Annonce
Fyn

Robotdirektør langer ud efter regionsrapport: - Vores robot er ikke kørt ind i nogen og blev anvendt forkert

UVD Robots, som er et datterselskab under Blue Ocean Robotics, fik først på året en kæmpeordre på desinfektionsrobotter til Kina til at bekæmpe coronavirus, men allerede for halvandet år siden fik OUH to robotter fra det fynske firma. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Robotdirektør bag meget omtalt fynsk UVD-robot fik søndagskaffen galt i halsen, da regionsrapport påviste dårlige resultater i bl.a. OUH-forløb.

- Vores robot er ikke kørt ind i nogen som helst, og så er den ikke blevet anvendt efter forskrifterne. Og så er det klart, at man ikke opnår den ønskede effekt.

Sådan lyder meldingen fra adm. direktør i Blue Ocean Robotics, Claus Risager, som i weekenden fik adskillige opkald fra investorer og bestyrelsen i robotfirmaet oven på en artikel i blandt andet JydskeVestkysten.

I artiklen refereres til en statusrapport fra Region Syddanmark på brugen af UVD-robotten på bl.a. OUH i Odense sammen med erfaringer fra brugen af to andre rengøringsrobotter på bl.a. Sygehus Sønderjylland.

Annonce

Her er en rengøringsrobot, der kan vaske gulv, bl.a. kørt ind i patienter. Artiklen bygger på en redegørelse til regionens sundhedsudvalg, som blev fremlagt på sundhedsudvalgsmøde i sidste uge.

- Der er et stort billede af vores robot med til artiklen, men det er ikke vores robot, der er kørt ind i patienter, hvilket jeg måtte forklare flere gange i løbet af weekenden. Vi sælger slet ikke robotter, der vasker gulv, siger Claus Risgager.

Firmaets UVD-robot har været en af de mest omtalte fynske robotter, siden corona-epidemien ramte i foråret. Den selvkørende robot fik massiv global omtale og blev revet ned af hylderne fra kunder rundt omkring i verden, men allerede for halvandet år siden leverede Blue Ocean Robotics datterselskab, der står bag UVD-robotten, to eksemplarer til test på OUH.

Uheldigt at blande robotter sammen

Nu er der så gjort status i regionen, hvor man bl.a. skriver, at "De foreløbige resultater viser imidlertid, at robotten ikke har reduceret antallet af mikroorganismer i de lokaler, den har gjort rent."

Fra venstre adm. direktør i UVD, Per Juul Nielsen, adm. direktør i Sunay Healthcare Supply, der købte stort ind i firmaet i foråret, og UVD's bestyrelsesformand, Claus Risager, der også er direktør i moderselskabet Blue Ocean Robotics. Arkivfoto: UVD Robots

- Vi fik rapporten til orientering for noget tid siden, og vi har gjort opmærksom på det. Det er noget rod, når man blander man tre forskellige robotter sammen. Det er meget uheldigt, siger han.

I statusrapporten, som politikerne fik med til mødet i sidste uge, kan man bl.a. læse, at UVD-robotten ikke har opnået den ønskede effekt, den overholder ikke sikkerhedskrav, og så har den vist sig at være svær at lære personalet op i.


Den er blevet anvendt forkert. De desinficerer kun en gang om ugen, hvilket er alt for lidt, og så er der først blevet målt på effekten 24 timer efter.

Claus Risager, adm. direktør, Blue Ocean Robotics


- Den er blevet anvendt forkert. De desinficerer kun en gang om ugen, hvilket er alt for lidt, og så er der først blevet målt på effekten 24 timer efter. Du kan ikke vente så længe med at måle på effekten, når robotten samtidig er i et åbent miljø, hvor mange mennesker kan gå ind og ud igen, udstyr kan ankomme uden at være behørigt sprittet af, der kan være adgang for pårørende og andre gæster, etc., for så stiger bakterie-niveauet stille og roligt igen op til det normale niveau, det er klart, siger Claus Risager.

Formanden for regionens sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen, opfordrer Claus Risgager til at tage kontakt til regionen og OUH for at sikre, at firmaet bliver taget med på råd.


Hvis han ikke føler, han er blevet hørt, så skal han tage kontakt, så vi kan sikre, at vi afprøver robotten af i samarbejde med leverandøren,

Poul-Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget, Region Syddanmark


- Hvis han ikke føler, han er blevet hørt, så skal han tage kontakt, så vi kan sikre, at vi afprøver robotten af i samarbejde med leverandøren. Det er måske også mit indtryk, at den ikke er blevet prøvet nok af, og det skal ske i et samarbejde med leverandøren, det er klart, siger Poul-Erik Svendsen.

Skulle køres ind

Claus Risager er enig i, at der har været arbejdet med sikkerheden, men kun på Sygehus Sønderjylland (SHS) og ikke på OUH, og ifølge direktøren var det udelukkende under installationen og opstarten for snart halvandet år siden, hvor man skulle have robotten til at "snakke" sammen med wifi'et på sygehuset.

- Det betød, at den stoppede, fordi den troede, der var problemer med sikkerheden. Det blev løst, og siden har den kørt upåklageligt. Med hensyn til oplæring, så er det halvandet år siden, vi leverede, og dengang var robotten mere krævende at arbejde med rent teknisk. I dag har vi en moderne udgave, som er lettere at arbejde med, siger han.

Robotter vasker og desinficerer

Region Syddanmark har indkøbt og testet forskellige robotter til gulvvask og desinfiktionsopgaver på en række sygehuse i regionen - herunder OUH.

Foruden gulvvaskerrobotter på OUH har Odense Universitetshospital og Sygehus Sønderjylland afprøvet UV-desinfektionsrobotten fra UVD Robots, mens Sygehus Lillebælt har forsøgt sig med desinfektionsrobotter.

Han er i dialog med både OUH og regionen om brugen af robotten fremover og henviser bl.a. til test og undersøgelser i både Taiwan og Italien, hvor erfaringerne med UVD-robotten er gode.

- På rigshospitalet i Taiwan kørte de gennem fire måneder massive test med robotten, som nedbragte mængden af mikroorganismer med 83 procent og reducerede infektionsrisikoen med 40 til 50 procent på en operationsstue, men det kræver også, at man bruger robotten præcist efter den anviste protokol. De brugte den før samtlige operationer, siger han.

Ifølge Claus Risager er Taiwan nok det mest omfattende studie, der er blevet lavet, og det ikke bare dokumenterer en solid effekt, men det er også et gennembrud, at mængden af mikroorganismer kan reduceres så betragteligt, mener han.

UVD-robotten kører i dag flere hundrede steder i verden, og ifølge Claus Risager er der fortsat masser af interesse for robotten fra Fyn.

- Vi er over budget med tre-cifrede tal, men vi kan godt mærke, at mange sygehuse har brugt deres budget for i år. Til gengæld har vi mange andre kunder, som er interesserede, siger direktøren.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Valgte uprøvet løsning: Odense Letbane ville spare millioner, men er endt i store problemer

Fyn For abonnenter

Ny viceborgmester i Odense smækker røret på: Vred over spørgsmål om 112.000 kroner i honorar

Nordfyn

Laila får julehjælp: - Det gør, at jeg kan give mine døtre en jul, der minder mere om klassekammeraternes

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Tag de nye restriktioner med godt humør

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Navne For abonnenter

Ung skuespillers dagbog op til sidste del af "Stormfulde højder": Jeg gi’r den syv stjerner, én til hver af mine medskuespillere

GOG For abonnenter

GOG i topopgør i Aalborg: Navne med Gidsel som popstar-fænomen og rygte om ny GOG-spiller

Odense

Vildt vinderbud i sidste øjeblik: Gammel sponsor sprang alle rammer og vandt ombejlet Høgh-trøje

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

Nordfyn For abonnenter

Aktindsigt afslører: Nordfyns Kommune hjælper kæmpe kvægfarm tæt på Odense Fjord gennem kattelem

Fyn

Hjælp til bilister i kø: Storebæltsbroen lukker to gange natten til søndag

Annonce