Annonce
Erhverv

Robotter har kørt på danske marker med hjælp fra fynsk investor: - Det virker bare rigtigt

Esben Østergaard har stor erfaring inden for robotbranchen og var i sin tid med til at starte Universal Robots i Odense. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen
Den forgangne sommer har 12 robotter fra Farmdroid kørt på danske marker. En af investorerne bag Farmdroid er Esben Østergaard, og han sætter ambitionerne for virksomheden højt. Det kan han roligt gøre, hvis man spørger erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

12 danske landbrug har sommeren igennem haft en robot til at tøffe rundt på deres marker.

Robotterne kommer fra virksomheden Farmdroid, der blev stiftet i foråret 2018 af brødrene Jens og Kristian Warming. Med energi fra solceller planter robotterne sukkerroer og fjerner ukrudt fuldkommen mekanisk. Opgaver, der normalt kræver enten sprøjtegift eller repetitivt manuelt arbejde.

Godt fire måneder efter stiftelsen valgte den fynske stifter af Universal Robots, Esben Østergaard, der i dag er direktør for Reinvest Robotics, at investere i Farmdroid.

- Jeg kunne se en masse perspektiver i robotten, og derfor valgte jeg at investere, siger Esben Østergaard, der med sin investering ejer mellem 15 og 20 procent af Farmdroid. Han ønsker dog ikke at komme ind på, hvor meget han har investeret.

For Esben Østergaard har robotterne også et appel i den måde, de roligt bevæger sig over markerne ved solenergi.

- Den kører relativt langsomt, og det virker bare rigtigt, når man ser det. I stedet for at køre hurtigt med flere hundrede hestekræfter, kører den ligeså langsomt rundt og passer marken i naturens eget tempo med samme energikilde, som planterne bruger til at gro.

Annonce

Farmdroid

Farmdroid ApS blev stiftet i marts 2018 af brødrene Kristian og Jens Warming sammen med innovationsmiljøet Syddansk Innovation og investor samt robotekspert Esben Østergaard. De to brødre kommer fra Sønderjylland, men har udviklet og sparret om deres produkt i Odense Robotics' udviklingshub.

CVR: 39408589

På kanten

Hos Seges, der er et videns- og innovationshus under erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, tror man på, at robotterne med tiden bliver en stor del af dansk landbrug.

- Jeg er overbevist om, at vi er i starten af det lige nu, og det får større udbredelse. Men der kommer nok til at gå en årrække, før det bliver rigtig stort, siger Henning Sjørslev Lyngvig, der er landskonsulent i maskiner og markteknik hos Seges.

Han fremhæver lugning af økologiske sukkerroer, hvor der ikke bruges sprøjtegift, som et af de områder, der kan få stor gavn af robotter. Dels er det dyrt at ansætte folk til at gøre det manuelt, dels er arbejdskraften svær at finde.

Han mener, det blot er et spørgsmål om tid, inden robotterne for alvor slår igennem.

- Jeg tror, mange landmænd går og afventer, at det her bliver valideret. Erfaringsgrundlaget skal være så stort, at man tror på, det er en løsning, som bare virker. Lige nu er vi i en testfase, men når vi er gennem den, er der stor mulighed udbredelse.

- Inden for fem til ti år vil vi se flere robotter i marken, vurderer Henning Sjørslev Lyngvig.

Ud i verden

Sukkerroer bruges blandt andet til produktion af foder, men udfordringerne med at dyrke dem økologisk har fået mange landmænd til at dyrke majs i stedet for, selvom de giver et lavere udbytte per hektar.

Men udfordringerne skulle gerne forsvinde med Farmdroids robot. Derfor ser Esben Østergaard en god mulighed for at få et forspring på et potentielt stort marked.

- Lige nu har vi ikke meget konkurrence, men der kommer nok mere. Der findes andre virksomheder, der laver noget lignende, men mig bekendt er Farmdroid det eneste produkt af sin slags, der har kørt på kommercielle kår, fortæller Esben Østergaard.

Ifølge ham kan en Farmdroid-robot tjene sig selv ind allerede efter ét år for en økologisk landmand.

Virksomheden er i gang med at producere nye robotter, der skal køre næste år, og Esben Østergaard holder ikke igen med ambitionerne.

- Hvad er det ultimative mål for Farmdroid? Skal den køre på samtlige sukkerroemarker i Danmark?

- I Danmark? Jeg vil sige i verden, eller i hvert fald den vestlige del i første omgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce