Odense: Den skrigende mangel på arbejdskraft kan få et gevaldigt skud for boven, hvis små robotter gør deres indtog i små - og mellemstore virksomheder, og det har de langt fra gjort endnu. Slet ikke i Danmark.
Sådan lød et af budskaberne fra Anders Billesø Beck, vicepræsident for innovation og strategi hos Universal Robots (UR), da Fyens Stiftstidende onsdag holdt Cafe Stiften for en udvalgt skare af læsere, der fik et unikt indblik i robot-sværvægteren, som har sat automatisering og de små, samarbejdende robotter og Odense på verdenskortet.
- Vores markedspotentiale er enormt, for der er rigtig mange mennesker i verden, som laver noget, vores robotter kan tage sig af, og når vi kigger på, hvor der er rigtig mange hænder - hvor der er brug for et produktionsløft - så har industrien en kæmpe rejse foran sig, sagde Anders Billesø Beck.
Kan redde virksomheder
Robotterne fra UR har nok gået deres sejrsgang i store dele af verden, men de har stadig til gode at blive hotte i de mindre produktioner - for eksempel hos den lille smedevirksomhed, der skal kunne bruge den lille robot som ethvert andet stykke værktøj. Og her har UR's udfordring været at overbevise smedemesteren om, at robotten faktisk kan blive som et værktøj.
- Når vi skal have fat i den store gruppe af virksomheder med f.eks fem ansatte - så skal vi gøre det endnu nemmere og gennemskueligt, lød det fra Anders Billesø Beck, som kunne nævne et eksempel fra USA, hvor en lille virksomhedsejer havde reddet sit firma.
- En ejer af en lille maskinbearbejdnings-virksomhed havde syv mand i sin produktion, og han havde vundet store ordrer, men han mistede tre af sine medarbejdere - blandt andet ved naturlig afgang. Han installerede i løbet af tre måneder syv af vores robotter i produktionen, produktionskapaciteten blev tredoblet, og selv om han fordoblede sit ordreindtag, har han i dag en virksomhed, hvor medarbejderne har tid til at gå ud at tisse, og hvor han selv tjener mange flere penge, lød det fra Billesø Beck.
Overophedning
Netop manglen på arbejdskraft og robotter var et af aftenens store emner, og Universal Robot-chefen var rørende enig med panelets to øvrige deltagere - robotprofessor Henrik Gordon Petersen og økonom Jan Størup Nielsen, Nordea, i, at UR og automatiseringsbranchen også i fremtiden har et endog særdeles solidt forretningsgrundlag - og at robotter ikke afskaffer, men fremmer arbejdspladser.
- Al statistik siger, at de virksomheder, der installerer robotter, også vækster med omsætning og med antal medarbejdere. Vi er ikke ved at blive arbejdsløse alle sammen - tværtimod. Robotterne skal tage de trivielle opgaver og kedelige arbejde, så vi andre kan gå på stranden eller se champions league, lød det med glimt i øjet fra Henrik Gordon Petersen, der har været med, siden den første generation robotter så dagens lys.
Jan Størup Nielsen så på udfordringerne med arbejdskraft med de økonomiske briller.
- Den mangel på arbejdskraft, vi oplever i øjeblikket, er historisk. Den har kun en gang været på niveau med situationen nu, og det var lige inden finanskrisen, forklarede chefanalytikeren.
Han forudså, at Ukrainekrigen kommer til at gøre ondt på dansk økonomi, men ikke på længere sigt.
- Lige nu slår vi måske bak i en periode, men vi producerer de ting, verden gerne vil have - automatisering, grøn omstilling, højteknologi, medicin og landbrugsvarer af høj kvalitet. De grundlæggende ting i dansk økonomi er rigtig sunde, så på længere sigt er det svært at se en situation med dansk økonomi i tovene, sagde Jan Størup Nielsen.
Henrik Gordon Petersen, professor i robotteknologi, SDUAl statistik siger, at de virksomheder, der installerer robotter, også vækster med omsætning og med antal medarbejdere. Vi er ikke ved at blive arbejdsløse alle sammen