Odense: I Chicago står et etagedæk i beton. Det specielle ved dækket er, at det er noget mindre, end hvad betondæk normalt er. Og så er det lavet med teknologi fra Odense.
Odico har nemlig leveret teknologien, som arkitektgruppen Skidmore, Owings & Merrill LLP - eller blot SOM - har brugt til at gentænke, hvordan man bygger højhuse. De har brugt Odicos robotteknologi, der skærer præcise støbeforme i flamingo, til at støbe etagedæk i beton. Det giver gevinst - både på byggeprisen og for miljøet.
Indtil videre er der kommet ét etagedæk i beton ud af det, som er blevet vist frem i Chicago på den internationale arkitektudstilling Chicago Architecture Biennial under navnet Stereoform Slab.
- Arkitektmessen er en legeplads for ny teknologi i arkitektverden. Vi bruger det til at vise, at man med vores teknologi uden yderligere forskning kan spare 20 procent af den beton, man bruger i en skyskraber, siger Anders Bundsgaard, adm. direktør for Odico.
Brugen af beton i bygningskonstruktioner og infrastruktur står for omkring otte procent af verdens CO2-udledning. I opførslen af amerikanske skyskrabere udledes mellem 40 og 60 procent af bygningens samlede CO2-udledning ved konstruktion af etagedækkene. Ved at bruge 20 procent mindre beton til etagedæk opnår man altså en pæn besparelse i CO2-regnskabet.
Reduceringen i beton betyder også, at hver etage reduceres med 15 centimeter i højden. Hvis en bygning er 100 etager høj, sparer man altså 15 meter facade.
Anders Bundsgaard pointerer også, at metoden er helt klar til at blive kommercialiseret i dag, hvis branchen da ellers er klar til at tage den nye metode til sig.
- Det er da lidt vildt, at de køber flamingoklodser i Odense, men det er de nødt til, hvis de vil være de første til at rykke på ny teknologi.
Anders Bundsgaard.
Global omtale
Odico har leveret forme til alskens støbning inden for byggebranchen i mange forskellige lande. Dette er dog deres største projekt i Nordamerika.
Odense-virksomheden er før stødt på amerikanske SOM til messer og lignende, men de har ikke tidligere arbejdet sammen med arkitektfirmaet.
- SOM har kigget på, hvem der kan føre deres digitale konstruktioner ud i virkeligheden. Det kunne vi. Det er da lidt vildt, at de køber flamingoklodser i Odense, men det er de nødt til, hvis de vil være de første til at rykke på ny teknologi, forklarer Anders Bundsgaard.
Det er en blåstempling af Odicos teknologi, at en stor amerikansk spiller i arkitektbranchen valgte Odensevirksomheden. Nu har projektet vist, at konceptet holder, og Anders Bundsgaard håber, at samarbejdet giver gevinst på den lange bane.
- Det giver omtale. Ét er, at det kommer i den lokale avis, men det har også givet global eksponering, for SOM er et verdens største firmaer i deres branche, forklarer Anders Bundsgaard og tilføjer:
- Det er en naturlig videreførelse af de mange projekter, vi ellers har været igennem, og det bliver ikke det sidste af den her slags. Projekter som det her er vigtige for at få en øget efterspørgsel på vores teknologi. Så forhåbentlig får vi det ud af det, at vi stadig har en virksomhed om både fem og ti år.
Odico A/S
Virksomheden holder til i en af de historiske havnebygninger på Oslogade, hvor de flyttede ind i august.
I juli 2018 blev de som den første virksomhed fra robotklyngen i Odense børsnoteret på First North Nasdaq.
Odico blev stiftet i 2012 og har i dag 25 ansatte.
CVR: 32306497