Annonce
Erhverv

Robot skærer ny model i fynsk tegl

  • På fire år har iværksættervirksomheden Odico skåret sig vej ind i byggebranchen med sin robotløsning - som nu også er på vej til at revolutionere klassisk teglproduktion hos Strøjer Tegl i Assens

Teglstenen er blød i formen og ru på overfladen, som bølger svagt, mens der er tydelige fingeraftryk på kanterne af den flade teglplade.

Ved siden af på bordet ligger en magen til. Næsten, for de to matgrå sten er forskellige.

Teglstenene er nogle af de nyeste brikker i Strøjer Tegls mere end 150-årige historie, men teglproducenten i Assens har fået et nyt værktøj.

Leveret af en af Fyns yngste virksomheder. Robotfirmaet Odico fra Odense, som på blot fire år bogstavelig talt har skåret sig en plads i byggebranchen.

Nu er gammelt håndværk og ung teknologi forenet i et samspil, hvor den traditionsrige teglhistorie forenes med den nye robotfremtid.

- Det, vi kan gøre med den nye robot fra Odico, er helt unikt. Den robot, vi har købt, gør det muligt for os at producere helt unikke teglsten hver gang, siger administrerende direktør i Støjer Tegl, Flemming Rasmussen, mens han løfter en af de fire sten på bordet.

De er taget ud af en serie af teglsten, som indgår i en dekorationsvæg på 20 kvadratmeter i det nye brasserie hos Odense Teater.

Ideen var at lave en væg, som skulle ligne og føles som et velourtæppe foran en scene, fortæller tegl-direktøren om samarbejdet med teatret og de fynske Creo Arkitekter.

- Det er aldrig blevet gjort før, så det er en revolution i en mere end 400 år gammel branche, siger Flemming Rasmussen og viser en lille teglsten skåret ud som en porche frem.

- Den har vi skåret fra en helt traditionel mursten. Du kan få lige den form, du ønsker dig, griner han med klar refence til chefen Jørgen Strøjers imponerende bilsamling.

Et nyt værktøj i branchen

På den modsatte side af bordet sidder direktør Anders Bundsgaard, som sammen med sine to medstiftere i Odico, er godt i gang med at flytte grænserne og helt fjerne begrænsningerne for, hvordan man kan arbejde med formgivning inden for byggebranchen.

- Vi har allerede leveret 250 opgaver til mere end 100 kunder over de første fire år, men nu kan vi for første gang også sige, at vi har solgt vores teknologi til byggebranchen, og det er der, vi for alvor ser et stort potentiale, siger han.

Sammen med sine to partnere - en itudvikler fra Holland og en arkitekt fra Aarhus - stiftede han Odico for fire år siden og introducerede "ostehøvlen".

En robotløsning, som med en tynd bevægelig tråd gør det muligt at skære i alle mulige former for materialer og ændre formgivningen i bl.a. betonelementer. Siden er flere robotløsninger kommet til, men fælles for alle Odico-løsninger er at de gør det muligt at skabe byggerier, facader og møbler i helt nye former.

Firmaet afslutter i øjeblikket bruger sin største ordre hidtil. Odico har skabt facaden til Kirk Kapitals nye hovedkvarter i Vejle. 120 lastbiler med formstøbte betonelementer er kørt fra produktionen i Odense med kurs mod Vejle.

Annonce

Et nyt værktøj

En stor ordre, som Anders Bundsgaard og co., kan hente masser af point og omtale på som case, men aftalen med Støjer Tegl er mindst lige så spændende og perspektivrig, understreger Bundsgaard.

- Det er første gang, at vi sælger vores teknologi ind i byggebranchen. Vi gerne vil introducere vores robotter som et helt nyt værktøj på linje med hammeren eller en skruetrækker, siger han.

- Det ultimative drøm er jo, hvis vi kan mobilisere teknologien og flytte den ud på byggepladser i hele verden, hvor håndværkere og arkitekter selv kan bruge dem, siger Anders Bundsgaard.

- Vi kan tilbyde arkitekter en helt ny verden af muligheder, hvor de kan forme deres design helt frit, siger Anders Bundsgaard.

Hos Strøjer Tegl kalder de den nye linje for "Diversity" og virksomhedens haute couture, men målet er at få industrialiseret processen.

- Det vil give os meget mere volumen, og den teknologi kan skabe en helt ny rejse for Støjer og virksomhedens brand, siger Flemming Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Assens

Teststed løb tør for lyntest, fortæller Karina. Driftsdirektør afviser: - Det kan jeg simpelthen ikke tro på

Annonce