Annonce
112

Risikerede bøde for øget produktion: Biogasanlæg i Fangel frifundet af retten

Retten i Odense har frifundet Fangel Bioenergi, som var tiltalt for at tage imod for meget husdyrgødning og bioaffald i årene 2013 til 2016. Foto: Kim Rune
Ifølge Odense Kommune og anklagemyndigheden ved Fyns Politi producerede Fangel Bioenergi ulovligt meget biogas gennem en treårig periode. Retten i Odense var uenig og frifandt virksomheden.

Fangel Bioenergi slipper for en bøde på op mod 50.000 kroner og for en plet på virksomheden image. Retten i Odense har onsdag formiddag frifundet virksomheden, der producerer biogas. Biogas bruges til elektricitet og varme.

Odense Kommune meldte virksomheden til politiet med anklager om, at den i en årrække havde taget imod mere biomasse, end biogasanlægget havde tilladelse til. Det var især gylle fra fynske landbrug.

Fangel Bioenergi mente dog, at kapaciteten på 132.000 ton biomasse årligt, som stod i miljøgodkendelsen fra 2013, snarere var et skøn over den forventede produktion end en øvre grænse.

Derfor er der også tilfredshed med dommen hos vicedirektør Henrik Laursen fra Bigadan, Fangel Bioenergis moderselskab.

- Det er vi selvfølgelig glade for. Vi argumenterede for frifindelse, og det har dommeren så valgt at give os medhold i, siger vicedirektøren.

Han har endnu ikke har modtaget den detaljerede dom fra retten og ikke kender rettens begrundelse.

- Vi ved derfor ikke, om det er en ren frifindelse, eller en frifindelse med et "men I burde måske have overvejet". Men det gør da, at vi kan gå med rank ryg, siger Henrik Laursen, der i midten af september vidnede i retten.

Annonce

Sådan fungerer et biogasanlæg

Biogasanlægget modtager biomasse i form af eksempelvis gylle, slagteriaffald, madaffald og planterester, som varmes op og får lov at rådne i store beholdere. I processen, som typisk tager to-tre uger, opstår metangas og kuldioxid.

Gassen føres videre og bruges til at drive en motor, som i sidste ende giver både elektricitet og varme, som biogas-anlægget kan sælge.

I processen varmes biomassen op til 70 grader, og "affaldsproduktet" er en gødning, som landmændene kan bruge på markerne. Gødningen er mere effektiv og lugter mindre end ren gylle.

Stor debat om udvidelse

Der har været stor debat op til godkendelsen af jeres udvidelse af biogasanlægget i Fangel. Beboere i området var utilfredse og frygtede gener. Hvor vigtigt er det for jeres image med en frifindelse set i det lys?

- Det er klart, at det er vigtigt. Udvidelsen har nu givet os mulighed for at bruge flere produkter, som vi også gjorde i den periode, hvor kommunen ikke delte vores opfattelse af, hvad vi måtte. Det var måske lidt voldsomt at sætte hele det her apparat i gang, når nu vi har fået tilladelsen. Men det, har man ment, var nødvendigt.

Fra Bigadans forsvarer Anette Kusk lød det under retssagen, at der ikke havde været klarhed omkring grænserne for produktionen, og at den øgede produktion hverken havde skadet miljøet eller betydet en øget indtjening for selskabet.

Ifølge Odense Kommune betød miljøgodkendelsen, at produktionen ikke måtte overstige 132.000 ton biomasse årligt. I de følgende år tog Fangel Bioenergi imod 133.696, 140.866 og 165.688 ton biomasse, og efter et tilsyn og en indskærpelse valgte kommunen at gå til politiet.

En medarbejder fra kommunen fortalte i retten, at det ikke var vigtigt, om der faktisk var sket en øget forurening på grund af den øgede produktion. Det væsentlige for anmeldelsen var, at kommunen ikke fik mulighed for at vurdere konsekvenserne for miljøet.

- Vi finder det ikke så relevant, om udslippet af ammoniak overskrider grænsen i tilladelsen. Vi ved det ikke, fordi vi ikke har haft mulighed for at undersøge det, forklarede hun.

Fangel Bioenergi havde selv beskrevet den øgede produktion i virksomhedens årsrapporter. Det var her, kommunen opdagede stigningen.

I juni fik biogasanlægget grønt lys fra by- og kulturudvalget til at udvide produktionen til 250.000 ton årligt.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce