Annonce
Erhverv

Robotmand investerede, da ingen andre troede på det: - Jeg genkendte en ånd i dem

Lasse Kieffer er en af stifterne af Purple Robotics, der i 2019 blev solgt til OnRobot. Foto: Michael Bager
For få år siden var robotmanden Lasse Kieffer en af forretningsenglene, der disse dage gæster Odense for at finde nye investeringsmuligheder. Han smed penge efter firmaet Unicontrol, da ingen andre ville. Det viste sig at være en god idé.

Odense: - Engle, træd varsomt, lyder formaningen fra bestyrelsesformand for netværket Danish Business Angels Jesper Jarlbæk, da han taler til forsamlingen af lyseblå skjorter og blazere, der hver og en er god for mindst fem millioner kroner.

Det er nemlig et af kriterierne for at være en del af engleinvestor-netværket, der årligt mødes i Odense for at se på nye investeringer.

Investeringsengle - eller business angels - er helt konkret en privat investor, der hælder penge og kompetencer i unoterede virksomheder i de tidlige stadier.

Annonce

Og lokalerne på Odense Havn er fyldt med dem denne solrige septemberdag, hvor hele ugen for Odense står i investeringens tegn med flere møder og messer.

Advarslen fra bestyrelsesformanden Jesper Jarlbæk kommer på grund af flere ting: Der er ild i aktiemarkedet, og den lave rente har gjort investeringslysten stor også hos almindelige mennesker, der ikke normalt tænker i de baner.

Alene i Region Syd har netværket fået 20 nye bevingede investorer det seneste år, der alle er på udkig efter den næste investering med et godt afkast.

En af de nyere investorer er robotmanden og millionær Lasse Kieffer, der er kendt for blandt andet at have været udvikler i Universal Robots og stifter af virksomheden Purple Robotics.

- Jeg er her for at kigge på startups, men det er ikke, fordi jeg er sulten. Jeg har egentlig flere investeringer at bruge tid på nu, men kommer der et firma, som er interessant på hele paletten, så siger jeg ikke nej, lyder det fra Lasse Kieffer. Han er en af englene, som allerede har investeret gennem netværket.

Investeringsuge i Odense

Danish Business Angels-netværket mødes 8. september i Odense for at introducere start up-virksomheder for englene.

9. september er der Odense Investor Summit. Et event dedikeret til nye virksomheder og SMV'ere, der beskæftiger sig med robotter og andre relaterede teknologier.

For to år siden sad han også i englestolen og overvejede at investere egen formue i virksomheden Unicontrol, som ingen andre ville poste penge i på det tidspunkt.

Ingen ville investere

I dag forventer den odenseanske virksomhed Unicontrol at runde 22 millioner kroner i salg dette år, og administrerende direktør og medstifter Ehsan Ekhlas er i år på Forbes' årlige liste over de mest spændende unge iværksættere i Europa.

De var ikke færdige med deres produkt, de havde ikke en hjemmeside og de ville have en rigtig høj værdisætning. Det er lidt useriøst

Lasse Kieffer, engleinvestor og robotmand

Men i 2019 var det ikke nemt for investorerne at se, virksomheden ville blive den eneste leverandør af et 3D-maskinstyringssystem til de omkring 60.000 nye gravemaskiner, der hvert år sælges i Europa.

- Vi var en 20-30 mand til det arrangement, hvor Unicontrol pitchede (fremlagde, red.) deres idé. De var ikke færdige med deres produkt, de havde ikke en hjemmeside, og de ville have en rigtig høj værdisætning. Det er lidt useriøst, hvis man ikke kan se produktet, de ikke kan vise noget salg og de samtidig gerne have en rigtig høj værdisætning. Omkring 20 millioner er mange penge for en virksomhed, der ikke har solgt noget som helst, fortæller Lasse Kieffer.

De tidligere Universal Robots-folk Thomas Visti og Lasse Kieffer får en introduktion til styresystemet til brug af en gravko af stifterne ingeniør Ensanullah Ekhlas og datalog Kasper Andersen. Foto: Shaukat Sayed

- Det var for risikofyldt en investering. Så snakkede jeg med dem efterfølgende, og jeg kunne mærke, at de havde en stor indsigt i branchen og en supersælger på holdet. Det var et stærkt team, jeg blev varm på, og deres produkt var nemt tilgængeligt, fortsætter han.

Og det startede altså samarbejdet mellem de to parter. Generelt kigger investoren altid på menneskerne bag virksomheden som noget af det første, fortæller han.

Annonce

Begyndte i det små

Derfor startede han med at støtte holdet bag Unicontrol i det små.

- Jeg hjalp dem i løbet af et års tid med sparring og tekniske ting. Jeg sagde til dem, at jeg gerne ville være med på deres værdisætning, hvis de holdt vores aftaler, og så investerede jeg sammen med min tidligere kollega fra Universal Robots, Thomas Visti, i maj sidste år, siger Lasse Kieffer, der selv endte med at investere omkring 1,25 millioner for op til 10 procent af virksomheden.

Han genkendte en ånd i holdet, han i sin tid oplevede i Universal Robots, og det var med til at tænde investeringslysten.

- Jeg genkendte den ånd i dem. Deres produkt var nemt at bruge, for der var ikke for mange knapper, som størstedelen af forbrugerne ikke kan finde ud af. Microsofts Word-program er et godt eksempel på et program med alt for mange funktioner. Hvad skal alle de knapper i menuen bruges til, lyder det grinende fra investoren.

Faktisk er brugervenligheden et vigtigt tema, som Lasse Kieffer tror på, er og bliver ved med at være en af de helt store i fremtiden.

- Det er en hjertesag for mig, at det skal være simpelt, så alle mennesker kan bruge det. Det har det været fra barns ben, hvor min mor kunne ikke finde ud af videomaskinen og fjernsynet, fordi der var så mange knapper på. Det har jeg tit undret mig over: Hvorfor kan man ikke gøre det simpelt, så alle kan være med?

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce