Annonce
Erhverv

Robotterne kan løse tre store udfordringer i byggeriet: Nu er de klar til at erobre verden

Robot At Work er i dialog med potentielle investorer, der samtidig kan hjælpe virksomheden med at skalere internationalt. I første omgang gælder det Tyskland, Norge og Sverige, men virksomheden har også fokus på at komme længere ud end det, for det gælder om at udnytte den nuværende situation, hvor virksomheden står uden direkte konkurrenter. Foto: Trine Grauholm
Flere robotløsninger står på spring til at forandre byggebranchen markant, og hos Robot At Work oplever stifter og direktør Finn Kirkegaard Christensen stor efterspørgsel efter virksomhedens platform, der kan afhjælpe manglen på arbejdskraft og hjælpe mere bæredygtige materialer ind i branchen. - Vi skal have folk om bord, der har erfaring med at skalere - helst hardware - internationalt, siger han.

Odense: Med en simpel 3D-printet mockup i plastic af en motor på skinner demonstrerer Finn Kirkegaard Christensen det, han ser som en del af løsningen på tre af den kogende byggebranches helt store udfordringer: Den akutte mangel på arbejdskraft, nedslidningen og behovet for at bygge mere bæredygtigt.

Som tidligere håndværker og hovedentreprenør har han mærket på egen krop, hvordan tunge løft og ensidigt, gentaget arbejde hurtigt sætter fysiske spor, og på en kombination af stædighed, bred erfaring og entreprenørånd har han som stifter og CEO i Robot At Work udviklet en platform, der på sigt kan være med til at revolutionere branchen.

- Da jeg begyndte at arbejde med robotter i 2014, snakkede vi meget om tilbagebetalingstiden på en robot. Vi skulle lave analyser for kunderne, før vi kunne sælge noget. Det har ændret sig. Vi mærker nu så stort et pull, der er drevet af den massive mangel på arbejdskraft og fokus på arbejdsmiljø. Det er helt klart den økonomisk drivende faktor i det for kunderne, forklarer Finn Kirkegaard Christensen den nuværende efterspørgsel.

Annonce

Automation er vejen frem

Han kom i 2014 med i et fire-årigt EU-projekt med at udvikle et nyt facaderenoveringssystem og begyndte i den forbindelse at teste de klassiske seks-aksede robotter, som efterhånden er meget udbredte. Problemet er bare, at de ikke egner sig til store overflader, tunge løft og et beskidt miljø, hvor dug, vand og snavs hurtigt får ødelagt teknikken ude på byggepladserne.

I stedet gjorde Finn Kirkegaard Christensen det modsatte af alle andre.

Når vi snakker med folk i byggebranchen, så findes de folk, de mangler, ikke. Du kan ikke ringe til jobcentrene og finde den rigtige arbejdskraft, men vores platform kan hjælpe på en del af situationen, for vi kan automatisere en vis mængde processer lige nu, og på sigt vil robotterne kunne løse mere og mere, fordi det er en skalerbar og modulerbar platform.

Finn Kirkegaard Christensen, stifter og CEO i Robot At Work

Han droppede den seksaksede model og begyndte i stedet at udvikle en robot, der kun kan bevæge sig på X-, Y- og Z-aksen, men som typisk kan løse alle kundernes udfordringer alligevel. Systemet er baseret på skinner, der i princippet kan udvides i det uendelige, i kombination med en motor, hvorpå der kan monteres forskellige typer af værktøj. Platformen kan derfor bruges til mange typer af opgaver og materialer i byggebranchen, og især i præfab-industrien.

Robot At Works helt store fordel er, at virksomhedens løsning er så let at bruge, at den ikke kræver uddannelse at programmere. Faktisk mener Finn Kirkegaard Christensen, at folkeskoleelever kan gøre det med en kort vejledning. Samtidig er den mere fleksibel end konkurrenternes alternativer, der ovenikøbet typisk koster to eller tre gange så meget og vejer det tredobbelte.

- Når vi snakker med folk i byggebranchen, så findes de folk, de mangler, ikke. Du kan ikke ringe til jobcentrene og finde den rigtige arbejdskraft, men vores platform kan hjælpe på en del af situationen, for vi kan automatisere en vis mængde processer lige nu, og på sigt vil robotterne kunne løse mere og mere, fordi det er en skalerbar og modulerbar platform, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Han taler jævnligt med kunder, der har ordrebøgerne fyldt langt frem i tiden. Nogle er ligefrem nødt til at takke nej til nye ordrer, fordi de først kan levere i 2024, og de virksomheder kunne selvfølgelig udvide forretningen, hvis de havde mulighed for at skaffe yderligere hænder til de mange manuelle processer. I stedet oplever Finn Kirkegaard Christensen, hvordan koldsveden springer frem på panden hos kunderne, hvis man siger ordet generationsskifte, for mange af deres medarbejdere er midaldrende, og de unge står ikke på spring for at komme ind på byggebranchens fabrikker, selv om byggeriet oplever, at behovet for nye boliger er langt større end forventet for bare få år siden.

Derfor handler det om at forlænge medarbejdernes tid på arbejdsmarkedet, og det kan automatiserede løsninger være med til.

- Byggebranchen har ry for at være konservativ, men det er ikke det, vi oplever nu. Det gjorde vi måske nok førhen, men siden 2019 har vi lavet otte forskellige løsninger og solgt 15 robotter, så der er et kæmpe behov, og især inden for præfab er branchen utroligt innovativ og meget lavpraktisk tænkende. Kommer man med noget, der hænger sammen prismæssigt og funktionsmæssigt, og som er logisk, skalerbart og fleksibelt, så har du alle muligheder. Så er dørene åbne, og de er meget villige til at tage nye løsninger i brug, fortæller Finn Kirkegaard Christensen.

Annonce

Satser på præfabrikation

Han havde troet, at Robot At Work på nuværende tidspunkt ville have solgt endnu flere robotter til byggeri on-site, for skinnerne kan lægges, så det modulære system kan sættes op hvor som helst. Også horisontalt.

- Vores nye robot til præfab "RAW Bridge R1200" rammer plet i denne industri, og vi satser benhårdt på præfab indenfor alt: Stål, beton, træ. Det er der, vi kommer til at skalere globalt nu, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Han er oprindelig uddannet natur- og miljøteknolog og har derfor også et grønt hjerte, der banker for både at hjælpe mennesker med at undgå nedslidning, men også at beskytte miljøet og hjælpe bæredygtige materialer på vej ind i byggebranchen, der står for en markant andel af Danmarks samlede CO2-udledning.

- Præfab-industrien er det bedste bud på noget, der bliver bæredygtigt. Man kan godt lave løsninger til onsite-byggerier, og det gør vi også med en murerrobot og en fugeudfræsningsrobot, men vi kan se, at det er en endnu større fællesnævner for fremtiden og måden, man bygger billigere, smartere og mere bæredygtigt på, at lave elementerne i en præfab-produktion. Der kan du bruge bedre materialer, fordi det er i et kontrolleret miljø, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Det manuelle arbejde, der ligger i at lave store moduler, der senere bliver samlet ude på byggepladserne, kan automatiseres, og kan dermed frigøre menneskehænder til andre opgaver.

- Jeg tror, udviklingen kommer til at gå ekstremt hurtig, og at vi kommer til at se rigtigt meget præfab. Det er brugt meget krudt på og lavet forskningsprojekter for at sikre en bedre byggestyring on-site, men det er ikke et kontrolleret miljø, og hvis vi kigger til Tyskland, Kina, USA og andre store lande, så bliver byggeriet mere og mere præget af præfab, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Annonce

Data skal sikre udvikling

Tanken bag Robot At Work har hele tiden været at få robotter ud at arbejde intelligent i byggebranchen, og virksomheden har derfor udviklet robotten, så man kan programmere den direkte efter byggetegninger i programmer fra softwarevirksomheden Autodesk og betjene den fra en tablet.

Robotter i byggeriet skal være enkle at bruge, og derfor består Robot At Works løsning i princippet af skinner og en motor, hvorpå man kan montere forskellige typer værktøj. Samtidig var det vigtigt for stifter og CEO Finn Kirkegaard Christensen, at det ikke krævede kurser og uddannelse at bruge robotten. Derfor er Robot At Works løsninger udviklet, så de kan betjenes fra en tablet og med en kort introduktionsvideo. Foto: Trine Grauholm

Data går imidlertid også den anden vej, så robotten opsamler informationer om for eksempel fugtighed, geografi og placering af de enkelte sten. Dokumentation, der kan hentes frem, hvis der senere skulle vise sig at være en skade på byggeriet.

- Vi kan muliggøre kvalitetssikring gennem billeder og andre dataopsamlingsmetoder, og de data er fuldstændigt nye. Der er ikke nogen i byggebranchen, der har de data i dag, siger Finn Kirkegaard Christensen.

I modsætning til andre robotvirksomheder ejer Robot At Work ikke den endelige robotløsning. Virksomheden stiller sin platform til rådighed, og så kan den enkelte kunde sætte den til at arbejde med det værktøj, der skal bruges i deres proces, hvad enten det er en sømpistol fra Stark eller et teglskalleværktøj. På den måde adskiller virksomheden sig fra andre fynske robotvirksomheder målrettet byggebranchen, der bygger og selv ejer den endelige løsning.

- Vi trækker os tilbage i fødekæden til samme sted, som Universal Robots og MIR står. Det gælder om at få solgt så mange robotløsninger som muligt, men vi skal ikke eje den endelige løsning, for hvis vi skal lave alle løsninger til hele verden, får vi et ressourceproblem i forhold til at bygge dem. I stedet bygger vi en standardløsning, som andre kan tilpasse og bygge videre på med forskellige værktøjer, forklarer Finn Kirkegaard Christensen.

Annonce

Klar til hele verden

Robot At Work står i den lidt atypiske situation, at virksomheden reelt ikke har nogen direkte konkurrenter, og den situation skal selvfølgelig udnyttes til at komme først og størst ud på de internationale markeder, inden konkurrenter melder sig på banen.

Robot At Work er derfor i fuld gang med at tale med potentielle investorer med den rette erfaring. I første omgang går virksomheden efter at ramme Tyskland, Norge og Sverige i løbet af efteråret. I første halvdel af 2022 gælder det så resten af Europa, og ambitionerne stopper ikke der.

- Planerne er ved at blive formaliseret, og det er også derfor, vi søger kloge penge. Vi har erfaring internt i huset, der kan hjælpe os i gang på de skandinaviske markeder, men vi kigger videre ud i forhold til, hvordan vi rammer de europæiske markeder bedst, og om vi skal gå efter Australien, Asien eller USA med det samme. Den proces skal vi arbejde med, og det skal vi bruge en kommende investor til, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Robot at Work

  • Laver robotløsninger, der er udviklet til at kunne fungere på store arealer, håndtere tunge løft og tåle dug, vand og andet snavs.
  • Robotterne sidder på en ramme af aluminiumsmoduler, der kan samles, så robotterne kan køre fra side til side, op og ned samt i dybden. De kan blandt andet udstyres med funktionalitet til at løfte, printe, male, fræse og skære.
  • Virksomhedens løsninger hele kan samles af en enkelt mand på byggepladsen, indsamler data og betjenes fra en tablet. Samtidig går Robot At Work målrettet efter at blive en del af præfabrikationen af forskellige elementer.
  • Foruden byggebranchen oplever virksomheden også efterspørgsel fra agrobranchen, farming- og vindindustrien.
  • Virksomheden har pt. 12 medarbejdere i Odense, og står overfor at skulle have en eller flere investorer ind for at skalere salget til det internationale marked og udnytte den nuværende situation, hvor der reelt ikke er direkte konkurrenter.

For ham har den helt store drivkraft været muligheden for at udvikle en platform, der kan sikre håndværkerne bedre arbejdsmiljø og mindre nedslidning, og samtidig passe på naturen og hjælpe flere bæredygtige materialer ind i byggebranchen ved at gøre det billigere at bruge dem.

Det sker for eksempel ved at lave en fugeudfræsningsrobot, så mennesker slipper for at knokle med en vinkelsliber i timevis.

- Vi kan se, at teknologien bringer billigere og nemmere, bæredygtige løsninger med sig. Ambitionen med Robot At Work er, at vi skal have så mange robotter som muligt ud at køre i forskellige processer. Derigennem får vi erfaring og læring med de værktøjer, der bliver brugt, og så begynder vi at få data retur, som vi kan forbedre løsningerne med. Og i forhold til at kigge i bæredygtighedskuglen og udviklingen af mere bæredygtige produkter, giver det os et datagrundlag at analysere, og så ved vi, hvor vi skal sigte hen, siger Finn Kirkegaard Christensen.

Annonce

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Navne For abonnenter

Dødsfald: Søren Peder var først fodermester, men endte som bedemand

Nyborg

Amok på offentlige toiletter: Politiet jagter gerningsmænd bag groft hærvæk

Annonce