Annonce
Faaborg-Midtfyn

Rislende bæk skal løbe mellem midtbyens butikker: Vild idé kan rent faktisk blive til virkelighed

Peter Flint Jensen, formand for By og Land Midtfyn, er mere optimistisk end nogensinde - nu skal der arbejdes hurtigt, hvis de fire-fem millioner kroner til det rislende vandløb skal nå at rejses. Arkivfoto: Ane Johansen
Fra springvandet på Torvet og hele vejen ned til Ringe Sø skal der løbe et klukkende vandløb. Det er drømmen, der nu ser ud til at blive en reel mulighed.

Ringe: Af egen lomme har han selv betalt for arkitekttegningerne, der viser, at det med tyngdekraftens hjælp reelt er en mulighed, at en lille, rislende bæk kan løbe fra det store springvand midt på Torvet, forbi butikkerne, gennem Centrumpladsen, ned ad Kærlighedsstien og ud i Ringe Sø.

Den lokale ildsjæl og formand for foreningen By og Land Midtfyn Peter Flint Jensen har i årevis drømt om at forbinde bymidten og søen med et vandløb.

Og nu ligner det, at drømmen, der tidligere har været lidt en fugl på taget, rent faktisk kan blive til virkelighed.

Annonce

- Jeg er da glad. Jeg ser det som en klar kvalitet, at byen kan få sådan et vandforløb. Ringe er en handelsby og har eksempelvis ikke Faaborgs charme ved at være en købsstand. Men Ringe er en by, der er vokset og vokset, og mange har gjort meget, men nu må byen gerne tilføres mere kvalitet, siger Peter Flint Jensen, der er frivillig hovedmotor på projektet.

Det er ikke tilfældigt, at drømmen netop er en rislende bæk.

- Vand har en fascination. Især hvis det klukker lidt. Det er også derfor, det skal være en rislende bæk, hvor der er en lyd-effekt i det. Og hvem har ikke prøvet at smide en pind i en bæk og fulgt den med strømmen?

Kommunen siger ja

Bækken skal udspringe af et nyt springvand på Torvet og enkelte steder overdækkes af en rist, for eksempel når vandløbet krydser Algade. Langt størstedelen af forløbet bliver dog åbent vand.

Faaborg-Midtfyn Kommune har netop givet Peter Flint Jensen en nikkende tilbagemelding på, at han kan arbejde videre med projektet.

- Jeg er positiv overfor det, siger Søren Kristensen (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget.

På egen hånd - og uden at projektet formelt har været politisk drøftet - har udvalgsformanden givet grønt lys. Søren Kristensen fortæller dog, at han har vendt projektet med andre folkevalgte og med Byforum Ringe. Og at ingen udtrykte skepsis.

Her er et eksempel på, hvordan vandløbet kunne tage sig ud inde i bymidten. Foto: Land+ Landskabsarkitekter

- Og så tør vi godt trække af på det, fordi tiden løber jo, siger han og henviser til den kommende renovering af Torvet.

Der er nemlig to, ikke uvæsentlige, kriterier for, at bækken overhovedet kan blive en realitet.

Annonce

Pris: Fem millioner

Først og fremmest skal pengene ikke komme fra kommunekassen - dem skal Peter Flint Jensen selv skrabe sammen, som han også havde forventet.

- Det er virkelig, virkelig et løst tal, men forhåbentlig kan det gøres for omkring fire-fem millioner, lyder det forsigtige bud fra Peter Flint Jensen.

Faaborg-Midtfyn Kommunes andet krav er, at finansieringen skal være klar, således at vandløbet kan etableres, samtidig med Torvet får sin flere millioner dyre opgradering med andre fliser, flere træer, et klatreområde og et spritnyt springvand.

Peter Flint Jensen har fået et arkitektfirma i Odense til at lave et udkast til, hvordan vandløbet kunne forløbe. Her ses hele forløbet fra Torvet og ned til søen. Illustration: Land+ Landskabsarkitekter

Gravearbejdet på Torvet går i gang efter sommerferien, og det giver Peter Flint Jensen knap et halvt år at løbe på.

- Renoveringen af Torvet koster i sig selv fem millioner kroner, er det overhovedet realistisk at kunne finde et tilsvarende beløb til et vandløb oveni. Det er jo mange penge?

- Det er ikke urealistisk, svarer Peter Flint Jensen kortfattet, men med et smil i stemmen.

- Er det også realistisk at finde pengene indenfor tidsfristen?

- Der kan jeg svare det samme. Det er ikke urealistisk. Der findes jo fonde, som, hvis de synes, der er en god idé, også har pengene og er villige til at trække af på det med kort frist, siger Peter Flint Jensen uden at uddybe yderligere.

Annonce

Mere optimistisk end nogensinde

Selv hvis det lykkedes Peter Flint Jensen at fremtrylle pengene, så er der flere løse ender, som der skal bindes knude på.

For flere år tilbage forsøgte en gruppe af lokale og frivillige kræfter herunder blandt andre Peter Flint Jensen at få skabt et lignende vandløb, men arbejdet strandede, fordi ejeren af den tidligere sygehusgrund, der ligger mellem bymidten og søen, ikke ville være med.

Nu er det lykkedes arkitekterne at finde en rute for vandløbet udenom den omtalte grund - stort set i hvert fald. For der er en passage mellem kappellet og nogle administrationsbygninger på Centrumpladsen, som faktisk hører til sygehus-grunden.

- Der er tale om en kort strækning, som ligger i udkanten af grunden, så jeg anser det for sandsynligt, at man kan få en aftale på plads, mener Peter Flint Jensen.

Han er således mere optimistisk end nogensinde omkring, at Ringe omsider får et rislende vandløb gennem byen og ned til søen.

- Hvis du spørger mig, om alt er klappet og klart, så er svaret nej. Men med kommunens tilbagemelding og arkitekttegninger, der viser, at det rent faktisk kan lade sig gøre, er der styr på nogle af de største knaster, og så regner jeg med, at man kan finde løsninger på de mindre. Jeg håber, at der er andre, der vil arbejde med, lyder den åbne invitation.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt på et år

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Erhverv

Revisionsfirma gør op med branchens hårde arbejdspres: Her skal man ikke have dårlig samvittighed over at gå til tiden

Odense For abonnenter

Flere kilo hash fundet i lejlighed: Men dommer blev ikke overbevist af politiets beviser

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Odense

Så gik den ikke længere: Kæmpe eventsted er endnu en gang ramt af konkurs

Kerteminde For abonnenter

Mor og søn fandt indbrudstyv bag en skraldespand: Samme dag fandt far og søn en anden tyv på en mark

De giver den gas: Ordblinde håndværkere har succes med Danmarks største 3D-printer farm

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Assens

Utålmodige vinterbadere i opråb: - Det vil være spild af borgernes skattekroner at renovere denne bygning

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

OB

14.000 til pokalfinalen- så mange fynboer har aldrig tidligere set OB i en kamp i dette årtusinde

Annonce