Annonce
Erhverv

Robotcenter styrker fynsk klynge: 20 millioner i nyt videncenter

Odense får et nyt videncenter i dag, hvor Syddansk Erhvervsskole indvier et nyt nationalt videncenter for robot og automation. Det skal bl.a. introducere flere elever og undervisere for ny teknologi og så skal det nye center være med til at udbrede viden om robotter og automation til flere virksomheder og deres ansatte, så flere tager robotter ind i produktionen. Anlæg som man bl.a. bygger her hos Egatec i Odense. Foto:

Eleverne får adgang til robotter og automationsudstyr for 20 millioner kroner og virksomhederne får mulighed for at uddanne deres medarbejdere i robot- og automation, når Syddansk Erhvervsskole i dag indvier Odenses nye videncenter for robot- og automation sammen med 250 gæster.

Odense styrker sin position som robotby, når Syddansk Erhvervsskole onsdag middag indvier det nye nationale Videncenter for automation og robotteknologi sammen med 250 gæster fra branchen, politikere, elever og undervisere.

Sammen med erhvervsskolerne i Herning og EUC Syd i Sønderjylland fik Syddansk Erhvervskole 20 millioner kroner til indkøb af udstyr og opbygning af det nye videncenter og yderligere 16 millioner kroner i driftsmidler (til fire år) til centret fra Folketinget sidste år. De tre skoler er gået sammen i et konsortium, som i fællesskab står bag videncentret, som har forskellige dele placeret på alle tre skoler.

Allerede i slutningen af sidste år startede arbejdet med at opbygge centret, indkøbe robotter og andet udstyr og få det sekretariat på plads, som skal lede centret fra Odense. Nu er folkene bag centret så klar til den store indvielse i Odense, hvor Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) klipper den røde snor - som naturligvis bliver holdt op af en robot.

Videnscenter for Automation og Robotteknologi blev udpeget af Undervisningsministeriet i oktober 2017 og er sat i verden for at skabe en metropol inden for den teknologiske udvikling og for at sikre et øget fokus på erhvervsuddannelserne.
Videnscentret er etablereret som et konsortium mellem Herningsholm Erhvervsskole, EUC Syd og Syddansk Erhvervsskole. Konsortiet har fået 20 millioner kroner i støtte til indkøb af udstyr og yderligere 16 millioner kroner i driftsmidler til de første fire år.

Regeringen har i alt afsat 110 millioner kroner til etableringen af otte nationale videncentre på erhvervsskoleområdet.

Kilde: SDE

Adm. direktør i automationsvirksomheden Egatec fra den fynske robotklynge, Mads Nychel, ser store muligheder i det nye center - ikke mindst hvis man kan lykkes med at efteruddanne og opkvalificere ansatte fra de mange små- og mellemstore virksomheder, så de i højere grad kan begynde at tage robotter og automation til sig. Arkivfoto

Nye og gamle elever

Det nye center får to primære fokusområder, som både kommer til at styrke udviklingen af den lokal klynge og det nationale fokus på robotter og automation, lyder det fra direktør på Syddansk Erhvervskole, Lars Bregnehøj.

- Vi skal både levere den næste generation af dygtige håndværkere til industrien, som skal bygge robotter og automationsanlæg, og så skal vi også efteruddanne og opkvalificere ansatte fra de mange virksomheder, som gerne vil tage automation ind, men måske ikke har muligheder for det nu, siger han.

Videncentret i Odense får sit hovedfokus på robotterne og automation, mens erhvervsskolen i Herning får fokus på bearbejdning, mens EUC Syd også skal indeholde automation.

26 erhvervsskoler i hele landet kan fremover sende både elever og undervisere på konferencer eller kursusforløb i videncentret. Allerede torsdag kommer 100 undervisere fra hele landet til Odense for at deltage i videncentrets første konference.

- Skolerne har ikke adgang til at købe dyrt udstyr ind, men det kan vi gøre her med de midler, vi har fået til rådighed. Vi har bl.a. indkøbt en metal 3D-printer, som koster i omegnen af to millioner kroner, som vi præsenterer i dag. Den kan printe i guld, siger Lars Bregnehøj.

Annonce

Opkvalificering meget vigtigt

Den slags indkøb har en almindelig erhvervsskole ikke mulighed for at foretage, og faktisk er det heller ikke mange virksomheder, som lige kan købe den slags. I det hele taget kan det være en udfordring for virksomheder at investere i dyr teknologi som en robot, hvis man ikke har en ansat til at betjene den, fortæller adm. direktør i automationsvirksomheden Egatec, Mads Nychel, fra Odense.

Han lever netop af at bygge og konstruere automationsanlæg til industrivirksomheder, men kunderne er som regel meget store - og sjældent små eller mellemstore.

- I mine øjne er det næsten det vigtigste, for mange mindre virksomheder er bange for at investere i ny teknologi og automation i dag. Det kan det nye videncenter ændre på, hvis man laver små og komprimerede kursusforløb, for virksomhederne undlader at lave store investeringer i dyre maskiner, hvis de også skal betale for at specialister kommer ind og hjælper med at betjene dem. Nu kan de uddanne deres egne folk på videncentret, og det er afgørende, at det bliver hurtigt og effektive små forløb, siger han.

I det hele taget er han begejstret for, at Syddansk Erhvervsskole i dag kan åbne det nye videncenter. Det er med til at fastholde den position, Odense har fået som robotcentrum.

- Det er helt afgørende, for det nytter ikke noget, at vi sidder og venter på den næste UR eller MIR. Vi skal også sikre, at vi uddanner de næste generationer af robotbyggere og får endnu flere virksomheder til at automatisere, så det er fremragende, at vi får det nye videncenter, siger direktøren.

Annonce
For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce