Annonce
Fødselsdag

Riis' farvel var enden på en dansk bogæra. Nu fylder han 70

Johannes Riis, forlægger og tidligere litterær direktør for Gyldendal, fylder søndag den 12. januar 70 år. Han var i mange år kendt som Gyldendals ansigt udadtil. (Arkivfoto) Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce

Johannes Riis kunne næsten hedde "Gyldendal" til mellemnavn, uden at det ville virke kikset.

Så meget hænger han sammen med forlaget. Søndag den 12. januar fylder han 70 år.

I mere end 40 år har han arbejdet for Gyldendal - 24 af dem som litterær direktør.

Hans karriere gik som en lige linje mod toppen af bogbranchen. Men for godt halvandet år siden fik kurven et knæk, da han sagde farvel til direktørstillingen.

Det var slutningen på en æra i den danske litteraturverden, mener blandt andre Bjarke Larsen, tidligere redaktør på fagbladet Bogmarkedet.

- Johannes Riis har været det suverænt mest kendte ansigt udadtil og den, der har tegnet den litterære profil for forlaget. Så på den måde er det en æra, der slutter, sagde Bjarke Larsen til Information kort tid efter Riis' fratrædelse.

Johannes Riis har i mange år været kendt som en magtfuld stemme i dansk kulturliv. Og den stemme har han brugt fortrinligt, mener Jørn Lund, professor og tidligere formand for Dansk Sprognævn.

- Vi kan ikke undvære en skarpsindig læser, forlægger og kulturdiagnostiker ... som ganske uforskrækket melder sig med sine synspunkter, skrev Jørn Lund i 2010 i forordet til bogen "Hva' satan skal vi med stæren" om Johannes Riis' taler.

Men at undvære Riis som Gyldendals spydspids, det måtte Jørn Lund.

Johannes Riis huserer dog stadig hos forlaget, hvor han siden september 2018 har været forlægger for nogle af de forfattere, han havde med at gøre i sin tid som litterær direktør.

Den snart 70-årige forlægger voksede op på en gård på Mors som den ældste af seks brødre.

I 1978 blev han magister i litteratur ved Aarhus Universitet. Året efter ansatte Gyldendal ham i en stilling som redaktør i Gyldendals Bogklub, og derfra arbejdede han sig op gennem forlagets hierarki.

Han har siden 1972 været gift med Vita Riis. Sammen har de fire sønner. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce