Annonce
Erhverv

Robot skærer ny model i fynsk tegl

  • På fire år har iværksættervirksomheden Odico skåret sig vej ind i byggebranchen med sin robotløsning - som nu også er på vej til at revolutionere klassisk teglproduktion hos Strøjer Tegl i Assens

Teglstenen er blød i formen og ru på overfladen, som bølger svagt, mens der er tydelige fingeraftryk på kanterne af den flade teglplade.

Ved siden af på bordet ligger en magen til. Næsten, for de to matgrå sten er forskellige.

Teglstenene er nogle af de nyeste brikker i Strøjer Tegls mere end 150-årige historie, men teglproducenten i Assens har fået et nyt værktøj.

Leveret af en af Fyns yngste virksomheder. Robotfirmaet Odico fra Odense, som på blot fire år bogstavelig talt har skåret sig en plads i byggebranchen.

Nu er gammelt håndværk og ung teknologi forenet i et samspil, hvor den traditionsrige teglhistorie forenes med den nye robotfremtid.

- Det, vi kan gøre med den nye robot fra Odico, er helt unikt. Den robot, vi har købt, gør det muligt for os at producere helt unikke teglsten hver gang, siger administrerende direktør i Støjer Tegl, Flemming Rasmussen, mens han løfter en af de fire sten på bordet.

De er taget ud af en serie af teglsten, som indgår i en dekorationsvæg på 20 kvadratmeter i det nye brasserie hos Odense Teater.

Ideen var at lave en væg, som skulle ligne og føles som et velourtæppe foran en scene, fortæller tegl-direktøren om samarbejdet med teatret og de fynske Creo Arkitekter.

- Det er aldrig blevet gjort før, så det er en revolution i en mere end 400 år gammel branche, siger Flemming Rasmussen og viser en lille teglsten skåret ud som en porche frem.

- Den har vi skåret fra en helt traditionel mursten. Du kan få lige den form, du ønsker dig, griner han med klar refence til chefen Jørgen Strøjers imponerende bilsamling.

Annonce

Et nyt værktøj i branchen

På den modsatte side af bordet sidder direktør Anders Bundsgaard, som sammen med sine to medstiftere i Odico, er godt i gang med at flytte grænserne og helt fjerne begrænsningerne for, hvordan man kan arbejde med formgivning inden for byggebranchen.

- Vi har allerede leveret 250 opgaver til mere end 100 kunder over de første fire år, men nu kan vi for første gang også sige, at vi har solgt vores teknologi til byggebranchen, og det er der, vi for alvor ser et stort potentiale, siger han.

Sammen med sine to partnere - en itudvikler fra Holland og en arkitekt fra Aarhus - stiftede han Odico for fire år siden og introducerede "ostehøvlen".

En robotløsning, som med en tynd bevægelig tråd gør det muligt at skære i alle mulige former for materialer og ændre formgivningen i bl.a. betonelementer. Siden er flere robotløsninger kommet til, men fælles for alle Odico-løsninger er at de gør det muligt at skabe byggerier, facader og møbler i helt nye former.

Firmaet afslutter i øjeblikket bruger sin største ordre hidtil. Odico har skabt facaden til Kirk Kapitals nye hovedkvarter i Vejle. 120 lastbiler med formstøbte betonelementer er kørt fra produktionen i Odense med kurs mod Vejle.

Et nyt værktøj

En stor ordre, som Anders Bundsgaard og co., kan hente masser af point og omtale på som case, men aftalen med Støjer Tegl er mindst lige så spændende og perspektivrig, understreger Bundsgaard.

- Det er første gang, at vi sælger vores teknologi ind i byggebranchen. Vi gerne vil introducere vores robotter som et helt nyt værktøj på linje med hammeren eller en skruetrækker, siger han.

- Det ultimative drøm er jo, hvis vi kan mobilisere teknologien og flytte den ud på byggepladser i hele verden, hvor håndværkere og arkitekter selv kan bruge dem, siger Anders Bundsgaard.

- Vi kan tilbyde arkitekter en helt ny verden af muligheder, hvor de kan forme deres design helt frit, siger Anders Bundsgaard.

Hos Strøjer Tegl kalder de den nye linje for "Diversity" og virksomhedens haute couture, men målet er at få industrialiseret processen.

- Det vil give os meget mere volumen, og den teknologi kan skabe en helt ny rejse for Støjer og virksomhedens brand, siger Flemming Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce