på en ny, mere fleksibel og langt hurtigere måde. Så vi er i stand til at programmere en robot på måske 30 sekunder, hvor det traditionelt vil tage tre eller fire timer, siger Anders Bundsgaard Petersen, der tidligere har solgt robotter for ABB.

Odico er et softwarehus. Men på en og samme tid er det også et robotfirma, et teknologihus og en produktionsvirksomhed. For hidtil har virksomheden, der blev stiftet i foråret 2012, selv stået for produktionen af forme og byggeelementer. Men det blev der lavet om på, da virksomheden i sommer leverede en robot til Strøjer Tegl på Vestfyn.

Med robotterne bliver det fremover bliver det lettere for arkitekterne at lave buede udskæringer. Foto: Louise Koustrup

En ny milepæl

Dermed er teglværket i Assens det første sted, hvor Odico har leveret en komplet robotløsning. Og med det salg, er der nået en ny milepæl i den godt fire år gamle virksomhed.

- Vi har været tvunget til at vende det hele om. I stedet for bare at sælge teknologien, har vi først været nødt til at vise industrien, at den virker. Og her har den pragmatiske løsning været, at vi selv har stået for at producere alle de emner, der er solgt, siger direktøren, der ikke har nogen sælgere ansat.

- Faktisk lever vi i øjeblikket af, at telefonen ringer. For målet er netop, at Odico ikke skal have 10 robotter stående for producere byggeelementer. Vi vil meget hellere være teknologileverandør, og dermed er vores salg til Strøjer ikke en enlig svale. Fremover er det ledetråden for alt, hvad vi kommer til at lave.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce