Annonce
Indland

Risikerer stor bøde: OUH-læge nægter sig skyldig i forsømmelse ved dødsfald

En 42-årig mand blev fundet livløs på OUH den 23. august 2013 og døde trods genoplivningsforsøg. På fredag afgør retten, om en overlæge skal idømmes en bøde på 25.000 kroner for at have forsømt sit arbejde. Foto: Michael Bager

En overlæge fra OUH er tiltalt for grov forsømmelse eller skødesløshed i forbindelse med en patients død. Han nægter sig skyldig og mener, han har fulgt hospitalets retningslinjer. Der falder dom på fredag i sagen, som Lægeforeningen kalder principiel.

Opdateret mandag den 29. januar med oplysningen om, at overlægen kalder det rutine at tjekke patienter, der flyttes til hans afdeling.

Passede en overlæge sit job på OUH ved at følge hospitalets retningslinjer, eller har han udvist grov forsømmelse eller skødesløshed, da en 42-årig mandlig patient døde på OUH i august 2014? Det er kernen i en usædvanlig sag, der var for Retten i Odense fredag.

Overlægen fra universitetshospitalets infektionsmedicinske afdeling Q nægter sig skyldig og har ifølge forsvarer Hanne Rahbæk blot fulgt retningslinjerne.

- Det kan være vanskeligt at være læge nu om stunder, men falder der dom her, bliver det umuligt, sagde forsvareren, der påstår frifindelse.

Specialanklager Klaus Holten Kristensen vil have lægen idømt en bøde på 25.000 kroner.

- Der skal ske et tilsyn med patienten, og det har ikke fundet sted i det fornødne omfang. Det handler om sund klinisk dømmekraft, sagde han i sin procedure i sagen, der har paralleller til den såkaldte Svendborgsag, hvor landsretten stadfæstede en bødestraf til en 40-årig læge. Mere end 8000 læger har efterfølgende underskrevet et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ifølge Lægeforeningen er også den nye sag fra OUH principiel.

- Som vi har fået det oplyst, er der tale om en læge, der har overholdt alle instrukser, og derfor er der et principielt aspekt i sagen. Vi følger naturligvis rettens afgørelse med stor interesse, udtaler formand Andreas Rudkjøbing.

Dommer Alex Nymark sluttede retsmødet med at sige, at det var en sag, han måtte tænke over. Dommen er derfor først klar om en uge.

Forløbet

22. august 2014: En uidentificeret mand bliver kørt på OUH, efter han bliver fundet siddende op ad en husmur ved siden af en flaske vodka. Manden er bevidstløs, og i hans urin påvises hash og metamfetamin. Hans promille måles til 4,1. Han indlægges på intensiv afdeling. Manden identificeres ved 22-tiden som en 42-årig alkoholiker og stofmisbruger.

Klokken 06.30 næste dag udskrives patienten fra intensiv og flyttes til Infektionsmedicinsk Afdeling Q. Løbende målinger viste, at hans tilstand var stabil, og intensiv afdeling har vurderet, at det var en ukompliceret forgiftning, som skal "soves ud".

Klokken 08.30 møder tiltalte overlæge ind til sin bagvagt, får en overlevering og går derefter på stuegang på akutmodtagelsen, intensivafdelingen og afdeling Q.

Klokken 11.07 noterer en sygeplejerske, at den 42-årige sover meget og virker rolig. Han har været vågen og har fået metadon og det beroligende middel klopoxid. Han må forlade OUH, når han føler sig tilpas.

Klokken 16.20 tilkaldes tiltalte, fordi den 42-årige har hjertestop. Efter flere genoplivningsforsøg erklæres han død.

Da det var et såkaldt uventet dødsfald, foretages der senere ligsyn. Den officielle dødsårsag er en dødelig dosis metadon på 125 ml. Dødsfaldet betragtes som en ulykke.

Februar 2015: Sundhedsstyrelsen anmoder Fyns Politi om at udrede sagen.

August 2016: Overlægen fra OUH sigtes.

Juni 2017: Statsadvokaten opgiver sigtelsen, fordi man ikke forventer, at lægen vil blive fundet skyldig.

Styrelsen for Patientsikkerhed klager, hvorefter Rigsadvokaten starter sagen igen.

Døde af stor dosis metadon

Den tiltalte overlæge forklarede, at han først så patienten, da den 42-årig alkoholiker og stofmisbruger fik hjertestop efter en stor dosis metadon og flere gange blev forsøgt genoplivet ved 16-tiden fredag den 23. august 2014.

Lægen mødte om morgenen ind til en usædvanlig travl weekendvagt, fik en mundlig overlevering og gik derefter på stuegang.

- Der er ingen pauser. Jeg kan ikke sætte mig ned for at spise eller nå at drikke en kop kaffe. Der er fuld fart på til sent ud på eftermiddagen, forklarede overlægen, der ligesom afdøde er omfattet af navneforbud.

Overlægen tilså de værst stillede patienter først og måtte undervejs besvare flere opkald fra akutmodtagelsen. Desuden døde en patient, og lægen måtte tage sig af familien, der var i krise. Han nåede ikke til afdeling Q, før meldingen om hjertestoppet kom. Den 42-årige patient havde han ikke prioriteret, for han var blevet vurderet som stabil af intensivafdelingen, som havde holdt øje med ham natten igennem.

- Der var ikke noget tegn på, at det ville gå galt. Jeg er nødt til at tage de dårligste patienter først, ellers går det her system grassat.

Der er i journalen ikke dokumentation for, at patientens tilstand blev tjekket på overlægens afdeling, men den tiltalte mener, det må være sket:

- Det er absolut rutine. Man modtager ikke patienten uden at gøre det. Jeg har meget svært ved at tro, at der ikke er sket målinger.

Annonce

- Der skulle være rigelig tid

I retten vidnede en embedsmand fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som har klaget og sørget for, at sagen blev rejst, efter Statsadvokaten i Viborg i juni sidste år opgav sigtelsen mod overlægen, fordi han efter politiets opfattelse ikke ville blive fundet skyldig.

Vidnet, der selv er uddannet læge, kritiserede, at overlægen støttede sig for meget til intensivafdelingens vurdering af patientens tilstand, og derfor ikke tilså ham tidligere.

- Man må forvente, at en patient, der flyttes fra intensiv, har behov for tilsyn inden for forholdsvis kort tid. Det er ikke en rask patient, men den mindst syge, der flyttes fra intensiv, sagde han.

Også en speciallæge og professor, som er sagkyndig for styrelsen, var stærkt kritisk.

- Hvor er dokumentationen for, at han er blevet vurderet af personale på afdeling Q? Man må prioritere og tage de dårligste patienter først, men der skulle være rigelig tid til at kigge på patienten inden klokken 16, lød det fra vidnet, der antydede, at OUH havde nedprioriteret patienten, fordi han var stofmisbruger og alkoholiker.

Den ledende overlæge på afdeling Q Svend Stenvang Pedersen fortalte, at reglerne efter dødsfaldet er blevet strammet, så patienter fra intensiv nu skal revurderes ved flytning.

- Men det ville ikke have ændret noget. Det kunne også være sket i dag, fastslog han.

Den tiltalte selv nægtede, at sygeplejersken, der gav patienten den store dosis metadon, spurgte ham forinden. Den afdøde havde fået en tilsvarende dosis i 2011, men kan være trappet ned under afsoning af en fængselsstraf kort tid før.

OUH har ingen kommentarer til sagen, før der er faldet dom.

Vi skrev oprindeligt, at det var Fyns Politi, der opgav sigtelsen mod overlægen. Det var imidlertid Statsadvokaten i Viborg. Vi beklager fejlen.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Debat

Debat om dagplejen: Forvirringen er stor

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Annonce