Annonce
Erhverv

Robotter i gartneriet: Robotten pakker din persille

Robottterne vinder frem flere og flere steder. Også i brancher, som måske ikke umiddelbart forbindes med robotter. Gartneriet Rosborg i Bellinge ved Odense, landets største producent af krydderurter og miniplanter, bruger robotter flere steder i produktionen.

For de fleste er robotter menneskelignende maskiner med metalskeletter og kunstig intelligens. Men for administrerende direktør for Gartneriet Rosborg, Johnny Albertsen, er robotter vækst, effektivt arbejde - og fremtiden.

- Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå. Hvis vi ikke vokser, skal vi være 30 mennesker færre, end vi er i dag, men nu har vi investeret i robotter og nye drivhuse tre-fire år i træk, og vi er her stadig, fortæller Johnny Albertsen.

Siden 2013 har alle dele af produktionen fået et teknologisk ansigtsløft. Det 100.000 kvadratmeter store gartneri har investeret omkring 55 millioner kroner i højteknologiske drivhuse og robotter, som plukker og pakker krydderurter i æsker og stabler kasser på paller.

- Der bliver ikke længere spildt tid på konstant at køre frem og tilbage med containere, og vi er færdige med tunge løft og skub, forklarer Johnny Albertsen.

Gartneriet Rosborg har robotter fra flere fynske robotproducenter, og det er en stor fordel for virksomheden, at det er lokale leverandører.

- Hvis noget ikke virker, så står de her en halv time senere og fikser maskinen. Det kan godt være, det er dyrere med danske virksomheder og håndværkere, men vi tjener det ind på hurtigere proces og hjælp tættere på, slår Johnny Albertsen fast.

Gartneriet Rosborg

Ligger på Brændekildevej i Bellinge.

Råder over 100.000 kvadratmeter højteknologisk drivhus.

Produerer årligt godt 30 millioner potter med krydderurter og er landets største producent på det område med en markedsandel på 70-80 procent.

Omsætning 134 millioner kroner.

Overskud før skat i seneste regnskabsår 2016/17: 5,4 millioner kroner.

Har to afstandsrobotter fra Viemose-Driboga og en fra Bekidan, en fuldautomatisk linje fra Egatec og en robot bestående af en hånd fra OnRobot og en arm fra Universal Robots. Derudover er gartneriet ved at investere i en ny emballerings-robotarm til Universal Robots.

Cirka 130 ansatte.

Afstandsrobotten fra Viemose-Driboga har gjort arbejdet lettere for de ansatte på Gartneriet Rosborg. Foto: Sugi Thiru
Adm. direktør Johnny Albertsen, Gartneriet Rosborg, er ikke i tvivl om, at robotterne er kommet for at blive. Foto: Sugi Thiru
Annonce

Købte robot uden formål

Den første robot, gartneriet investerede i, var en robothånd fra OnRobot kombineret med en robotarm fra Universal Robots. Denne robot kostede 500.000 kroner i alt, og den blev købt uden et egentligt formål. Gartneriet valgte alligevel at investere i den, fordi en medarbejder mente, der var potentiale i robotteknologi.

- Nogen vil måske tænke: Købte du lige en robot til en halv million uden at vide, hvad du skulle sætte den til? Men det var for at komme i gang med tanken om ny teknologi, uddyber han.

I dag udfører robotten en halv mands arbejde og sparer virksomheden for omkring 150.000 kroner om året. Før robotten gjorde sit indtog på gartneriet, skulle medarbejderne ved håndkraft både pakke krydderurter i æsker, sætte etiket på, veje dem, pakke i kasser og stable på paller. Nu skal de kun fylde æsker med urter og stable kasserne til slut. Alt andet arbejde klarer robotten.

Trine Hannibalsen, tillidsrepræsentant og medarbejder gennem 19 år hos Rosborg, opfordrer sine kolleger til at efteruddanne sig. Foto: Sugi Thiru
Annonce

Flere robotter - samme personale

Udover robotter til at pakke krydderurter i emballage og stable dem på paller har Gartneriet Rosborg også afstandsrobotter, som flytter planterne over i et rendesystem. Det er gartner Finn Mortensen, som passer den ene af gartneriets tre afstandsrobotter. Før robotten gik der fem mand og fordelte planterne i store rammer, kørte dem rundt i drivhuset og sørgede for at skabe plads mellem dem.

Med de nye robotter bliver der automatisk sat afstand mellem planterne, så de får den rette plads at vokse på.

- Jeg synes, at teknologi er vejen frem, så jeg har lært mig selv at håndtere teknologien. Selvfølgelig er der nogle andre udfordringer, end der var før, men egentlig synes jeg ikke, at det har påvirket arbejdsmiljøet, fortæller Finn Mortensen, som har været ansat i virksomheden i 16 år.

Med effektiviseringen og omlægningen til robotteknologi er Gartneriet Rosborgs konkurrenceevne steget. Det samme er deres vækst, fordi de får nye og større ordrer fra blandt andre Nemlig.com og Årstiderne. Men de er stadig samme antal medarbejdere.

- Vi kan nu producere 30 procent flere krydderurter, end vi kunne før, og det øger omsætningen og effektiviteten gevaldigt. Derfor er der stadig brug for de samme medarbejdere, siger Johnny Albertsen.

Nogle af de ansatte på gartneriet er stadig nervøse for at arbejde med den nye teknologi, men generelt har robotterne fået en varm velkomst.

- Nogle af mine kolleger er lidt IT-skeptiske, men jeg kan slet ikke forestille mig at arbejde uden robotter længere, konstaterer Finn Mortensen.

Finn Mortensen mener, det ikke har påvirket arbejdsmiljøet, at der er kommet robotter i gartneriet. Foto: Sugi Thiru
Annonce

Robotter skaber flow

- Vi har medarbejdere, som laver kvalitetskontrol, mens de pakker basilikum i plast. Førhen måtte medarbejderne bygge containere, sætte kasser på, køre ned i enden af drivhuset, læsse containeren og køre den tilbage igen. Nu transporteres planterne automatisk ned i pakkehallen, så medarbejderne kan stå samme sted hele tiden, forklarer Johnny Albertsen.

Og selv om robotterne er blevet taget godt imod hos Gartneriet Rosborg, er der i hvert fald én ulempe ved den nye teknologi.

- Jeg tror, Finn har taget 10 kilo på, efter han kom derop at stå ved maskinen. En normal medarbejder går 10-15.000 skridt om dagen, men Finn går ikke engang 1000, griner direktør Johnny Albertsen.

Krydderurterne vokser ved egen kraft, men når du skal pakkes og leveres ud af huset, træder robotterne til hos Rosborg Gartneri. Foto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce