Annonce
Erhverv

Robotgiganter bygger for kvart milliard kroner: Universal og MIR rykker sammen

De to direktører fra UR, Jürgen von Hollen t.v., og Thomas Visti, MIR, har været i dialog om et fælles hovedkontor i et år mindst -tirsdag kunne de så offentliggøre planerne på Energivej. Foto: MIR/UR
Med den fælles amerikanske ejer i ryggen investerer de fynske robotstjerner Universal Robots og Mobile Industrial Robots en kvart milliard kroner i fælles hovedkontor på 32.000 kvadratmeter i Odense. Firmaerne, der har tæt på 600 ansatte på Fyn alene, fortsætter som selvstændige virksomheder.

De to største stjerner på den fynske robothimmel annoncerede tirsdag eftermiddag, at Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MIR) investerer en kvart milliard kroner i et nyt fælles hovedkontor i det sydlige Odense.

Her bor UR i forvejen på Energivej 25, men nu har de to selskaber med den fælles amerikanske ejer, Teradyne, i ryggen investeret i en 50.000 kvadratmeter stor byggegrund et par numre længere nede ad vejen. Her vil MIR, UR og Teradyne bruge i alt 250 millioner kroner på et 32.000 kvadratmeter nyt domicil for både MIR og UR. Ydermere har virksomhederne forkøbsret til yderligere 40.000 kvadratmeter byggegrund.

Det fortalte direktørerne for de to firmaer til en stor reception i UR's eksisterende hovedkontor, hvor repræsentanter fra hele den fynske robotklynge, erhvervsminister Simon Kollerup (S), Odenseborgmester Peter Rahbæk Juel, SDU-direktør Henrik Dam, Dansk Industri og flere andre deltog. Den øverste chef for ejerselskabet på den amerikanske østkyst, Mark Jagiela deltog også - men dog kun i en video optaget i hovedkontoret i Boston.

Cobots og hub

Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MIR) har været trækdyr i den fynske robotklynge, som i løbet af de seneste 10 år er blevet synonym med begrebet cobots - eller kollaborative robotter. Nu skaber de verdens største hub for cobots i det nye fælles hovedkvarter.

Begrebet udspringer af Universal Robots-armen, der kom på markedet i 2008. UR introducerede industrien og verden for en robot, der kan arbejde tæt sammen med mennesker uden afskærmning, samtidigt med at den er meget let at programmere og flytte rundt på. Deraf navnet co-bots eller samarbejdende robotter.

Mobile Industrial Robots, der blev stiftet i 2013, introducerede på samme måde en ny type selvkørende robot, som både var billigere og sikrere end de traditionelle AGV'er (automated guidede vehicles). MIR100 og de efterfølgende robotter kan også køre autonomt rundt i en produktion, en virksomhed eller på et hospital, hvor den kan levere alt fra post til bildele og sengelinned.

UR blev købt af Boston-koncernen Teradyne i 2015, mens amerikanerne i 2018 overtog Mobile Industrial Robots i Odense. Tilsammen har Teradyne lagt fire milliarder kroner for de to virksomheder, der nu får fælles hovedkontor på Energivej i Odense, hvor UR i forvejen har sit hovedkontor.

Med en investering på 250 millioner skaber UR og MIR et robotfællesskab - eller en hub, som både skal være med til at skabe ny innovation på tværs af virksomhederne - som forbliver selvstændige, tiltrække nyt talent og agere fælles showcase for kunderne, når de besøger virksomhederne. Der vil også være en række fælles faciliteter som kantine og fitness på adressen og i de 20.000 kvadratmeter nye bygninger. I alt får UR og MIR 32.000 kvadratmeter under tag, når man regner det nuværende UR-domicil med.

900 ansatte globalt

Mens de to selskaber altså investerer sammen og således fortsætter det tætte samarbejde, de i forvejen har, så er der ikke tale om en sammenlægning. Derimod er det et forsøg på at udnytte synergien endnu bedre, end tilfældet er i dag.

- Danmark har et stærkt forspring på det globale marked for cobots (samarbejdende robotter, red.). Derfor giver det rigtig god mening, at vi investerer ambitiøst i at bygge verdens største samlingspunkt for cobots netop her i Odense. Jo stærkere et fagligt miljø og jo bedre faciliteter vi kan tilbyde, jo mere attraktivt er det for talenter fra hele verden at tage til Danmark for at arbejde med cobots, siger Thomas Visti, administrerende direktør i Mobile Industrial Robots.

Han var tidligere fast mand i ledelsen hos netop Universal Robots, som han var med til at bygge op igennem en årrække sammen med sin personlige ven, Esben Østergaard, medstifter af UR.

Både Visti og Østergaard har siden forladt UR, men var begge tilbage i bygningen tirsdag. De kunne høre UR's øverste chef, Jürgen von Hollen, sige, at han ser frem til at udbygge samarbejdet med kollegaerne fra MIR. Og ikke mindst til at skabe et fælles domicil, der kan være med til at sikre en fast tilgang af nyt talent til produktionen af samarbejdende robotter.

- Efterspørgslen på danske cobots betyder allerede, at vi er ved at vokse ud af rammerne i vores nuværende domiciler i Odense. Odense har en stærk talentmasse, og vi er derfor glade for, at vi har mulighed for at investere langsigtet i det unikke robotmiljø, vi har været med til at opbygge gennem de seneste 10 år, siger Jürgen von Hollen.

Alene over de seneste to år har UR ansat 270 nye medarbejdere, mens MIR igennem halvandet år har udbygget medarbejderskaren med 100 nye ansigter. MIR har i dag 155 ansatte i Odense, mens MIR beskæftiger 450. Globalt har MIR og UR tilsammen omkring 1000 ansatte.

MIR flytter fra sine nuværende adresser i bl.a. Tietgenbyen, men UR fastholder sit lejemål hos Niels Thorborgs 3C-koncern, der ejer det nuværende domicil på Energivej 25. UR har desuden også lejet sig ind i nogle kvadratmeter i Tietgenbyen, hvor en del af udviklingsarbejdet foregår i dag.

Når det nye byggeri er opført, samler UR og MIR alle deres aktiviteter på de ialt 32.000 kvadratmeter på Energivej. Virksomhederne vil dog forsætte som separate selskaber, og målet er ikke at sammenlægge afdelinger, selv om der bliver fælles faciliteter som kantine og træningscenter for de ansatte.

Annonce

Unikt i Odense

Teradyne brugte i 2015 2,3 milliarder kroner i alt, da selskabet første gang var i Odense og købte de Universal Robots. Allerede tre år efter var koncernen tilbage, da den i 2018 lagde yderligere 1,7 milliarder kroner for Mobile Industrial Robots.

Amerikanerne bakker op om planerne i Odense og ser frem til at styrke den lokale tilstedeværelse på Fyn, siger Mark Jagiela.

- Vores højeste prioritet er fortsat at investere kraftigt i udvikling af nye produkter, løsninger og salgskanaler. Vi har fundet noget meget specielt i Danmark. Danskere er i stand til at kombinere innovation med praktiske udfordringer, og så har de forretningssans. Robotterne skal fungere i samarbejde med mennesker, og den sans for at få produkterne til at fungere nærmest på en venlig måde har jeg ikke set andre stede.

Der er hverken offentliggjort navn på arkitekt eller entreprenør, og de første streger til det nye fælles hovedkontor er kun foreløbige, men ambitionerne er store hos både UR og MIR for det nye robotfællesskab på Energivej. Byggeriet ventes at gå i gang i efteråret og stå færdigt i 2022. Illustration: MIR/UR
Adm. direktør Jürgen von Hollen byder velkommen til den store reception i UR's hovedkvarter tirsdag, hvor UR og MIR annocerede, at de flytter sammen i nyt stort hovedkvarter og bygger for 250 millioner kroner i Odense. Foto: Nils Svalebøg
Grafik: Leif Nørmark
Der var mange gæster fra den fynske robotklynge, da MIR og UR afslørede planerne om et nyt stort hovedkontor tirsdag. Blandt gæsterne var rektor Henrik Dam fra SDU, i midten, borgmester Peter Rahbæk Juel og Esben Østergaard, stifter af Universal Robots, lige bag Henrik Dam. Foto: Nils Svalebøg
En nye samarbejde mellem Universal Robots og Mir sikrer en ny stor arbejdsplads og et nyt byggeri i Odense.Foto: Nils Svalebøg
En nye samarbejde mellem Universal Robots og Mir sikrer en ny stor arbejdsplads og et nyt byggeri i Odense.Foto: Nils Svalebøg
En nye samarbejde mellem Universal Robots og Mir sikrer en ny stor arbejdsplads og et nyt byggeri i Odense.Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Nyborg For abonnenter

Erhvervschef siger op seks uger før Tour de France: - Der er truffet en række beslutninger, som gør, at jeg ikke længere kan se mig selv som en del af Nyborg Kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af plejehjem: - Når personalet ikke har styr på det helt basale, er det meget farligt for alle, der bor der

Erhverv For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Odense

Se før- og nu billederne: Sådan har letbanen forandret Odense

Navne For abonnenter

Dødsfald: Det er slut med "Hej Schmidt'er. Hvordan går det?" Arne har gået sin sidste tur med Frieda Maria og rollatoren

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Odense

Våbenlager på værtshus: 93 års fængsel til fynske narko- og våbenhandlere

Odense Håndbold For abonnenter

Før gyseren i DM-semifinalen i Ikast - Odense Håndbold holder kortene tæt ind til de orange trøjer

Smerter i hælen sendte 11-årige Adam ud på sidelinjen - nu hjælper en specialsål ham og andre børn tilbage på fodboldbanen

Middelfart

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Erhverv

Vestfynsk vækstkomet køber mere jord: Fremrykker byggeri til trecifret millionbeløb

Erhverv For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Kerteminde

Mindst tre biler udsat for seriehærværk i central handelsgade: Kristian og Tine fik i ly af mørket smadret sidespejle

Annonce