Annonce
Udland

Rivaler i Yemen indleder møder med fornærmelser

En politibil foran slottet i Johannesberg nord for Stockholm, hvor delegationer fra Yemen har indledt vanskelige fredsforhandlinger.

Aftale om udveksling af fanger forstærkede håb ved forhandlingsbordet, men parterne står langt fra hinanden.

Yemens regering og houthi-oprørerne, som i en årrække har udkæmpet en blodig krig, fremsatte en række gensidige beskyldninger, da de torsdag tog hul på forhandlinger i Stockholm under forsæde af FN.

Forhandlingerne i Sverige er de første i to år i konflikten, som har bragt det forarmede Yemen på randen af en sultkatastrofe, og FN-diplomater siger, at fredsmødet i Stockholm er et vendepunkt.

En aftale om en fangeudveksling op til forhandlingerne havde styrket håbet om, at der ville blive opnået resultater. Men stemningen var trykket, da parterne endelig mødtes ansigt til ansigt på Johannesbergs Slot i Rimbo nord for Stockholm.

Yemens udenrigsminister, Khaled al-Yamani, som leder den saudi-støttede regerings delegation ved forhandlingerne, gik med til den aftalte fangeudveksling.

Men han afviste et kompromis i forbindelse med byen Hodeida, hvor Yemens mest betydningsfulde havn ligger.

- Houthi-militsen må trække sig tilbage fra Hodeida og fra byens havn og overlade den til de interne sikkerhedsstyrker, sagde han.

Hamid Issam, som er medlem af oprørsbevægelsen, afviste fuldstændigt Yamanis rolle ved forhandlingerne.

- Vi kom med den hensigt, at dette skulle lykkes, men det er ikke op til Khaled al-Yamani. Det er op til Saudi-Arabien, til USA og De Forenede Arabiske Emirater, siger han.

Præsident Abd Rabbu Mansour Hadi og hans internationalt anerkendte regering blev styrtet af houthi-oprørere i 2015 og flygtede i eksil i Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien gik i krig mod houthi-bevægelsen i Yemen i marts 2015 med det mål at få genindsat præsident Abd Rabbu Mansour Hadi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce