Annonce
Assens

Ritha fandt fællesskab under coronaepidemi: Frivillige ældre færdiggør kirkepark

Nede ved Glamsbjerg Kirkeparks sø sidder 80-årige Ritha Juhl og graver. Et par blodpropper har haft stoppet hendes frivillige aktivitet i Kirkeparkens Venner, men nu er hun i gang igen, siger hun med et stort smil: "Man kan godt lave noget, selvom man er ved at blive gammel! Det er jo sjovt. Vi har en fest." Foto: Amalie Klitgaard
Mens covid-19 raserede samfundet, og mange ældre sad isolerede i deres hjem, mødtes flere frivillige ældre i foreningen Kirkeparkens Venner for at lægge sidste hånd på Glamsbjerg Kirkepark. Den er nu åben for besøgende.
Annonce

Glamsbjerg: En formiddag omkring klokken 10.30 høres latteren fra Glamsbjerg Kirkepark, før man drejer om hjørnet på selve kirken.

Selvom indvielsen er rykket fra august i år til juni 2021 grundet coronasituationen, er parken allerede taget i brug, da organisationerne bag - Lions Club Glamsbjerg, Foreningen Glamsbjerg og menighedsrådet - har valgt at åbne parken nu.

- Vi kan ikke bøvle med, hvor mange der er plads til til indvielsen. Hele byen skal inviteres til fest og farver. Derfor åbner vi nu, så folk kan opleve, hvor dejligt her er. Mange ældre i området bruger det allerede, nok fordi det er hyggeligt at komme forbi, fortæller Bent Schmidt, formand for Kirkeparkudvalget.

Få skridt i det knasende kirkegrus mere og så ses den: Glamsbjergs grønne oase. Og der, på amfiscenen, kommer de varme stemmer og grin fra. 15 ældre frivillige fra foreningen "Kirkeparkens Venner" sidder på rad og række med en kold forfriskning efter halvanden times arbejde i haven.

Det er en ny ting, at de tør sidde så tæt. For under covid-19-udbruddet i Danmark måtte mennesker i risikozonen, deriblandt ældre, ikke nærme sig andre. Alligevel mødtes de frivillige til arbejde i Glamsbjerg Kirkepark for at lægge græs og plante træer, buske og blomster; dog med 10 meters afstand til hinanden.

Mens coronaepidemien betød social isolation for nogle ældre, var der derimod fest og glade dage i Kirkeparkens Venner, hvor de aktive ældre mødtes og stadig mødes hver anden uge.

- Alt aktivitet har jo været lukket, så vi har ikke set hinanden andre steder end her og nede centret. Det har været dejligt at mødes, fortæller 77-årige Willy Olsen.

Kirkeparkens Venner mødes ofte om fredagen for at pleje og passe Glamsbjerg Kirkepark. Foto: Amalie Klitgaard
Annonce

Kom og brug parken nu

Parken er ikke kun for de ældre eller kirkens gæster, understreger Bent Schmidt, formand for Kirkeparkudvalget. Parken skal være for alle aldre og til flere formål.

- Det må gerne blive samlingssted for hele byen, siger Bent Schmidt.

Der nævner han blandt andet, at man meget gerne må gå aftentur eller holde picnic i parken. Desuden kan bryllupper og konfirmander også nyde godt af parken, ligesom amfiscenen kommer til at byde op til musik- og foredragsarrangementer.

Indvielsen af Kirkeparken Glamsbjerg er rykket til 2021 grundet coronasituationen, men parken er allerede åben for besøgende nu. Chefarkitekten Kurt gør den helt færdig over resten af 2020. Foto: Amalie Klitgaard

Projektet, der tog fart i 2017 i forbindelse med 100 års jubilæet for den internationale organisation Lions Club, står altså nu snart færdigt. Dog mangler sydsiden stadig med beplantning af større træer, et bålsted skal færdiggøres, og chefarkitekten Kurt Greve Andersen skal sætte bord-og-bænke-sæt og en amfiscene op.

Derudover skal parken kontinuerligt holdes ved lige og passes af de ældre frivillige, så den fremstår velplejet og smuk i fremtiden, fortæller Bent Schmidt.


Man kan godt lave noget, selvom man er ved at blive gammel! Det er jo sjovt. Vi har en fest.

Ritha Juhl, frivillig i Kirkeparkens Venner


- Vi mødes cirka hver fjortendes dag, men det er ikke forpligtende at møde op. Det giver sådan et sammenhold, og så møder man andre mennesker, end dem man taler med til daglig, så der er en god stemning.

Hvis du har lyst til at give en hjælpende hånd med i Kirkeparkens Venner i Glamsbjerg, skal du kontakte Bent Jakobsen på mobil 30 29 89 17.

Stor økonomisk støtte

Inger Krarup og Gitte Schmidt har forestået arbejdet med at søge om fondsmidler med stort succes. De har indsamlet hoveddelen af de i alt 713.000 kroner til Glamsbjerg Kirkepark.

De største økonomiske håndsrækninger er kommet fra Lokalsamfundspuljen på 130.000 kroner i alt til blandt andet tømmerentreprise, amfiscene og anlægning af tre plateauer, samt fra Fynsk Bank fonden på 120.000 kroner i alt til blandt andet bålplads og beplantning.

Derudover har Albani Fonden, Friluftsrådet, Østifterene, Energi Fyn, Havefonden af 2007, Glamsbjerg Menighedsråd, Lion's Glamsbjerg, Foreningen Glamsbjerg og Peter Bech støttet projektet.

Kirkeparkens Venner mødes ofte om fredagen for at pleje og passe Glamsbjerg Kirkepark. Foto: Amalie Klitgaard
Her ses nogle af spydspidserne bag Glamsbjerg Kirkepark. Fra højre: Frivillig Frederik Bagge, fondsansøger Inger Krarup, chefarkitekt Kurt Greve Andersen, formand for Kirkeparkudvalget Bent Schmidt og frivilligansvarlige Bent Jakobsen. Foto: Amalie Klitgaard
"Vi kommer til at snakke med nogle mennesker, vi normalt ikke snakker med," fortæller 77-årige Willy Olsen (tv.), der sammen med 83-årige Verner Juhl frivillige i Kirkeparkens Venner, hvorigennem de passer Glamsbjerg Kirkepark. Foto: Amalie Klitgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Udland

Tidligere Fyens-journalist tæt på eksplosion: Det ser ud, som om der var placeret bomber overalt

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce