Annonce
Fyn

Robotmillioner i gravko-startup: Erfarne investorer i førerhuset

Firmaet Unicontrol har fået to stærke investorer med i form af de tidligere Universal Robots-folk Thomas Visti og Lasse Kieffer (nr. to og tre fra venstre). Her får de en introduktion til styresystemet til brug af en gravko af stifterne ingeniør Ensanullah Ekhlas, t.v. og Kasper Andersen, datalog, t.h.. Foto: Shaukat Sayed
Den unge iværksættervirksomhed Unicontrol, der står bag et gps-system til gravkøer på byggepladsen, får millioner og erfaring fra to kendte robotnavne.

Odense: Med sensorer på skovl og svingarmen, gps-teknologi og en tablet er et ungt fynsk tech-firma i fuld fart med at revolutionere arbejdet bag styrepinden i gravkøer.

Nu har det under et år gamle iværksætterfirma Unicontrol fået to erfarne robotfolk med i firmaet, efter at Thomas Visti og Lasse Kieffer er trådt ind som medejere.

Visti og Kieffer er ikke hvem som helst i robotklyngen. De to har en fortid sammen fra etableringen og udviklingen af den fynsk robotsucces Universal Robots (UR), men har siden også været med i Mobile Industrial Robots og Purple Robotics, som begge ligesom UR blev solgt.

Annonce

Unicontrol

Stiftet i august 2019 af Ehnsanullah Ekhlas, Kasper Andersen og Zbigniew Niemcyk.

De har netop fået adm. direktør i Mobile Industrial Robots, Thomas Visti, og tidligere Universal Robots-udvikler og stifter af Purple Robotics, Lasse Kieffer med på ejerholdet. De to har lagt et millionbeløb hver for en procentdel hver af firmaet.

Firmaet står bag et gps-styret system til gravemaskiner i vægtklassen op til 15 ton. Ved hjælp af sensorer kan systemet sikre, at føreren af gravkoen stikker skovlen korrekt ned i jorden. Dokumentationen klarer systemet også.

På en halv time kan en gravko-fører oplæres i systemet, som koster 150.000 kroner inkl. opsætning, kalibrering og et halvt års support. Det skulle ifølge firmaet være tjent hjem på et otte-ti måneder.

Der arbejder i dag 13 ansatte i firmaet.

- Jeg faldt for et godt mix af teknologiske kompetencer og kommerciel forståelse i ejergruppen, og så ligner det noget, jeg har erfaring med fra både Universal Robots og Mobile Industrial Robots (her er han adm. direktør, red.), hvor man bruger ny teknologi til at automatisere en arbejdsgang, så det kan gøres mere smart og simpelt, siger Thomas Visti om investeringen i Unicontrol.

Betalt tilbage på otte måneder

Normalt skal en fører af en gravemaskine vente på både landmåler og såkaldt håndmand for at være sikker på, at han stikker skovlen i jorden præcist det rigtige sted. Det kan Unicontrol erstatte med sensorer og et gps-styret system, hvor føreren via en tablet kan grave helt præcist uden hjælpere udenfor førerhuset. Efterfølgende klarer systemet også dokumentationen af udgravningen.

Allerede nu har Ehnsanullah Ekhlas, medstifter og adm. direktør, i firmaet, konstateret, at efterspørgslen på det hjemlige marked viser, at byggebranchen gerne vil indsætte ny teknologi i førerhuset på gravkoen.

Annonce

Hurtig tilbagebetaling

- Vi har solgt de første 50 systemer i Danmark, og vi arbejder på at komme ind i Sverige, men det er klart, at vi har været påvirket af hele corona-situationen. Thomas og Lasse er jo noget nær et drømmepar for os at få ind i virksomheden nu. De har erfaring og viden om teknologi og skalering, som er præcist det, vi har skulle bruge, siger Ehnsanullah Eklas.

Sammen med Kasper Andersen og polske Zbigniew Niemcyk har han stiftet Unicontrol, der i løbet af virksomhedens første 8-10 måneder har fået fat i både helt store og helt små entreprenører i Danmark.

- Vi har solgt vores system til de største på markedet som Per Aarsleff og de små enkeltmandsfirmaer, så det kan bruges hele vejen rundt, siger han.

- Systemet er betalt tilbage på otte måneder, for du sparer både arbejdstid og ressourcer på eksempelvis dokumentation, siger medstifteren.

Sm systemet, der installeret, kalibreret og med et halvt års support koster 150.000 kroner.

Annonce

Fem millioner i omsætning

Omsætningen er alene i de første seks måneder lød på fem millioner kroner, men når man gerne vil være markedsledende globalt, så skal der både viden, erfaring, netværk og flere penge til.

Det er der, Thomas Visti og Lasse Kieffer kommer ind i billedet. Ambitionerne fejler nemlig ikke noget hos stifterne. Unicontrol vil være de bedste på markedet med systemet til de mindre gravkøer i vægtklassen op til 15 ton.

- Det er nogle fyre med begge ben på jorden, men med et firma og en idé, som har et kæmpe globalt potentiale. De er nået et godt stykke, men nu kan vi hjælpe dem på den kommercielle del, hvor jeg især skal hjælpe, mens Lasse kan rådgive på udviklingssiden, siger Thomas Visti.

Han har tidligere investeret i Onrobot - som senere med Enrico Krog Iversen ved roret faktisk overtog Lasse Kieffers startup Purple Robotics. Kieffer var en af hovedpersonerne i robotudviklingen hos Universal Robots, hvor Iversen var adm. direktør og Thomas Visti var både salgsdirektør og vice-administrerende direktør.

Nu har de to investeret et ikke offentliggjort millionbeløb hver for nogle procenter hver af forretningen, fortæller Ehnsanullah Eklas.

Annonce

To til tre nye lande næste år

De næste mål er at udbrede Unicontrol til gravemaskiner på udenlandske markeder. Et mere i år og to eller tre næste år, siger han.

Antallet af medarbejdere er allerede fire-doblet siden starten, og stifteren er ikke i tvivl om, at med Visti og Kieffer på ejerholdet, så bliver der sat ekstra fart på.

- Vi kommer i en helt anden klasse, når vi har de to med. De kan hjælpe os med at rykke langt hurtigere, siger han.

Unicontrol har indtil nu haft adresse hos den fynske serie-investor Torben Frigaard Rasmussen på Dalumvej 16, hvor han har etableret et iværksætterhus. Men i øjeblikket er jagten gået ind på et nyt kontor i takt med vokseværket i firmaet.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Nyborg

Debat: Ingen skal tvinges til at blive i eget hjem

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Blomsterværkstedet Tine P kalder det forhastet at melde sig ud af Interflora - Vi vil hellere gå dialogens vej

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Odense

Nu er valgkampen for alvor i gang: Borgmester får hjælp af forsvarsminister til at hænge de første valgplakater op

Annonce