Annonce
Erhverv

Robot skærer ny model i fynsk tegl

  • På fire år har iværksættervirksomheden Odico skåret sig vej ind i byggebranchen med sin robotløsning - som nu også er på vej til at revolutionere klassisk teglproduktion hos Strøjer Tegl i Assens

Teglstenen er blød i formen og ru på overfladen, som bølger svagt, mens der er tydelige fingeraftryk på kanterne af den flade teglplade.

Ved siden af på bordet ligger en magen til. Næsten, for de to matgrå sten er forskellige.

Teglstenene er nogle af de nyeste brikker i Strøjer Tegls mere end 150-årige historie, men teglproducenten i Assens har fået et nyt værktøj.

Leveret af en af Fyns yngste virksomheder. Robotfirmaet Odico fra Odense, som på blot fire år bogstavelig talt har skåret sig en plads i byggebranchen.

Nu er gammelt håndværk og ung teknologi forenet i et samspil, hvor den traditionsrige teglhistorie forenes med den nye robotfremtid.

- Det, vi kan gøre med den nye robot fra Odico, er helt unikt. Den robot, vi har købt, gør det muligt for os at producere helt unikke teglsten hver gang, siger administrerende direktør i Støjer Tegl, Flemming Rasmussen, mens han løfter en af de fire sten på bordet.

De er taget ud af en serie af teglsten, som indgår i en dekorationsvæg på 20 kvadratmeter i det nye brasserie hos Odense Teater.

Ideen var at lave en væg, som skulle ligne og føles som et velourtæppe foran en scene, fortæller tegl-direktøren om samarbejdet med teatret og de fynske Creo Arkitekter.

- Det er aldrig blevet gjort før, så det er en revolution i en mere end 400 år gammel branche, siger Flemming Rasmussen og viser en lille teglsten skåret ud som en porche frem.

- Den har vi skåret fra en helt traditionel mursten. Du kan få lige den form, du ønsker dig, griner han med klar refence til chefen Jørgen Strøjers imponerende bilsamling.

Annonce

Et nyt værktøj i branchen

På den modsatte side af bordet sidder direktør Anders Bundsgaard, som sammen med sine to medstiftere i Odico, er godt i gang med at flytte grænserne og helt fjerne begrænsningerne for, hvordan man kan arbejde med formgivning inden for byggebranchen.

- Vi har allerede leveret 250 opgaver til mere end 100 kunder over de første fire år, men nu kan vi for første gang også sige, at vi har solgt vores teknologi til byggebranchen, og det er der, vi for alvor ser et stort potentiale, siger han.

Sammen med sine to partnere - en itudvikler fra Holland og en arkitekt fra Aarhus - stiftede han Odico for fire år siden og introducerede "ostehøvlen".

En robotløsning, som med en tynd bevægelig tråd gør det muligt at skære i alle mulige former for materialer og ændre formgivningen i bl.a. betonelementer. Siden er flere robotløsninger kommet til, men fælles for alle Odico-løsninger er at de gør det muligt at skabe byggerier, facader og møbler i helt nye former.

Firmaet afslutter i øjeblikket bruger sin største ordre hidtil. Odico har skabt facaden til Kirk Kapitals nye hovedkvarter i Vejle. 120 lastbiler med formstøbte betonelementer er kørt fra produktionen i Odense med kurs mod Vejle.

Et nyt værktøj

En stor ordre, som Anders Bundsgaard og co., kan hente masser af point og omtale på som case, men aftalen med Støjer Tegl er mindst lige så spændende og perspektivrig, understreger Bundsgaard.

- Det er første gang, at vi sælger vores teknologi ind i byggebranchen. Vi gerne vil introducere vores robotter som et helt nyt værktøj på linje med hammeren eller en skruetrækker, siger han.

- Det ultimative drøm er jo, hvis vi kan mobilisere teknologien og flytte den ud på byggepladser i hele verden, hvor håndværkere og arkitekter selv kan bruge dem, siger Anders Bundsgaard.

- Vi kan tilbyde arkitekter en helt ny verden af muligheder, hvor de kan forme deres design helt frit, siger Anders Bundsgaard.

Hos Strøjer Tegl kalder de den nye linje for "Diversity" og virksomhedens haute couture, men målet er at få industrialiseret processen.

- Det vil give os meget mere volumen, og den teknologi kan skabe en helt ny rejse for Støjer og virksomhedens brand, siger Flemming Rasmussen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce