Annonce
Erhverv

Robotter kan hjælpe laboranter, køkkenpersonale og sygeplejersker

Robotten MIR100, en mobil robot til transport, udviklet af robotvirksomheden Mobile Industrial Robots (MIR) Arkivfoto: Lasse Hansen
Allerede i dag er robotter på vej ind i en række brancher, hvor de kan frigøre personale fra ensidigt og nedslidende arbejde.

Brødtekst

Annonce

Robert løfter i sundhedssektoren

På plejehjem, sygehuse og rehabiliteringscentre hjælpen robotten ROBERT fra Life Science Robotics i Aalborg både borgere/patienter med at få mere genoptræning uden at belaste fysioterapeuter og sosu’er. Nogle opgørelser har vist, at 72 procent af alle fysioterapeuter har smerte i led og skulder. Ligeledes bliver patienter med blodpropper og hjerneblødninger og andre lammelser trænet 30 minutter til 45 minutter pr. dag. Det er for mange patienter ikke tilstrækkeligt, og her kan et værktøj som ROBERT hjælpe.

Mobilrobotten henter opvasken

På Sygehus Sønderjylland har kantinepersonalet fået en robothjælper til at hente det brugte service. Nu bestiller plejepersonalet ude på afdelingerne mobilrobotten fra Mobile Industrial Robots, og så kommer den og henter opvasken.

- I begyndelsen var nogle medarbejdere lidt forbeholdne, men nu er robotten blevet en del af dagligdagen. De, der plejede at køre vognene, er glade for at slippe. De bruger i stedet tiden på at lave mad. Det giver større arbejdsglæde, fortæller logistikchef Hans-Jacob Madsen på Sygehus Sønderjylland.

Laboranter får en robothånd

Det koster hvert år mange sygemeldinger blandt laboranter, men nu har virksomheden Flow Robotics i København udviklet en lille fleksibel samarbejdende pipetterings-cobot, som gør det rentabelt og muligt at automatisere små opgaver, der ændrer sig tit.

- Jeg har selv set, hvordan man i laboratorier tidligere kun har kunnet vælge mellem den anstrengende håndpipettering eller store, dyre maskiner, der først kunne køre efter seks til tolv måneders indkøring. Nu er der en fornuftig mellemvej og dermed ikke længere grund til, at ansatte slides op af manuel pipettering. Det er en virkelig god nyhed, siger Charlotte Rossmeisl, CCO i Flow Robotics og tidligere afdelingsleder hos Novo Nordisk.

Optimus kører 10 kilometer om ugen

Fem sygehusafsnit på Sjællands Universitetshospital i Køge får nu daglige førerløse leverancer fra hospitalets Sterilcentral. Transporten rundt på hospitalsgangene sker med en mobil robot fra Mobile Industrial Robots. Implementeringen er også et led i realiseringen af en fleksibel og automatiseret logistik på det kommende supersygehus på 190.000 kvadratmeter.

Han hedder Optimus. Sådan omtaler personalet på Sjællands Universitetshospital i Køge den MiR100-robot, som siden juni 2018 har automatiseret den interne transport af sterile forbrugsvarer på hospitalet. Den nye teknologi har hurtigt vundet indpas på hospitalet, fordi Optimus forbedrer servicen, minimerer lagerplads, sparer skridt og forebygger mangelsituationer. Robotten tilbagelægger mere end 10 kilometer om ugen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce