Annonce
Erhverv

Robotfirmaer på kapitaljagt i Odense: Det er som at komme hjem

I de indlagte pauser havde de danske og enkelte kinesiske investorer mulighed for at høre mere om de forskellige firmaer, men selve investeringerne og samarbejdet bliver først skabt i månederne efter den indledende macthmaking onsdag i Odense. Foto: Kim Rune

Pengemænd og robotudviklere stod ansigt til ansigt onsdag eftermiddag i Odense, hvor 15 virksomheder havde mulighed for at pitche sig selv foran 45 små og store investorer.

"To millioner kroner for 25 procent af firmaet". "Vi tilbyder en bid af kagen for 2,6 millioner kroner". "Vi har et ønske om 750.000 kroner inden for det næste halve år og yderligere tre millioner kroner om et år".

Op mod 100 millioner kroner i alt stod der på ønskelisten, da 15 virksomheder onsdag var til matchmaking med 45 private investorer og kapitalfonde arrangeret af Odense Robotics.

Efter et besøg hos organisationen og rundtur på Teknologisk Institut var det tid til at pitche teknologi og firmaer og præsentere ønsker for de mange investorer, som både var store og små.

- Det er første gang, jeg er med til sådan noget her, men jeg vil selvfølgelig gerne støtte Odenses udvikling inden for industri og robotter, sagde 79-årige Niels Kristiansen fra Odense, som ifølge egne optegnelser har tjent millioner på aktiehandel og investeringer, siden han begyndte at investere sine pensionsmidler fra tiden som folkeskolelærer.

Han har bl.a. lige investeret i Blue Ocean Robotics sammen med den noget mere kendte erhvervsmand Niels fra Odense med efternavnet Thorborg.

Den pensionerede skolelærer var bænket side om side med folk som tidligere UR-direktør og storaktionær Enrico Krog Iversen og venture- og kapitalfonde.

Annonce

De pitchede15 små og større virksomheder pitchede deres teknologi og løsninger på investorsummit onsdag hos Teknologisk Institut.

Scape Technologies, Robotic Sport Solution, Robot at Work, Stable Gear, Tiny Mobile Robots og Wallmo var nogle af navnene på virksomhederne, som kommer fra hele landet. Teknologierne spænder fra gps-styret opsamling af golfbolde til binpicker-systemet fra fynske Scape Technologies.

De havde penge med

45 investorer deltog i mødet, som var arrangeret af Odense Robotics. Blandt dem var både private som tidligere UR-direktør Enrico Krog Iversen, tidligere ejerleder af Kokken & Jomfruen Henrik Nygaard og 79-årige tidligere skolelærer Niels Kristiansen (som har investeret i fem virksomheder - bl.a. Blue Ocean Robotics), men også KMD Venture og Vækstpartner Kapital.

15 firmaer fra hele landet havde mulighed for en indledende pitche for de mange fremmødte investorer og bagefter var der mulighed for at mødes i mindre grupper og stille de lidt hårdere spørgsmål. Her er det direktør Claus Risager fra Blue Ocean Robotics, som pitcher firmaets robot til at løfte patienter og ældre - Multi-Tower, som BOR søger investorer til. Foto: Kim Rune

Et produkt der virker

KMD's venturefond var til stede. De har lige investeret i Odense-robotten Kubo, som vandt en stor international konkurrence i Portugal for få uger siden.

Klaus Davidsen fra Vækstpartner Kapital, som investerer fælles for 27 meget kapitalstærke erhvervspersoner fra hele landet (heriblandt Enrico Krog Iversen) var også til stede. Kapitalfonden har for blot to måneder siden investeret i Odense-firmaet Trivision.

- Vi kigger efter firmaer, som er i gang og har vist, at de har et produkt og en forretning, som fungerer. Vi plejer at sige, at der gerne må være en stærk teknologi på plads og en omsætning mellem fem og 10 millioner kroner. Vi er ikke ude efter de helt små startups, sagde Klaus Davidsen, som fremhæver det økosystem fra uddannelse over mindre virksomheder til den helt store storebror i Universal Robots som afgørende for den udvikling, Odense gennemgår for tiden.

- Om jeg investerer i noget i dag ved jeg ikke endnu, men jeg har set flere spændende ting, sagde han.

Som at komme hjem

Det er netop den besked, som arrangør fra Odense Robotics, investeringsmanager Michael Hansen allerhelst vil høre.

- Det er på tide, vi får det her i Odense. Det er med til at cementere Odenses position som Danmarks robotcentrum - men også centrum for robotkapitalen her i landet, siger han og understreger, at næste investormøde allerede er på tegnebrættet.

Hos nogle af de udenbys virksomheder, som er kommet for at pitche deres virksomheder lyder det helt rigtigt.

- Du skal til Odense, hvis du vil snakke robotter og forsøge at finde kapital, sagde stifter af Tiny Robots, Jens Kristensen fra Aarhus, som ofte tager turen til Odense.

Det gør klaus Kejse, partner i Stable Gear Aps, som har udviklet en selvkørende firehjuls og styret robotvogn, til gengæld ikke ret meget længere. Han er nemlig ved at flytte til Odense fra Roskilde.

- Det er her det sker på robotområdet. Det er virkelig som at komme hjem, og det kan kun gå for langtsomt med at flytte hertil, sagde han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce