Annonce
Nyborg

Risiko for forhøjet vandstand i Nyborg

Tidligere på måneden var der også forhøjet vandstand i lystbådehavnen i Nyborg. Foto: Kasper Riggelsen

Havneleder Per Weiskvist har et par gode fif til havnens brugere.

Nyborg: Natten mellem den 8. og den 9. januar er der igen varslet forhøjet vandstand flere steder på Fyn, herunder i Nyborg. Ifølge havneleder Per Weiskvist kan man forvente en situation meget lignende den, der opstod den 3. januar med niveau på mellem 130 og 135 centimeter over daglig vande, hvor dele af lystbådehavnen blev oversvømmet.

Han opfordrer derfor til, at havnens brugere tager en række forholdsregler.

Det kan være i form af sandsække, som skal forhindre vandet i at sive ind i bygningerne. Har man sin båd liggende i bassinnet, er det vigtigt at få styr på sine fortøjninger, så de kan følge vandstandsstigningen. Derudover er det en god idé at lukke bundventilerne, så vandet ikke kan blive trykket op i båden. Så kan det nemlig gå hurtigt med at få båden fyldt op med vand, advarer han.

Det så man et eksempel på i forbindelse med den seneste vandstandsstigning, hvor det var nødvendigt med en lynindsats for at redde en båd tidligt om morgenen. Den nåede lige præcis at komme under vand, men takket være en stor indsats fra frivillige og hjælp fra vognmand Erik Jørgensen fik man båden op igen og sat på et stativ, inden den ramte bunden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce