Annonce
Film

Robert Prisen: Flere fynske skuespillere dyster om årets priser

Trine Dyrholm er nomineret til en Robert for sin rolle i filmen "Dronningen". Foto: Birgitte Carol Heiberg
Blandt de nominerede til årets Robert-priser er både Trine Dyrholm, Morten Hee Andersen og Claus Riis Østergaard.

Når filmakademiet 26. januar afholder dets årlige prisuddeling og uddeler årets Robert Priser, vil der være flere film og serier fra Fyn på listen over nominerede.

I alt har seks FilmFyn-støttede produktioner høstet 24 nomineringer.

Filmen ”Harpiks”, der er skrevet af Bo Hr. Hansen og optaget i Nakkebølle ved Faaborg, er nomineret i otte kategorier. Blandt andet er instruktøren selv nomineret til ”Årets adapterede manuskript” (Et manuskript baseret på en bog).

Komedien ”De frivillige”, der blandt andet er optaget i Assens Arresthus, er nomineret i fire kategorier. Komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Anders Brink Madsen er begge nomineret til ”Årets mandlige birolle”.

I efteråret har hele Danmark kunnet følge med i DR-serien ”Fred til lands”, der handler om en lille by, som bliver torturereret af psykopaten Mike, spillet af Morten Hee Andersen. Han er opvokset i Nyborg, og hans rolle som den manipulerende unge mand har ført til en nominering i kategorien ”Årets mandlige hovedrolle – tv-serie”.

I rollen som lægen Peter, hvis søn bliver slået ihjel og senere søger hævn, er fynske Claus Riis Østergaard. Hans portrættering af den sorgramte læge er nomineret til ”Årets mandlige birolle – tv-serie”, hvor han er oppe imod to af sine medspillere, Dar Salim og Anders Juul. Serien har fået hele syv nomineringer og er nomineret til ”Årets tv-serie”.

Annonce
Fynske Claus Riis Østergaard er nomineret til en Robert for sin rolle som lægen Peter i "Fred til lands". Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bedste danske julekalender

Julekalenderen ”Tinka og kongespillet”, der er optaget på Fyn, blev for nyligt kåret til Danmarks højest kvalitetsvurderede julekalender siden 1992. Nu er den også nomineret til en Robert – nemlig ”Årets korte tv-serie”.

En anden FilmFyn-støttet tv-serie, ”Lykke-Per”, der i starten af sidste år blev vist på TV2 er nominteret til tre priser. Ligesom ”Fred til lands” er den nomineret til ”Årets tv-serie”. Derudover kan skuespillerinde Katrine Greis-Rosenthal, der er gift med fynske Martin Greis-Rosenthal, være heldig at tage en Robert med hjem for ”Årets kvindelige hovedrolle – tv-serie”.

Den sidste fynske nominering går til dokumentarfilmen ”Q’s Barbershop”, som er nomineret i kategorien ”Årets dokumentarfilm” tager sit udgangspunkt i en frisørsalon af samme navn, der ligger i hjertet af Vollsmose.

Der er også andre fynske navne i spil om de prestigefulde priser. Odenseanske Trine Dyrholm er indstillet til ”Årets kvindelige hovedrolle” for sin præstation i filmen ”Dronningen”, der også er nomineret til ”Årets spillefilm”. Ulrich Thomsen, der er opvokset i Odense-forstaden Næsby, er nomineret til ”Årets mandlige hovedrolle – tv-serie” for sin rolle i ”Forhøret”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce