Annonce
Nordfyn

Rikard har dyrket kartofler i 70 år: - Så stor en kartoffel har jeg aldrig før haft

Den godt 1000 gram store kartoffel har Rikard Hansen foræret til kartoflens ypperste frontkæmper Carsten Abild, der mødte op for at se knolden. Foto: Thomas Gregersen
Nogle dage er det bare nok med en enkelt kartoffel til aftensmaden, når Rikard og Lise Hansen går til bords.
Annonce

Østrup/Gudskov: - Jeg havde godt hørt, at det var et godt kartoffelår i år, men sådan en her har jeg alligevel aldrig set før, siger Rikard Hansen, der ellers har dyrket kartofler, siden han var barn for omkring 70 år siden.

I hænderne holder han nemlig et kilo kartofler samlet i kun en enkelt knold, og selvom der stadig er et stykke op til den officielle danske rekord fra Give på 2,15 kilo, er det muligvis en fynsk rekord, Rikard Hansen har gravet op af jorden.

Sorten kender han ikke, for det er nogle kartofler, han for flere år siden købte i en butik og brugte som læggekartofler, men det er ikke en sort, der normalt giver meget store kartofler.

I år er der dog næsten store kartofler i hver eneste blok, han graver op.

Rikard Hansen bruger ikke gødning eller sprøjtemidler i sin store urtehave, men med kartoflerne har han dog et par fif.

Til højre er det den noget aparte kartoffel, der udover sin størrelse også har fem hoveder. Foto: Thomas Gregersen

- Jorden her er faktisk ikke sandjord, som der ellers er meget af på Nordfyn. Men jeg kører en seks-syv læs kompost på om året og har efterhånden fået skabt en god let jord - og så sætter jeg gerne et par store otte-timers fyrfadslys ind under plastikoverdækningen, når der er udsigt til nattefrost i foråret, fortæller den ivrige haveejer.


Jeg sætter gerne et par store otte-timers fyrfadslys ind under plastikoverdækningen, når der er udsigt til nattefrost i foråret.

Rikard Hansen


Annonce

Giver til venner og familie

Urtehaven på Grusgyden ved Østrup holder så rigeligt Rikard og Lise Hansen selvforsynede med både frugt og grønt, men der er også så meget overskud, at både familie, venner og naboer får fyldt i pose og spand, når de kommer forbi.

Rikard Hansen har som ung arbejdet i en periode på et gartneri, hvor han blandt andet gik og sprøjtede med bladan. Derfor er det vigtigt for ham, at haven er fri for alt slags kemi.

- Jeg har sat en masse fuglekasser op omkring urtehaven, og fuglene hjælper med at tage kålorme og den slags. Vi har stort set aldrig problemer med den slags. Samtidig kommer der en del pindsvin i haven, og de holder dræbersneglene nede.

Der er ekstra store kartofler på næsten hver eneste plante Rikard Hansen graver op i år. På denne var der en enkelt kartoffel på 750 gram. Foto: Thomas Gregersen

I haven står der en række forskellige frugttræer og urtehaven byder på alt fra ærter, bønner, rødbeder, hvide asparges, jordbær, kål og alt det, man ellers kan få til at vokse under danske himmelstrøg.

- Jeg må nok indrømme, at jeg ikke deltager så meget i de indendørs gøremål, men jeg går i haven så meget jeg kan, fortæller 79-årige Rikard Hansen, der i de seneste år har haft problemer med den ene hofte.

De grønne fingre har han arvet fra sin mormor i Bogense, hvor han som barn altid var med til at passe haven - frø og læggekartofler er ofte egen avl og udover, han nøje kender grøntsagernes vej fra urtehaven til middagsbordet, så har det igennem årene også sparet mange penge for familien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce