Annonce
Odense

Rigsarkiv: En million scanninger nået på fire år

Lone Grand er en af de frivillige scannere, som på Rigsarkivet i Odense er nået til arkivindscanning nummer 1 million. Foto: Frederik Nordhagen
I dag bliver scanning nummer 1 million foretaget i læsesalen på Rigsarkivet. Bag arbejdet står en række frivillige, der hver eneste dag sørger for at gøre kirkebøger, dødsattester og mange andre spændende arkivalier bliver søgbare på internettet.

I dag - onsdag den 18. september - klokken 13.30 scanner de frivillige fra foreningen Danske Slægtsforskere dokument nummer 1 million ind i læsesalen på Rigsarkivet i Odense.

Et hold på 22 frivillige fra Fyn og Langeland har i løbet af fire år sørget for, at så mange siders kirkebøger, dødsattester, jordemoderprotokoller og mange andre arkivalier er gledet ned fra arkivhylderne og blevet til søgbare dokumenter på internettet.

Hver eneste dag i ugen sætter de sig på skift ved det elektroniske udstyr og scanner side for side, inden andre frivillige tager over for at taste ordene ind, som dokumenterne gemmer på. I dag er det Steffen Andersen og Lone Grand, der sørger for, at slægtsforskere, lokalhistorikere, forskere og andet godtfolk, der fordyber sig i fortidens udskrifter får noget at kigge i.

De to har været med fra starten for fire år siden og er nogle af de erfarne scannere. Jobbet bliver effektivt udført. 1500 sider eller seks kirkebøger kan det nå at blive til på seks timer. - Og så er vi jo ikke på akkord, som Steffen Andersen siger.

Annonce

Danske Slægtsforskere Odense

Danske Slægstforskere Odense er en travl forening, der bidrager med megen hjælp til slægtsforskere.

På hjemmesiden www.faesterogskifter.dk kan de for eksempel finde ud af, hvordan et dødsbo blev behandlet, eller hvordan tipoldefar havde indgået en fæstekontrakt med herremanden.

På www.lægdsruller.dk kan de takket være Danske Slægtsforskere Odense nemt finde rundt i det indviklede militære system, som man brugte til at holde styr på de våbenføre mænd med. En projektgruppe i foreningen på 6 personer arbejder med hjemmesiden.

Desuden har foreningen udgivet en bog om gotisk håndskrift www.gotisk.dk, som har vist sig at være uundværlig for dem, der skal tyde den svære gammeldags skrift.

Læs mere om foreningen på hjemmesiden www.dsodense.dk

Aktiv forening

De frivillige bliver kaldt Kulturarvens Helte, og det er de stolte af i læsesalen på Risgarkivet i Odense. Ikke mindst fordi de repræsenterer en af meget aktive afdelinger af slægtsforskerne, der kan prale af , at de - ud over de mange scanninger - også laver de hjemmesider for slægtsforskere - for eksempel www.dsodense.dk, der indeholder en mængde gode tip til slægtsforskere.

Det er den lokale leder Mette Fløjborg, der sørger for det højeaktivitetsniveau, som blandt andet har materialiseret sig i en bog om gotisk håndskrift, der er uundværlig for dem, der skal i gang med at tyde den svære gammeldags skrift i kirkebøger og andet materiale fra 1700-1800 tallet, hvor alt blev skrevet ind med blæk i store bøger.

Den aktive forening holder 60-80 arrangementer om året, hvor slægtsforskere mødes til foredrag, udflugter og workshops, hvor medlemmernes egen slægtsforskning er i centrum.

Modent samarbejde

At det skulle være i Odense, man for fire år siden begyndte at scanne en hel masse små interessante sedler på arkivet, kommer derfor ikke som en overraskelse.

Det blev til 40.000 scannede billeder i løbet af få måneder, og allerede året efter var de frivillige oppe på omkring 250.000 scanninger om året.

Siden voksede antallet af frivillige, ligesom nye dokumenter kom til. Alligevel løber de ikke tør for arbejde foreløbigt. Når de i løbet af efteråret bliver færdige med at scanne hovedbøgerne, vil der være andre dokumenter at kaste sig over.

Samarbejdet med Rigsarkivet er gennem årene blevet formaliseret. I begyndelsen var det nyt for statsinstitutionen at lukke en flok frivillige amatører ind i arkivet efter lukketid, og der var et større logistisk arbejde med at fragte arkivalierne frem til scannerne, men den tilvænning er begge parter kommet igennem.

Siden har Rigsarkivet investeret i både foto- og skanneudstyr til de frivillige, ligesom de har ansat medarbejdere til at koordinere og servicere dem, der arbejder gratis. Belønningen for arbejdet udmønter sig konkret hvert andet år, når Rigsarkivet inviterer de frivillige på udflugt. Det foregår i år 25. oktober og går naturligvis til et andet arkiv.

For tiden er det hovedbøger, der scannes ind i hjørnet af læsesalen, og selv om de frivillige løber tør for sider i løbet af efteråret, er der masser af andre dokumenter at tage fat på. Foto: Frederik Nordhagen
Klik. Scanneren virker ved at trykke på pedalen. Foto: Frederik Nordhagen
Ind imellem hænder det at scannerne scanner deres egne hænder, men det er en ommer. Foto: Frederik Nordhagen
Rigsarkivet i Odense. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce