x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ringe-virksomhed satser stort på isolering: - Det er jo ret beset et hul i væggen

Teknisk chef hos NASSAU Door, Kaleepan Karunakaran, er en af cirka 80 medarbejdere i portproducentens hovedsæde i Ringe. Firmaet har forhandlere i over 40 lande verden over. Foto: Peter S. Mygind
NASSAU Door producerer industri- og garageporte til hele verden fra sin fabrik i Ringe. Man har de senere år investeret massivt i at udvikle højisolerede porte, der kan holde på varmen - og sænke både varmeregning og CO2-udledning. Indtil videre er efterspørgslen begrænset, men det skal nok ændre sig, mener fabrikschef.

RINGE: Solen skrider ind langs gulvet i NASSAU Doors fabriksbygning, mens porten ruller op. Man bliver øjeblikkeligt ramt af den kolde februarluft, der strømmer ind af åbningen. Fabrikschef Carsten Petersen trykker på luk-knappen, og i løbet af få sekunder er porten igen lukket helt tæt, mens varmen vender tilbage i kroppen.

- Det er jo ret beset et stort hul i væggen, så man mister meget varmeenergi, når den står åben. Derfor arbejder vi på en opgradering af vores port, så åbne- og lukketiden bliver endnu kortere, siger Carsten Petersen.

Fabrikschefen finder en skive af en ældre port frem og holder den op mod den nye NASSAU 8000, der blev lanceret sidste år. Som man kan se, så er den nye port dobbelt så tyk og isolerer dobbelt så godt, forklarer Carsten Petersen. Faktisk er det markedets bedst isolerede port, og selvom den har været halvandet år undervejs og kostet hele udviklingsbudgettet i den periode, så tror NASSAU Door fuldt og fast på, at investeringen er det hele værd.

- Der er et enormt fokus på klima i den her tid, og det bliver ikke mindre. Vi skal være bedre til at spare på ressourcerne, og der er højisolering en del af løsningen, siger Carsten Petersen.

Annonce
Carsten Petersen, fabrikschef hos NASSAU Door i Ringe, mener, at man skal sætte større krav til isoleringen af industri- og garageporte. Foto: Peter S. Mygind

Tænker kun på prisen

Når NASSAU Door satser benhårdt på at lave bæredygtige porte, så er det ikke ren filantropi. Det også handler også om kolde kontanter. Man anslår, at cirka 25 procent af varmen i en godt isoleret bygning forsvinder gennem døre, vinduer og porte. Der er derfor mange penge at spare på varmeregningen, hvis man kan nedbringe dette udslip.

- Den nye port er cirka 20 procent dyrere end vores ældre modeller. Men til gengæld er den så meget bedre til at holde på varmen, at den har tjent sig selv ind efter et års brug, siger Carsten Petersen.

Med de tal skulle man tro, at kunderne som udgangspunkt altid foretrak de nye porte. Men NASSAU Door har indtil videre ikke oplevet den helt store efterspørgsel på den nye model. Tværtimod har man oplevet, at oftest er firmaets sælgere, der skal fremføre argumentet om energibesparelse, frem for køberne der bringer det på bane. Det skyldes især, at NASSAU Doors primære kundegruppe er entreprenører, der ofte kun har fokus på indkøbsprisen.

- Det er sjældent, at vi sælger til slutbrugerne af en bygning. Vi sælger oftest til entreprenører, der står for selve byggeriet. De tænker ikke på, hvad driftsomkostningerne er - for dem handler det om at bygge så billigt som muligt, så de kan vinde udbuddene, siger Carsten Petersen.

Brug for strammere regler

Der kan dog ske ting, som får entreprenørerne til at sejle om. Carsten Petersen fremhæver selv eksemplet med de såkaldte UPS-systemer - et slags backupbatteri, der hæver porten i tilfælde af brand. Det har i mange år været muligt at tilkøbe UPS-systemer hos NASSAU Door, men der har aldrig været den store efterspørgsel, fordi prisen på et sådan system næsten er lige så høj som på selve porten. Det ændrede sig dog, da brandmyndighederne for nogle år siden lavede en indsats for at fremme systemerne.

- Vi har mangedoblet salget af UPS-systemer i løbet af 3-4 år. Der bliver ikke engang spurgt ind til prisen mere, for det er bare noget, man skal have. Det viser, at det har en stor effekt, når myndighederne laver reguleringer, siger Carsten Petersen, der mener, at reglerne bør strammes på isoleringsområdet.

Han peger helt konkret på bygningsreglementet. Reglementet udspecificerer byggelovens krav og indeholder de nærmere detaljerede krav, som alle byggearbejder skal leve op til. Carsten Petersen er skuffet over, at det opdaterede reglement for 2020 ikke indeholder en skærpning af kravene til isolering af porte, hvilket NASSAU Door ellers havde satset på.

- Vi kan ikke forstå, at man ikke strammer reglerne. Regeringen har et mål om, at vi skal nedsætte vores CO2-udslip med 70 procent inden 2030, og hvis vi skal nå det, så skal isolering også på dagsordenen, siger Carsten Petersen, der dog tror, at det nok skal komme.

- Hvis vi ikke troede på, at højisolering var fremtiden, så investerede vi ikke så massivt i det, som vi gør, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce