Annonce
Bagsiden

RoboBoss: Fynsk opfindelse gør chefen overflødig

RoboBoss (tv.) kan udføre simple chefopgaver som at hilse på fine gæster. Foto: Stephane de Sakutin/Reutes/Scanpix
  • Odenseansk robotfirma har udviklet en robot, der er lige til at indsætte på ledelses­gangen og træffe beslutninger fra dag 1

Det hvide plastichoved er lagt på skrå, og dioderne i øjen­hulerne lyser varmt gult, mens stemmeenheden med kun et lille strøg af syntetisk tale siger:

- Jeg er ... ked af det ... Ole ... men på grund af konjunkturerne er vi ... nødt til at give slip på ... dig. Du er ... fyret.

Vi er på besøg i udviklingsafdelingen hos Synth­Management, en del af den succesrige odenseanske robotklynge. Firmaets grundlægger, Mathias Fuchs, har udviklet ledelsesrobotten RoboBoss, der er designet til at overtage hjørnekontorerne i danske virksomheder.

Annonce

Dårlige chefer

- Automatiseringen overflødiggjorde industriarbejderne. Nu tales der om, at den næste generation af robotter vil kunne udføre rutineopgaver inden for sygepleje og satirejournalistik. Men med RoboBoss har vi sprunget en generation over, da den kan overtage chefens opgaver, siger Mathias Fuchs, der fik idéen fra sin første chef.

- En de ældre kolleger brokkede sig en dag over, at man lige så godt kunne sætte en maskine til at være chef. Og jeg tænkte: Ja, hvorfor ikke?

Fyring eller 18 huller

RoboBoss 1.0 kan med en smule programmering sættes ind i de fleste brancher. Med få daglige input fra regnskabsafdelingen udstikker den kursen for virksomheden og træffer beslutninger.

Robottens arbejdsfelt er reduceret til to funktioner: Når regnskabet er dårligt, iværksætter den fyringsrunde med begrundelser som "Det er konjunkturen" eller "Markedet har ændret sig".

Går det derimod godt, meddeler den sekretæren, at den tager på golf­banen og går så i dvale.

Forhastede beslutninger

RoboBoss spås en lys fremtid.

- SynthManagement har fundet deres egen niche med robotchefen, som er en god idé, da chefer ofte vejer meget tungt på lønbudgettet, siger Robert Alumann fra SDU­Robotics. Han vurderer, at chef­robotten vil være en gevinst i de fleste virksomheder.

- En leder er jo også en slags menneske, og han eller hun kan tit lade temperamentet løbe af med sig og træffe forhastede beslutninger. Det vil chefrobotten aldrig gøre, siger Robert Alumann.

RoboBoss 1.0 ventes på markedet i begyndelsen af 2017. Den største udfordring har været al den mad, som ledere indtager på deres hyppige frokostmøder. Men det problem har Mathias Fuchs fundet en løsning på:

- RoboBoss omdanner maden til energi, så et dagligt frokostmøde erstatter opladning af batterierne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce