Annonce
Navne

Ridder af Dannebrog: Erik Kromann modtager ridderkors

- Nu kan det være, at du får dit tredje stik, spøgte næstformand i Marstal Søfartsmuseum og borgmester Ole Wej Petersen, da han satte Ridderkorset på Erik Kromanns bluse. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Der ventede en overraskelse til Erik Kromann ved tirsdagens generalforsamling på Marstal Søfartsmuseum. Han fik nemlig et ridderkors for sit mangeårige virke og indsats ved søfartsmuseet.

Marstal: Generalforsamlingen på Marstal Søfartsmuseum startede med en overraskelse. Da Trollesalen var fyldt klokken 19 ringede bestyrelsens næstformand Ole Wej Petersen med klokken og tog ordet.

- Vi har et lille punkt på dagsordenen, inden vi går i gang, sagde han.

Derpå fortalte han om de mange forsøg, der hidtil var blevet gjort for at få et ridderkors til Erik Kromann. Om ansøgninger skrevet af borgere, borgmesteren, bestyrelsen og andre gode kræfter uden at lykkes. Om den sidste ansøgning, hvormed man havde håbet at overbringe Erik Kromann ridderkorset på Eriksens Plads på dagen for sin pension efter 40 års virke ved museet.

Annonce
Erk Kromann (tv.) var tydeligt rørt, da han kvitterede for den indsats bl. a. Ole Wej Petersen havde præsteret for at få den tidligere museumsleder slået til Ridder af Dannebrog. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Men det er ikke så nemt at komme igennem orden-systemet, når man er ansat i en privat virksomhed, sagde Ole Wej Petersen, som dog kunne røbe, at der for et par dage siden var "kommet noget med posten."

Under klapsalver fra de tilstedeværende kunne Erik Kromann således modtage det ridderkors, der endelig var kommet, og som havde været så længe undervejs. Og så endda på Valdemars Dag.

"Gud og Kongen" -  og Marstal Søfartsmuseum. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Du skulle da have givet mig et vink, så havde jeg taget en jakke på, sagde Erik Kromann, der havde tatoveringerne blottet på de opsmøgede bluseærmer, inden han takkede salen:

- Jeg er meget benovet.

Ridder Erik

Efterfølgende fik Karsten Hermansen ordet, og han fortalte i en tale om begrundelsen for at indstille Erik Kromann til ridderkorset.

- Erik var Marstals Søfartsmuseums karismatiske leder gennem godt 40. Han begyndte ene mand i huset, som hurtigt voksede, og i dag fremtræder Marstal Søfartsmuseum som et, i forhold til byen, overraskende stort museum med gæster fra hele verden, sagde Karsten Hermansen og fortsatte:

Dannebrogordenen

Danmark har to kongelige ridderordener, Elefantordenen og Dannebrogordenen.

Dannebrogordenen blev indstiftet i 1671 af Christian V og havde dengang kun én grad – betegnet Hvid Ridder. I 1808 blev den dog inddelt i flere grader, og kredsen af dekorerede blev udvidet til også at omfatte borgerligt fødte personer.

Danske statsborgere af borgerlig oprindelse udgør i dag langt den største gruppe af dekorerede.

Graden består af et hvidemaljeret latinsk sølvkors med røde kanter i transparent emalje. Over korset er den tildelende regents kronede monogram.

Korset bæres af mænd, og i øvrigt til uniform, i korsbånd; kvinder i civil påklædning bærer korset i sløjfe. Ordenen bæres på brystets venstre side.

- Erik valgte at være museumsleder ved ikke bare at bringe sit museum frem i forreste række blandt Danmarks kulturhistoriske museer, men han har i den grad sammenvævet opgaven med en betydningsfuld indsats som en af dansk søfarts markante profiler. Der findes i dag næppe nogen større kender af dansk sejlskibssøfart og coastersøfart end Erik B. Kromann. Han kender og genkender stort set alle skive, næsten som var det personer med individuelle karaktertræk, og han har formidlet sit store overblik til høj som lav i Danmark, i nabolandene og over hele verden. Hans smittende entusiasme, den karakteristiske maritime udtryksform, et usædvanligt talent for at fortælle og hans venlige og rummelige væremåde har inspireret og nået folk på de utroligste positioner i verden.

En af de personer er Hendes Majestæt Dronning Margrethe, som Erik Kromann selv havde til bords ved et royalt besøg på Ærø i 2014.

- Hun er et meget vidende og gemytligt menneske, kunne den pensionerede museumsdirektør fortælle i kølvandet på talen.

Erk Kromann, Marstal Søfartsmuseums leder gennem 40 år, er nu også en glad Ridder af Dannebrog. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Museet har det godt

Efter Erik Kromann var slået til ridder, fortsatte generalforsamlingen med dagsordenen. Formand Christina Kjerulff kunne i beretningen fortælle, at museets bygninger, forskning og økonomi har det godt.

Af regnskabet fremgår, at Marstal Søfartsmuseum resultat før skat er vokset fra 951.817 kroner i 2019 til 1.409.665 kroner i 2020.

Museets bestyrelse blev genvalgt med undtagelse af Ebbe Andersen, der ønskede at træde ud. Han bliver erstattet af enten Anja Scocozza eller Christian Arnold, som er suppleanter.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Stor mystik om politiaktion: Har afspærret område i Odense

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Odense

Politisk ballade om job-løfter får borgmester til at afbryde ferie: - Venstre ved udmærket, hvordan tingene forholder sig

Nordfyn For abonnenter

Charlotte har fået nok: - Jeg er overhovedet ikke sart, jeg er bare træt af gaderæs i Bogense

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Debat For abonnenter

Lokalredaktør: Måske vi bør skrive endnu mere om den nordfynske trafikkultur

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Assens

Frivillige søreddere måtte rykke ud midt i fredagshygge og EM-kamp: - Det viser, at der har været et stort behov for os

Kerteminde For abonnenter

Flasker med tis og papir med bæ: Her efterlader udenlandske lastbilchauffører uhumsk affald

Navne

Mindeord: Søster blev kendt da hun satte millionær til at skrælle kartofler

Annonce