Annonce
Odense

Robotrengøring skal gøre julehandlen tryggere

- Mange har fået et helt andet syn på hygiejne under corona, og det er uanset, om man er en fabrik, et kontor, en butik eller en skole, siger Kenneth Ranzau, salgschef for Nordeuropa samt Benelux-landene fra UVD Robots (th), der fortæller nysgerrige kunder om den opsigtsvækkende robot. Foto: Simon Staun
Rosengårdcentrets seneste ansatte i rengøringsteamet har endnu ikke fået et navn. Det er en desinficerende robot, der med UV-stråler eliminerer 99,99 af coronavirussen.
Annonce

Odense: Der gøres mange tiltag for at gøre julehandlen så sikker og tryg som muligt. Seneste tiltag i Rosengårdcentret er en lokalproduceret robot, der uden for åbningstid desinficerer de enorme gangarealer med ultraviolet lys.

Ultra Violet Desinfection-robotten er tredje generation af robotter, som med UV-lys nedbryder smitsomme vira, bakterier og skadelige mikroorganismer.


Robotten renser både overflader og luft, og vores målinger viser, at den er meget tæt på at fjerne covid-19 fuldstændig. Vi taler 99,99 procent.

Kenneth Ranzau, salgsansvarlig for Nordeuropa hos UVD Robots


- UVD-robotten betyder ikke, at vi skærer ned på rengøringen i centret, som i forvejen har en høj standard. Meningen er, at robotten bliver et supplement og et middel til en endnu mere omfattende rengøring, som også kommer til at præge Rosengårdcentret i tiden efter corona. Når folk engang har smidt mundbindene, kører robotten stadig rundt herude om natten, siger centerchef Casper Bach Andersen.

Af de 144.000 kvadratmeter i Rosengårdcentret kommer UVD-robotten indtil videre til at desinficere en tiendedel. Altså de omkring 15.000 kvadratmeter gangarealer. Det tager omkring to timer for Rosie, som robotten kaldes indtil videre blandt de ansatte.

Kenneth Ranzau, salgschef for UVD Robots, viser på en tablet, hvordan man kan følge UV-robottens arbejde. Tabletten er her i hænderne på centerchef Casper Bech Andersen. Foto: Simon Staun

- Det smager lidt af Rosengårdcentret. Men vi skal huske på, at det ikke kun er kvinder, der gør rent, derfor beder vi kunderne om hjælp til at finde et passende kælenavn i konkurrence, som løber af stablen den kommende uge. Den slags er med til at aktivere kunderne og udbrede kendskabet om UVD-robotten, siger Casper Bach Andersen, der glæder sig over, at julehandlen kan afvikles med endnu et tryghedsskabende tiltag.

Annonce

Corona er nem at fjerne

På grund af UV-lyset kører robotten kun uden for åbningstid. Hvis et menneske – eller et dyr – kommer for tæt på, registrerer robotten det med det samme og slukker for UV-lyset.

I sådan en situation kan robotten kun genstartes manuelt og ikke med den app, som Kenneth Ranzau, salgssansvarlig for Nordeuropa, Polen og Benelux-landene fra UVD Robots, viser frem på en tablet.

På appen kan man se, hvor robotten til cirka en halv million kroner har kørt og få tilsendt en rapport, hvor man kan kontrollere, at alle områder er desinficeret optimalt.

- Hvis man kigger på billedet her, kan man se, at der er enkelte steder med gul farve, hvilket betyder, at desinfektionen lige mangler de sidste procent for at være helt i mål. Så sender man bare robotten afsted igen eller programmerer den til at bruge lidt længere tid i udvalgte områder, siger Kenneth Ranzau.

Han viser, hvordan man manuelt kan styre robotten via kamera, så man i teorien kan sidde på et kontor og styre den præcis derhen, man vil.

- Robotten renser både overflader og luft, og vores målinger viser, at den er meget tæt på at fjerne covid-19 fuldstændig. Vi taler 99,99 procent. Det er vigtigt at understrege, at robotten også kan eliminere influenza, stafylokokker og et væld af andre vira. Corona er faktisk en nem vira at fjerne sammenlignet med influenza, siger Kenneth Ranzau.

Annonce

Hygiejne i fokus

UV-robotterne har vundet indpas mange steder de seneste år. Fiskeindustrien bruger dem til at fjerne Listeria-bakterien, mens byggebranchen benytter dem til at fjerne skimmelsvamp.

Kenneth Ranzau lægger ikke skjul på, at Rosengårdcentret er et godt udstillingsvindue for UVD-robotten, som der pt. kører fem rundt af i Danmark.

Centerchef Casper Bach Andersen og marketing manager i Rosengårdcentret, Christine Hagen, håber, at UV-robotten kan være med til at gøre kunderne endnu mere trygge under julehandlen. Foto: Simon Staun

- Vi har for tiden robotter på et sygehus, et bibliotek, en skole, et hotel og den her i Rosengårdcentret. Mit bud er, at efterspørgslen stiger markant det kommende år, når folk finder ud af, at der findes en maskine, som kan fjerne corona fra luft og overflader, siger Kenneth Ranzau.

Imens han snakker, kommer en nysgerrighed kunde hen og betragter maskinen.

- Hvis den kan fjerne corona, kan I så ikke bygge en kæmpestor robot, som fjerner coronaen helt, spørger han muntert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce