Annonce
112

Risikerede bøde for øget produktion: Biogasanlæg i Fangel frifundet af retten

Retten i Odense har frifundet Fangel Bioenergi, som var tiltalt for at tage imod for meget husdyrgødning og bioaffald i årene 2013 til 2016. Foto: Kim Rune
Ifølge Odense Kommune og anklagemyndigheden ved Fyns Politi producerede Fangel Bioenergi ulovligt meget biogas gennem en treårig periode. Retten i Odense var uenig og frifandt virksomheden.
Annonce

Fangel Bioenergi slipper for en bøde på op mod 50.000 kroner og for en plet på virksomheden image. Retten i Odense har onsdag formiddag frifundet virksomheden, der producerer biogas. Biogas bruges til elektricitet og varme.

Odense Kommune meldte virksomheden til politiet med anklager om, at den i en årrække havde taget imod mere biomasse, end biogasanlægget havde tilladelse til. Det var især gylle fra fynske landbrug.

Fangel Bioenergi mente dog, at kapaciteten på 132.000 ton biomasse årligt, som stod i miljøgodkendelsen fra 2013, snarere var et skøn over den forventede produktion end en øvre grænse.

Derfor er der også tilfredshed med dommen hos vicedirektør Henrik Laursen fra Bigadan, Fangel Bioenergis moderselskab.

- Det er vi selvfølgelig glade for. Vi argumenterede for frifindelse, og det har dommeren så valgt at give os medhold i, siger vicedirektøren.

Han har endnu ikke har modtaget den detaljerede dom fra retten og ikke kender rettens begrundelse.

- Vi ved derfor ikke, om det er en ren frifindelse, eller en frifindelse med et "men I burde måske have overvejet". Men det gør da, at vi kan gå med rank ryg, siger Henrik Laursen, der i midten af september vidnede i retten.

Sådan fungerer et biogasanlæg

Biogasanlægget modtager biomasse i form af eksempelvis gylle, slagteriaffald, madaffald og planterester, som varmes op og får lov at rådne i store beholdere. I processen, som typisk tager to-tre uger, opstår metangas og kuldioxid.

Gassen føres videre og bruges til at drive en motor, som i sidste ende giver både elektricitet og varme, som biogas-anlægget kan sælge.

I processen varmes biomassen op til 70 grader, og "affaldsproduktet" er en gødning, som landmændene kan bruge på markerne. Gødningen er mere effektiv og lugter mindre end ren gylle.

Annonce

Stor debat om udvidelse

Der har været stor debat op til godkendelsen af jeres udvidelse af biogasanlægget i Fangel. Beboere i området var utilfredse og frygtede gener. Hvor vigtigt er det for jeres image med en frifindelse set i det lys?

- Det er klart, at det er vigtigt. Udvidelsen har nu givet os mulighed for at bruge flere produkter, som vi også gjorde i den periode, hvor kommunen ikke delte vores opfattelse af, hvad vi måtte. Det var måske lidt voldsomt at sætte hele det her apparat i gang, når nu vi har fået tilladelsen. Men det, har man ment, var nødvendigt.

Fra Bigadans forsvarer Anette Kusk lød det under retssagen, at der ikke havde været klarhed omkring grænserne for produktionen, og at den øgede produktion hverken havde skadet miljøet eller betydet en øget indtjening for selskabet.

Ifølge Odense Kommune betød miljøgodkendelsen, at produktionen ikke måtte overstige 132.000 ton biomasse årligt. I de følgende år tog Fangel Bioenergi imod 133.696, 140.866 og 165.688 ton biomasse, og efter et tilsyn og en indskærpelse valgte kommunen at gå til politiet.

En medarbejder fra kommunen fortalte i retten, at det ikke var vigtigt, om der faktisk var sket en øget forurening på grund af den øgede produktion. Det væsentlige for anmeldelsen var, at kommunen ikke fik mulighed for at vurdere konsekvenserne for miljøet.

- Vi finder det ikke så relevant, om udslippet af ammoniak overskrider grænsen i tilladelsen. Vi ved det ikke, fordi vi ikke har haft mulighed for at undersøge det, forklarede hun.

Fangel Bioenergi havde selv beskrevet den øgede produktion i virksomhedens årsrapporter. Det var her, kommunen opdagede stigningen.

I juni fik biogasanlægget grønt lys fra by- og kulturudvalget til at udvide produktionen til 250.000 ton årligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Nyeste tal: De konstaterede tilfælde af corona er markant på retur i Nyborg Kommune

Odense

Mand voldtaget på institution

Annonce