Annonce
Kultur

Riget er gået i stå

Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen: Både Drusse og Helmer er med i Riget III.

VON TRIER: Planer om at lade afdøde skuespillere genopstå ved billedmanipulation

Første udkast af manuskriptet til Lars von Triers "Riget III" ligger et sted i en skuffe, og vi skal ikke regne med at få fortsættelsen på skærmen foreløbigt. Arbejdet med "Riget III" er nemlig ikke-eksisterende, siger medforfatter Niels Vørsel:

- Der bliver ikke skrevet på "Riget III". Jeg har holdt nogle få møder med Lars von Trier sidste år, men der er ikke arbejdet konkret med manuskriptet i 2002 overhovedet, fortæller Niels Vørsel, der dog garanterer, at der skal laves en "Riget III".

Direktør i von Triers filmselskab Zentropa, Peter Aalbæk Jensen:

- 10-15 år kan der sagtens gå, før III'eren kommer. Og i hvert fald bliver det allertidligst i 2006. Vi elsker at lave tv sådan - med huller i. Der var jo også nogle år mellem "Riget" I og II, siger han.

Lars von Trier bedyrede ellers i december 1999, at manuskriptskriveriet var godt i gang. Og at der kommer en "Riget III", har han og Zentropa gentaget flere gange.

Men siden har flere spillefilm med internationalt format (f.eks. "Dancer In The Dark") stået øverst på Triers arbejdsliste. Samtidigt er "Riget III" belastet af to centrale skuespilleres død.

Kirsten Rolffes, der spillede åndemaneren fru Drusse, døde i april 2000, og svenske Ernst Hugo Järegård, der "dansk-jävlede" sig gennem en glansrolle som den super-arrogante overlæge Stig Helmer, døde allerede i 1998. "Riget II" sluttede uden nogen oplagt mulighed for at lade dem glide helt ud af historien i fortsættelsen. Men ifølge Stiftstidendes oplysninger er der planer om at lade de to skuespillere genopstå som spøgelser.

- Både Drusse og Helmer er med i "Riget III", så vidt jeg ved. Der blev lavet en aftale med Ernst Hugo i forbindelse med de første afsnit. Men jeg kan ikke sige, hvordan de kommer ind i fortællingen i III'eren. Det er Niels Vørsel og "lillemanden" (von Trier, red.), der laver historien, og den kan ændre sig mange gange endnu, hvis jeg kender dem ret, siger Peter Aalbæk Jensen.

Billedmanipulation

Zentropa har angiveligt lavet aftaler med de to skuespillere om frit at kunne manipulere optagelser med dem på computer, hvis det skulle blive nødvendigt i senere afsnit af serien.

Medforfatter Niels Vørsel:

- Der er mange muligheder. Der er mange idéer. Det andet må stå for Peter Aalbæks regning. Og i sidste ende er det Lars von Trier, der beslutter, hvad der sker - han er forfatter og instruktør på hele "Riget".

Danmarks Radio, der sendte "Riget" I og II, har ikke aftaler med Zentropa om, hvornår "Riget III" skal være færdig, siger Lene Nedergaard, der er programkoordinator i DR's TV-Drama-afdeling:

De første afsnit af gyset, der vandt fire Bodil-priser, var ikke regulære seermagneter, da de blev sendt første gang. Alligevel sidder det formentlig en god håndfuld fans og venter - "forberedt "på at tage det gode med det onde".

Von Trier selv har ingen kommentarer til "Riget III".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce