Annonce
Film

Robert Prisen: Flere fynske skuespillere dyster om årets priser

Trine Dyrholm er nomineret til en Robert for sin rolle i filmen "Dronningen". Foto: Birgitte Carol Heiberg
Blandt de nominerede til årets Robert-priser er både Trine Dyrholm, Morten Hee Andersen og Claus Riis Østergaard.

Når filmakademiet 26. januar afholder dets årlige prisuddeling og uddeler årets Robert Priser, vil der være flere film og serier fra Fyn på listen over nominerede.

I alt har seks FilmFyn-støttede produktioner høstet 24 nomineringer.

Filmen ”Harpiks”, der er skrevet af Bo Hr. Hansen og optaget i Nakkebølle ved Faaborg, er nomineret i otte kategorier. Blandt andet er instruktøren selv nomineret til ”Årets adapterede manuskript” (Et manuskript baseret på en bog).

Komedien ”De frivillige”, der blandt andet er optaget i Assens Arresthus, er nomineret i fire kategorier. Komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Anders Brink Madsen er begge nomineret til ”Årets mandlige birolle”.

I efteråret har hele Danmark kunnet følge med i DR-serien ”Fred til lands”, der handler om en lille by, som bliver torturereret af psykopaten Mike, spillet af Morten Hee Andersen. Han er opvokset i Nyborg, og hans rolle som den manipulerende unge mand har ført til en nominering i kategorien ”Årets mandlige hovedrolle – tv-serie”.

I rollen som lægen Peter, hvis søn bliver slået ihjel og senere søger hævn, er fynske Claus Riis Østergaard. Hans portrættering af den sorgramte læge er nomineret til ”Årets mandlige birolle – tv-serie”, hvor han er oppe imod to af sine medspillere, Dar Salim og Anders Juul. Serien har fået hele syv nomineringer og er nomineret til ”Årets tv-serie”.

Annonce
Fynske Claus Riis Østergaard er nomineret til en Robert for sin rolle som lægen Peter i "Fred til lands". Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bedste danske julekalender

Julekalenderen ”Tinka og kongespillet”, der er optaget på Fyn, blev for nyligt kåret til Danmarks højest kvalitetsvurderede julekalender siden 1992. Nu er den også nomineret til en Robert – nemlig ”Årets korte tv-serie”.

En anden FilmFyn-støttet tv-serie, ”Lykke-Per”, der i starten af sidste år blev vist på TV2 er nominteret til tre priser. Ligesom ”Fred til lands” er den nomineret til ”Årets tv-serie”. Derudover kan skuespillerinde Katrine Greis-Rosenthal, der er gift med fynske Martin Greis-Rosenthal, være heldig at tage en Robert med hjem for ”Årets kvindelige hovedrolle – tv-serie”.

Den sidste fynske nominering går til dokumentarfilmen ”Q’s Barbershop”, som er nomineret i kategorien ”Årets dokumentarfilm” tager sit udgangspunkt i en frisørsalon af samme navn, der ligger i hjertet af Vollsmose.

Der er også andre fynske navne i spil om de prestigefulde priser. Odenseanske Trine Dyrholm er indstillet til ”Årets kvindelige hovedrolle” for sin præstation i filmen ”Dronningen”, der også er nomineret til ”Årets spillefilm”. Ulrich Thomsen, der er opvokset i Odense-forstaden Næsby, er nomineret til ”Årets mandlige hovedrolle – tv-serie” for sin rolle i ”Forhøret”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce