Annonce
Assens

Ringridning kan man altid regne med

Denne uge har stået i Hosefestens tegn i Jordløse. Et af de traditionsrige indslag er ringriderstævnet, der i år havde deltagelse af 44 ryttere.

Jordløse: - Vi elsker traditioner. Se bare på vores lydanlæg og alt det andet gamle skrammel, som vi har stående rundt omkring. Det meste er 41 år gammelt, siger Sanne Højlund.

Hun står på ladet af en orange varevogn fra BK Pack i Jordløse og taler ind i en håndholdt mikrofon. Ved et bord ved siden af sidder Vivian Hansen og krydser navne af på en liste.

I et område bag ved vognen er 44 ryttere og næsten lige så mange heste ved at gøre klar til dagens ringridning, mens himlen hulker over Byparken i Jordløse.

Vivian Hansen og Sanne Højlund er veteraner i Jordløse Ringridning. Vivian Hansen var med til at genstarte den stolte tradition i den sydvestfynske by for 41 år siden, da hun flyttede til Jordløse sammen med sin mand Holger Rasmussen. Nu fungerer Sanne Højlund og Vivian Hansen som dommere og har som de eneste tag over hovedet.

Ringridning er en udpræget sønderjysk tradition, men i landsbyen Jordløse har man taget skikken til sig.

- Vi vidste, at der tidligere havde været ringridning i Jordløse, og da både min mand og min søn var interesseret i ridning, fik vi traditionen op at stå igen, fortæller Vivian Hansen.

Ringridningsbanen i Jordløse lå i mange år på en mark på Bremerholmsgyden sydøst for Jordløse. Men for fem år siden tilbød Assens Kommune at flytte banen til Byparken, der også er kendt som Holgers Lege-Være-Sted, og hvor der er god plads til at parkere hestetrailerne. I dag er Jordløse Ringridning en integreret del af Jordløse Boldklub, og i mange år har stævnet været holdt samtidig med Hosefesten.

Hverken heste eller ryttere tager skade af en omgang regn, og det våde element generer ikke afviklingen af ringridningsstævnet, forsikrer Sanne Højlund, som i 29 år har drevet Ride-Være-Stedet i Jordløse.

- En gang regnede og blæste det så slemt, at alle vores papirer blev våde og fløj væk, så vi måtte i stedet skrive resultaterne ned på vores arme med en kuglepen. Sidste år var det helt utroligt varmt, og varme er værre end nedbør. Både heste og ryttere bliver nemt lidt dovne i varmen, forklarer Sanne Højlund.

Annonce

En gang regnede og blæste det så slemt, at alle vores papirer blev våde og fløj væk, så vi måtte i stedet skrive resultaterne ned på vores arme med en kuglepen.

Sanne Højlund, Jordløse Ringridning

Ida-Marie og den tunge lanse

12-årige Ida-Marie Filstrup fra Haarby er første rytter på banen, da formiddagens afdeling sættes i gang ved 10-tiden. Hun vandt Jordløse Ringridnings 40-års jubilæumsstævne sidste år, hvor hun tog 22 ringe, og derfor byder traditionen, at hun næste gang "straffes" ved at skulle ride med en ekstra lang og tung lanse, så det gør det sværere for hende at rive ringen ud af de to låse på galgerne.

Ida-Marie Filstrup virker imidlertid ikke særlig handicappet af den tunge lanse, hun holder i højre arm, mens hun rider med sin hest Daisy i galop mod galgerne til tonerne af Michael Horns tyske 90'er-popklassiker "Tränen lügen nicht". I løbet af et splitsekund sidder begge ringe sikkert i lansen.

Årets ringridning gennemføres helt uden deltagelse af mandlige ryttere. Og Vivian Hansen mener, at der er første gang i 41 år, at der slet ingen mænd er i sadlerne.

- I mange år var der altid flere mænd med. Blandt andre den lokale vinduespudser Bent Schmidt, der i 1995 forærede os en mindepokal til ære for sin afdøde hest Silver, som han red på i mange år, fortæller Vivian Hansen.

Stævnet forløb uden uheld af nogen art.

- Det er ikke nogen selvfølge, når man har med heste at gøre, men jeg er glad hver gang, vil slutter ringridningen af uden nogen er kommet til skade, siger Sanne Højlund.

Vivian Hansen (tv) og Sanne Højlund er veteraner indenfor ringridningen i Jordløse. Vivian Hansen var med til at genføde tradtionen med ringridning i byen for 41 år siden sammen med sin mand Holger Rasmussen. Foto: Nils Svalebøg

Derfor hedder det Hosefest

Når de kunne i Haarby, så kunne de også i Jordløse. Sådan tænkte en initiativrig kreds af borgere i Jordløse i begyndelsen af 1960'erne.

I nabobyen Haarby holdt man Giraffester, så et af de første spørgsmål, der skulle afklares, var at finde et passende navn til byfesten i Jordløse.

Det løste man ved at udskrive en navnekonkurrence blandt Jordløse Centralskoles cirka 200 elever, og den unge elev Hanne Hansen foreslog, at man kaldte det for Hosefesten.

Det skete med tydelig reference til præsten Thomas Barfoed, der var sognepræst i Jordløse og Haastrup sogne fra 1818 til 1845.

Det fortælles, at Thomas Barfoed engang fra en studiekammerat modtog et brev, hvorpå der blot stod: "Til Præsten uden Strømper i Byen uden Jord".

Jordløse holdt første gang Hosefest ved Jordløse Centralskole i weekenden den 22. og 23. juni 1963, og Giraffest-eksperterne fra Haarby fik lov at stille deres boder og telte op i skolegården i Jordløse mod til gengæld at få 10 procent af overskuddet fra festen.

Programmet for den første Hosefest i 1963 bød blandt andet på asfaltballer med Hagstrøm-kvintetten og Arne Lamberts Orkester, showkamp mellem fruer fra Jordløse og Haarby, solistoptræden af Dorthe Kollo og det fynske pop-par Gurli og Uffe, rugbykamp mellem Lindø og Odense samt en indendørs opvisning af Ollerupgymnasterne.

Hosefesterne i sin oprindelige form sluttede i 1978, men bortset fra nogle få år har festerne i Jordløse levet videre lige siden i forskellige udgaver. /SP

Her er vinderne

Vindere i gruppen op til 15 år:

1. Sophie Milling Rasmussen.
2. Josefine Hjort.
3. Ida-Marie Filstrup.
De tre ryttere tog hver 18 ringe og måtte ud i omridning - også kaldet kongeridning - for at afgøre slutplaceringerne.

Vindere i gruppen 16-25 år:

1. Astrid Møllebjerg, 17 ringe.
2. Siff Lodberg Jakobsen, 15 ringe.
3. Stine Løkke, 7 ringe.

Vindere i gruppen fra 26 år og opefter:

1. Maria Rosendal Christensen, 17 ringe.
2. Iben Andersen, 14 ringe.
3. Lisbeth Snitkjær, 12 ringe.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uenighed om straffen: Anklager og forsvarer milevidt fra hinanden i sag om sexovergreb på dement kvinde

OB

OB spiller test i Malmø

Faaborg-Midtfyn

Udsigt til kaos i skraldespanden: Også politikere frygter, at ny affaldsordning bliver ringere end den gamle

Annonce